Jura bicentenárium

Alapításának 200.évfordulóját ünnepli idén a Jura Distillery.Egy speciális palackozás dukál a bicentenáriumra!

Jura szigetén kevesebb mint kétszáz ember él.Ahogy magukat nevezik,Diurachs.És több mint 4000 szarvassal osztoznak ennek a gyönyörű kis szigetnek az életterén.1810 óta pedig van egy whisky lepárlója is Jurának.Kétszáz évvel ezelőtt még Small Isles Distillery néven alapította meg Archibald Campbell,mára azoban a Whyte&Mackay büszkesége lett.A két évszázad alatt kiugró eredményeket a minőség tekintetében csak az elmúlt tíz évben mondhat magáénak a lepárló.

A Jura megosztja a whisky kedvelőit.Kevés fanatikussal rendelkezik de egyre inkább rugalmasabban reagál a piaci helyzetre.Jelenlegi portfoliójában a tíz éves Origin,a 16 éves Diurach’s Own,a Supertition(részben tőzegelt) és a Prophecy mellett az évek során felbukkantak single cask kiadások,vintage palackozások is.

A 200.évfordulót egy 21 éves single malttal ünnepli a kis sziget lepárlója.Alkoholerőssége 44%.A hordó amiben pihent,1963-ból származik,egy ex oloroso sherry cask a világhírű spanyol borászattól,a Gonzales Byass pincéiből.Azért 1963-as mert ebben az évben desztillálták először a Jura single maltot.A képért köszönet a francia La maison du whisky oldalának(whisky.fr)

12 comments

  1. Szép darab, biztos finom is.
    Szemben a korábbi bejegyzésemmel(Highland Park jubileum, ékszertervező által dizájnolt csilivili üveg), ez a kiadás meg egy kicsit puritán lett, ami nem baj, inkább legyen kevesebb, mint sok.
    Nem ismerem annyira a szokásokat, ezért kérdem, hogy egy ilyen jeles ünnepkor, mint egy pároló 200 éves szülinapja, nem szoktak valami különlegesebb italt összekomponálni, ami kicsit jobban megjeleníti az eltelt időt, a sok-sok jó évjáratot, nevet szerzett italt?
    Kiemelkedő évjáratok keverése, meg ilyesmire gondolok.

    Kedvelés

  2. A Jura ezt adta ki különlegességként:)
    Évjáratok itt nincsenek,nem számitanak.A hordóban eltöltött idő sem feltétlenül.
    Általában ilyenkor kiválasztanakegy nagyon jó whiskyt a készletből és valamilyen hordóval esetleg “dobnak” rajta valamit,felcsinositják és beárazzák horror módra:)
    Többségében a minőségben nem csalódik az ember.
    Konkrétan itt a Jura most ezt az utat választotta.A palack dizájn soha nem volt erősségük,mint úgy általában az anyacég single maltjainak egyikének sem.Puritán eleganciára hajtanak.Ennek a palacknak a dobozában van egy meghivó a lepárlóba ahol igazán régi Jura whiskyket lehet kóstolni,fut mellette egy másik kampány is neten,stb.
    Annak ellenére,hogy nincsenek kétségeim afelől,hogy ez egy nagyon jó whisky lehet,picit én is valami mást vártam tőlük.
    De ez még elérhető áron van,lehetne esetleg mással kijönni és csak azok kiváltsága lenne akiknek pénz nem számit.Igy azért nagyobb közeggel tudják megosztani ezt a szép évfordulót.

    Kedvelés

    1. Illetve, ha jól értem az ital ízén három módon változtathatnak (nyilván az eredeti receptbe való belenyúláson kívül).
      1. a hordó által adott íz
      2. a hordóban eltöltött idő
      3. más whiskyvel történő házasítás, vagy több keverése

      Kedvelés

      1. Többféle módon befolyásolhatják az ízt,kezdve azzal,hogy tőzegelt árpamalátát használnak e vagy sem,hogy az mennyire tőzegelt,a desztillálás során az üstök mérete,formája,a lepárlás sebessége,hogy hányszoros a lepárlás,aztán persze,hogy milyen fából van a hordó,volt e benne előtte valami,mennyi időt tölt benne a whisky,a raktározás helye,stb,stb.Szóval rengeteg olyan szakmai dolog amit átlag fogyasztóként el sem képzelünk.Tudják,hogy hány évente kb i történik a whiskyvel a hordóban,teszem azt 3 év múlva mi az a kémiai folyamat,az a kölcsönhatás ami a fa és a párlat közt történik,aztán 6-8 év után általában mi van,stb.Folyamatosan kóstolja a szakember és amikor ő úgy ítéli meg,ez az!,akkor palackozzákle.
        Ha két whiskyt kevernek kétkülönböző lepárlóból,az nem sinle malt hanem blended malt.
        De ezt hamarosan a Látensen majd olvashatod..:)

        Kedvelés

  3. “Szóval rengeteg olyan szakmai dolog amit átlag fogyasztóként el sem képzelünk.”

    Hát, valóban nem! :)
    bár így leírva logikus, csak még nem gondolkodtam rajta.
    A cikk remek lett, a véleményemet ott olvashatod részletesebben, sőt, az igényeimet is, a folytatást illetően. :)
    Azért, ha nem baj, egyet kérdeznék, szentségtörőt, aljasat.
    Olyanról van tudomásod, amikor valamilyen skót/kanadai whiskyt kevernek bourbonnal vagy tennesse whiskey-vel?
    Esetleg valamelyik ír fajtával?

    Kedvelés

    1. Itthon a T*scoban is kapni valami blendet, ha jól rémlik skót meg kanadai van benne, de még szerintem van valami harmadik is. Nem nyúltam hozzá. :)

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?