whisky

A hajnal istennője-Dalmore EOS

A Dalmore legexkluzívabb palackozásai mind a whiskyket,mind a megjelenésüket tekintve kimagaslanak a skót whisky kínálatból.A Richard Paterson vezette szakmai stáb a legidősebb,több évtizedes whiskykből válogatja ki a lepárló legnemesebbjeit.

Még fel sem eszméltünk a világ jelenleg legdrágább single maltja címet megszerzett Dalmore Trinitas (64 years old) 100 000 angol fontot érő bemutatkozása után,mikor jött az aurora borealisról azaz az északi fényről elnevezett Dalmore Aurora 45 years old.Igaz,ez utóbbi a maga 3500 angol font per palack árával szinte olcsónak számít..De emlékszünk még a Dalmore Sirius (Vintage 1951,45%) 10 000 angol font per palack,tizenkét dekanternyi mennyiségben kínált whiskyre is.Aztán ott volt a Dalmore Candela,amiben a legfiatalabb whisky szintén 1951-es desztillálású volt.A Candela valamiért 77 palacknyi mennyiségben,45% abv-vel,7-8000 fontért került piacra.

Aztán jött a görög holdistennőről elnevezett Dalmore Selene.Ez a single malt tavaly került piacra.Két,egyazon napon-1951.június 7.- megtöltött hordóból (cask no.1781,1782) származó whisky házasításából kreálta Paterson ezt a 44% alkoholerősségű,58 éves finomságot.Az összesen 30 dekanter amit kínáltak,egyenként 12 000 angol fontot kóstált.

Most pedig itt van a Selene testvére,az Eos 59 Years Old.Minden értelemben.Maga a whisky ugyanis pontosan azokból a hordókból lett házasítva mint a Selene.A különbség annyi,hogy egy évvel tovább pihent az ital és a kibocsátott mennyiség mindössze 0.7 X 20 dekanter.A Dalmore EOS 59 years old  ára 13 000 angol font.A whisky neve is erősen a Selenehez kötődik.Eos vagy Éosz istennő (római mitológiában Aurora,de nem tévesztendő össze az aurora borealis-szal) a görög mitológiában a hajnal istennője.Testvére Szeléné(Selene) és Héliosz(Helios).

Éosz a férjétől Asztraiosztól a négy főszelet Boreászt,Euroszt,Notoszt és Zephüroszt,Phoszphoroszt az esthajnalcsillagot és a többi, valamennyi csillagot szülte. Szekerét két lova Lamposz és Phaethón húzta. Minden reggel szekerével az égre hágott, s az Olümposzra érve bejelentette bátyja Héliosz közeledtét. A mítoszokban főleg szerelmi kalandjaival szerepel. Mikor Arészt az ágyába fogadta, az Éószra féltékeny Aphrodité arra kárhoztatta, hogy sorra halandó férfiakba szeressen bele. ĺgy egymás után szeretett bele és ragadta el Kleitoszt, Kephaloszt, Tithónoszt, és Óriónt.Tithónoszt annyira szerette, hogy Zeusztól kieszközölte számára a halhatatlanságot, elfelejtve örök ifjúságot is kérni. Így aztán Tithónosz napról napra öregebb és gyengébb lett, amíg végül Éósz tücsökké nem változtatta.Melléknevei: Rózsaujjú, Széphajú, Hajnalbólszületett.


(A Rózsaujjú Éosz elragadja a magát Tithónosznak álcázó Richard Patersont)

 

Nos,ezt a -fogalmazzunk úgy-szenvedélyes istennőt választotta a Dalmore a legújabb luxus whiskyjének nevéül.Ha követjük a mitológiai genealógiát és a Dalmore ezirányú koncepcióját,akkor a következő exkluzív palackozás 10 dekanternyi hatvan éves malt lesz,Helios névvel:)

Reklámok

2 thoughts on “A hajnal istennője-Dalmore EOS

  1. Visszajelzés: Ez volt az év-december « The Maltbank Herald

  2. Visszajelzés: Virtuális túra a megújult Dalmore látogatóközpontban « The Maltbank Herald

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s