Barman's Choice

Barman’s Choice XIII.

Ennek a kóstolásnak nem volt különösebb oka.Ha csak az nem,hogy sokadik kedves maltomat propagáljam.Ez az a lepárló amiről mindenki tudja,mennyire alulértékelt és nem a helyén kezelt.És ugyanezzel a lendülettel mindenki megállapitja,hogy pedig de milyen jó!Sokakban már kérdés szinten sem merül fel,hogy a karácsonyi whisky lehetne e más mint ez.Persze,lehetne.De minek lenne ha itt van a Mortlach?Csak azt nem értem,hogy ha mindenki ilyen és ehhez hasonló véleményemmel van a Mortlachról akkor miért nem fogyasztjuk rendszeressebben?

Mortlach 1991  18YO Unchillfiltered Signatory 46%

Ebből a palackból saját születésnapján került a poharamba a nedű.1991-ben napra pontosan a kóstolás napján,augusztus 5.-én párolták le és 18 évet aludt az 5883-as számú sherry butt hordóban.Elsőre ez igen csak meghökkentő info elnézve az ital sápadt színét.Összesen 789 palack került a piacra belőle a Signatory gondozásában az Unchillfiltered sorozat tagjaként.Hordója és kora ellenére a gyümölcsös karakterek jól elbújnak.Vékony,lassan elváló vajas,virágos,viaszos jegyek.Csalogatnám egyre mélyebb szippantásokkal de csak nem akarnak kitörni azok a színes gyümölcsös kedvességek.Az íznek szerintem nem elég a 46%,kicsit vizesnek,lazán hat az egész.Kevés tölgy szárazság,sherry klasszikusok de mindenből csak villanások.Ami kibontakozhatott volna ebből a maltból az elveszett valahol a 46 felett.A lecsengesé ehhez a kissé csalódást okozó ízhez még hosszúnak is nevezhető.Távolból füst úszik be.Türelmetlenné tesz az eltúlzott finomkodása.Na,ezt hagyjuk.Könnyed,talán túl könnyed,vidéki elegancia.

Mortlach 1990  19YO  Cask Strength Collection Signatory 57.5%


A 638-as számú sherry butt hordóba került 1990.szeptember 12.-én ahonnan a palackba idén április 12.-én töltötték.Lássuk a kollegát,kicsit erősebb kiadásban,egy évvel idősebben ugyanattól a palackozótól.Na ez már ismerősebb világ.Helyére kerülnek a dolgok.Ezt érdemes szaglászni.Be is pótolom az előzőnél hiányolt élmények orrba gyűjtését.Szinte klasszikus,narancs,szárított gyümölcsök diós köntösben.Hullámokban néha érkezik egy-egy erősebb boros karakter de ez belefér.Udvariasan elhelyezkedő sherry.Ízben püspökkenyér,kandirozott narancs és virágos,fűszeres elnehezülés.Az előzőnél rövidebb de sokkal teltebb,gazdagabb lecsengés.Túlfőzött déligyümöcsök.

Mortlach 12 YO 1998  59.1%   Gordon & MacPhail for Whiskyshop Dufftown

A neves független palackozó ezt a whiskyt a speysidei Dufftown  whisky szakboltjának palackozta le.12 éves,igazán izmos kiadás a 14438-as számú refill sherry hogshead hordóból.Nagyon határozott,kigyúrt whisky.Naná,közel 60 fokkal egy Mortlach?Persze,hogy magabiztossan jönnek azok az összetéveszthetetlen illatok.Illatcunami.Visszaköszön a karácsonyi sztereotipia.Krémes,selymes,mazsolás.Szinte harapni lehet,egy lédús gyümölcskosár.Roppant kemény lecsengés,megfelelő mértékben.Méz a legfinomabb piskótatésztában.Mint egy igazi süti.Nagyon jó whisky!!Egy igazi cracker.Mortlach a javából.

Összességében kellemes délután volt.Meglepett az elsőnél a sherry hordó ellenére a sápadtság.Tartom,hogy a 46 % nem volt átütő.A hordóerősségű már klasszikusokat idézett míg a Whiskyshopnak palackozott Mortlach egy figyelemreméltó malt.

Reklámok

5 thoughts on “Barman’s Choice XIII.

 1. Pff, nekem csak az a G&M -es 15 éves figyel a szekrényen, de nem volt még szívem felbontani. Mondjuk van vagy 10 bontott palack, szóval jó, ha néha el van rakva pár darab. :)

  A Show-n kóstoltam a W&M 18 évesét, az akkor nagyon ízlett, de már este felé volt, túl több, mint egy tucat kóstoláson, szóval lehet csalóka az emlék.

  Kedvelés

 2. Egyik egy icicpicit kevés,másik icipicit sok.De gond nélkül beleférne egy hatos Mortlach kóstoló sorba.Akár együtt is.
  A G&M kis túlzással szinte a hivatalos palackozást helyettesiti a bárok polcain.Nem ettől fogja valaki megkedvelni a Mortlachot de akár klasszikusnak is nevezhetném.Nekem picit kevés,valami az igazán mortlachos szépségból hiányzik ott..
  W&M másik véglet,az jó whisky lenne de nekem erősen kihúz belőle a boros karakter,pont oda ül fel,ott jön ki a “túl sok” ahol kinyilna az igazán jó karakter.Nekem ez nem annyira tetszik.De ízlés kérdése persze.
  Igazán öntudatos ital,szeretem a jó Mortlachot.

  Kedvelés

  • A W&M- nél van valami boros érlelés, vagy egyszerűen csak ők ilyenre igazítják a sherry-s hordók hatását?

   Kedvelés

   • Hát igazitani semmiképp nem tudják.
    Persze tudnak variálni,hogy hogyan pörkölik a hordót vagy milyent használnak,meddig és hányadszorra töltöttet,milyen fából,stb.
    De ezt pontosan megmondani,hogy ilyen meg ilyen lesz a végeredmény,nem lehet.
    Az igazán komoly szakemberek ezt gondolom letudják szoritani a lehető legjobb állapotra de itt azért a természet dolgozik többnyire.Ezért a szakember folyamatosan kóstol és amikor őgy itéli meg,lepalackozzák.
    Konkrétan a Mortlachnál,hogy volt e érlelés?Ha jól emlékszem a Barrel Selection palackozásokkal voltak Pesten,abból meg a Mortlach az normál sherry butt,18yo.(ha jól emlékszem).De sherrynél és gyakran érezni azt a tipikus boros világot,nem mindig helyezkednek jól az aromák.De mint minden,azt gondolom ez is egyéni ízlés kérdése.Szerintem náluk szinte mindegyiknél kilóg kicsit ez a borosság.
    De van nekik pl a marsala érlelések,Pesten a Clynelish volt tőlük ilyen,és annál még jobban zavart engem.

    Kedvelés

 3. Visszajelzés: Ez volt az év-augusztus « The Maltbank Herald

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s