Barman's Choice

Barman’s Choice XI.

Pár hónappal ezelőtt olvasgattam a skót whisky franciaországi eredményeiről szóló beszámolót.Lenyűgöző eredményeket tudott felmutatni az ipar.Sajnos sok időm nincs külön-különl ekóstolni az európai piacok vezető maltjait de valami “franciás” posztot azt terveztem.A legegyszerűbb megoldásnak az tűnt ha a legjelentősebb francia kereskedőház,a La Maison du Whisky számára palackozott maltok közül választom ki azt a whiskyt amire épül majd a kóstoló.

Mindenképp olyat szerettem volna ami kedves számomra.A választás első körben egy 19 éves Linkwoodra esett.Ahogy megláttam a whiskyt azonnal jött az ötlet a párjához.Ugyanis az említett Linkwood egy oloroso érlelés volt,sötét mahagóni színnel ami ízében is valami elegánsat ígért.Akkor keressünk valami “simább” ex bourbon hordós variációt.De akkor már csavarjunk még egyet a történeten.Én azt gondolom a Linkwood egy nagyon szép karakterű,fegyelmezett malt.Főleg a kevésbé vagy egyáltalán nem sherry hordós variációiban.Ha tehát a most kóstolásra választott malt egy sötét oloroso akkor a párja legyen egy sherrys érleléseiről ismert single malt bourbon érlelése.Az így leszűkült választási lehetőségből a Linkwood mellé egy 18 éves Aberlour került.

Linkwood 1990-2009 45% Gordon&MacPhail for LMDW cask 6269


Legutóbb egy nagyszerű és kivételes Linkwoodot kóstoltam,szintén  független kereskedőháznak palackozva.Igaz,az majd’ kétszer ennyi idős volt és bourbon hordóból került palackba.Ez a malt elsőtöltésű ex oloroso sherry érlelést kapott.Mondani se kellett volna.Nagyon mély,szép szín.Ha oloroso sherry érlelést csak színnel kellene bemutatni,biztosan ezt választanám.Nem túl magas abv,pont ideális a Linkwoodhoz.Illatban sokáig kerestem azt a szót amit éreztem mert ami beugrott az magyarul írt italbíráláskor elég kedvezőtlen benyomást sejtet.Igy szeretném leszögezni,hogy amikor balzsamecetet vélek felfedezni akkor még véletlenül se az “ecetes” jelzőt memorizáljuk.Inkább azt a balzsamecet illatot amihez remek gasztronomiai élményeket kapcsolhatunk.Engem kicsit zavar itt de határozottan jelen van.Mint ahogy egy erős gumis illat is keresi a helyét a zsűrizéshez.Mindezek közt kanyarog a klasszikus sherrsy illatvilág.Diós felhang gyengén.Rothadó deszka egy sufniban.Kevés kakaópor a végén.Ehhez nyilván már vár valami ízt az ember.De meglepő dolgok következnek.Egy erős íz,narancs,kevés keserű csoki.De valami nem stimmel.Talán az a balzsamecet mégis itt bújkál és nem csak memóriából felugró illatemlék?Nem tudom.Mint egy narancslikőrös bonbon ,enyhén avas étcsoki köpenyben.Szinte már nem is whisky.Nagyon bonyolult.Hosszas ízlelgetés után be kell látnom,személy szerint ez nem az amit én a whiskyben,főleg nem az amit a Linkwoodban szeretek.Lecsengése közepes,megvan a maga egyensúlya de valahogy fura az egész ital.Azt hiszem értem miért egy francia háznak lett palackozva egy ilyen.Magam részéről maradok a klasszikusabb Linkwoodnál.A virágos,sápadtabb,oldschool variációknál,ha lehet.

Aberlour 1990-2008 52.7%  LMDW Belgique cask CO/65


A kóstoló tematikája a bevezetőben már jelezte,hogy jön egy csavar.Mókás pillanat volt egymás mellé letenni a két kóstolópoharat.Egyikben mély mahagóni másikban sápadt,alig arany színű whisky.Ha csak a két lepárló nevét mondom mindenki a sötétebb ital felé nyúlt volna az Aberlour hallatán.Az Aberlour a legnépszerűbb skót single malt Franciaországban,közismert sherrys érlelés,kerek ízek,karakteres malt.Lássuk mit mutat a belgáknál?Illatban méz,a nemesebbik fajtából.Finom,elegáns tölgy,gyenge körte illat.Ízben egy roppant erős,hatalmas édes,vaniliás tolakodás ami hamar megfelelő szintre esik vissza.Meglepő.Akaratlanul is dolgozik az ember agya ,keresi az Aberlour karaktereket.Ma nem jöttek el.Illetve..tulajdonképpen azt gondolom,hogy az egész olyan mintha egy eleganciájáról,jellegzetes öltözködési stilusáról ismert színésznőt meglátnál meztelenül.Vagy inkább egy rózsaszín pizsiben.Végülis ő az de nem így szoktad meg.Valami ilyesmi van itt is.Ha erre a most érzett ízre ráképzelem a hagyományos aberlouros ,sherrys karaktereket akkor oké.Simán eltudom képzelni.De a dolgok nem ilyen egyszerűen működnek.Nem biztos,hogy könnyen megtudott volna győzni bárki ha vakkóstoláson kiderül melyik malt melyik.Mintha valaki direkt felcserélte volna a poharakat.De nem lehet egy szavam sem,pont ezt terveztem a mai kóstolóhoz.Hát alaposan sikerült.

Mindkét whisky nehezen értelmezhető.Az Aberlour ma jobban tetszett de nem fogom ezt keresni mint karaktert benne.Mert nem ettől Aberlour az Aberlour.És végképp nem ezt a Linkwoodot fogom ajánlani senkinek akinél fontosnak érzem majd,hogy azt az élményt lelje meg a Linkwoodban amitől nekem a kedvencemmé vált.Nem volt rossz kóstoló,emlékezni fogok rá a duplacsavar miatt.


Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s