whisky

Macallan:világrekord összeg egy whiskyért a jótékonysági árverésen!

A harmadik világnak is jár egészséges,tiszta ivóvíz ! Ezt a nemes kampányt tűzte zászlajára az a jótékonysági alapítvány,a charity:water   amelyik együttműködve a Lalique nevű világhírű francia céggel,akik luxus minőségű üveg és kristálytermékekben utaznak és a skót whisky óriással,a The Macallan-nel világrekord összegért árverezett el egy 64 éves single maltot!

Az alapitvány atyja,Scott Harrison a new york-i divatvilág kedvelt figurája volt még fél évtizede.Ebből a közegből lett elege és fordított egy hatalmasat életén amikor a trendi new york-i nightclubok világát Nyugat-Afrikára cserélte.Egy karitatív szervezettel hónapokat töltött Libériában ahol az emberek annyi pénzből élnek egy évben amennyit Scott egy üveg vodkára költött egy este.A szegény afrikai országban a amcsi ficsúr meghasonlott és rájött,hogy a fény,a pompa és a csillogás nem maga az élet.Az élet a víz.Amiből a fejletlen országokban hiány van.Főleg a tiszta,egészséges és biztonságos ivóvízből.Megalapitotta a charity:water nevű non profit szervezetet  és azóta is ennek szenteli energiáját.

A történet másik szereplőinek, Macallan és a Lalique cégeknek a kapcsolata nem újkeletű.A skót whisky lepárló legritkább,legidősebb single maltjai pár éve a Lalique kristály üvegjeiben minden évben az egyik legexkluzívabb és legdrágább szereplői a whisky piacnak.A charity:water alapitvány felkérésére az skót életvíz készítők egy igazán különleges és egyedi produktummal siettek a nonprofit szervezet és általuk az Élet segítségére.A francia dizájnerek egy 1930 óta nem használt kristályüveg készítési technikával egy speciális dekantert készítettek amibe a Macallan egy 64 éves whiskyje került.Ezt tervezték elárverezni,hogy a befolyó összegből életet azaz vizet adhassanak a ráászorulóknak.

A projekt idővel kibövült.A Macallan egy 12 várost érintő világ körüli karitatív aukció sorozatba kezdett.A tucatnyi városban 10 cl Macallan 64 years old whiskyt bocsátottak jótékonysági árverésre,hogy a túra végén,New Yorkban egy másfél literes dekanterre licitálva majd a legtöbbet ígérő pénzével segíthessenek a legszegényebbeken.A városi árveréseken ennyit gyűjtöttek a new yorki Sotheby’s licitig,dollárban megjelölve:Párizs($  5000),Moszkva($ 5650),Tajpej($ 41 000),Oszaka($ 13 600),Hong Kong($ 17 470), Sanghaj($ 15 200), Beverly Hills-Los Angeles($ 16 000), London($ 8880), Szöul($ 5770), Szingapúr($ 11 470).És ekkor jött New York.(plusz egy madridi est még lesz).

A Sotheby’s aukcióra bocsátott Lalique kristály dekanter másfél literes,egyedi készítésű.Egy nagyon régi,úgynevezett cire perdue nevű techológiát használtak a francia szakemberek ennek az üveg botellának az elkészítéséhez.Ez a viaszvesztéses,üreges öntéses eljárás főleg a bronz szobrok készítésénél volt népszerű eljárás.A lényege,hogy a mintaformát viasszal borították be,erre került az agyagboritás,igy égették ki.A hő hatására a viasz megolvadt igy a minta pozitív és negatív formája közt egy rész keletkezett.Ebbe öntötték bele a folyékony kristályt,ebből lett az egyedi kristályüveg.Ezután jöt a csiszolás.Az alábbi videón látható minden lépés.Felhivnám a figyelmet az üvegzáró kapszula belsejébe megformált házikóra,ami a Macallan spirituális otthona,a Easter Elchies House-t mintázza.

A csodaüvegben lévő single malt whisky,a Macallan 64 years old egy ex-sherry spanyol tölgyhordóban pihent évtizedekig.Az alkoholerőssége 42.5%.A new yorki árverésen egy meg nem nevezett hölgy licitje lett a győztes, 460 000 dollárral.Ez kb 288 000 brit fontnak megfelelő összeg.Forintosítsuk ? Ez több mint 115 millió forint….Ezzel a világ valaha volt legdrágább single maltja a Macallan 64 yo Lalique!

A pár héttel ezelőtti Dalmore rekord tényszerűen tehát már a múlté.Árnyalja a képet,hogy míg a Dalmore Trinitas összesen három palacknyi mennyiségben készült,kettőt vettek meg eddig  és 100 000 angol fontot fizetett darabjáért a két vásárló,addig itt egy másfél literes mennyiségről van szó és jótékonysági aukcióról.

Mindenesetre,az életvíz ezúttal szó szerint életet adó vízzé nemesedett a szervezőknek,támogatóknak köszönhetően.A charity:water és a Macallan ezzel a világkörüli kampánnyal 600 000 dollárt gyűjtött a legszegényebb országok fejlesztési programjához,több mint 30 000 embernek biztosítva a tiszta,friss ivóvizet.

 

A  new york-i elit jótékonykodik:

 

 

 

Reklámok

4 thoughts on “Macallan:világrekord összeg egy whiskyért a jótékonysági árverésen!

  1. Visszajelzés: Macallan Masters of Photography II.-Albert Watson Edition « The Maltbank Herald

  2. Visszajelzés: Ez volt az év-november « The Maltbank Herald

  3. Visszajelzés: Macallan in Lalique Six Pillar Collection – The Peerless Spirit | Barman's Choice

  4. Visszajelzés: Készülj fel a Budapest Whisky Show-ra! Az elmúlt egy év 3. rész – A William Grant’s és az Edrington maltjai | Barman's Choice

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s