whisky

Ez volt az év-október

 

Az év tizedik hónapja is hozott szép dolgokat.Ha a szeptembert a nagy dolgok hónapjának tituláltuk,akkor ettől október sem maradt el.

Még bő negyed év volt vissza a karácsonyig de a Glengoyne már az ünnepekre készült.Egyedi külsejű dobozba zárta a 10 éves maltját illetve egy tavalyi kiadás második verzióját vezette fel.A skót kiskereskedők után idén az angol kollégáikat látta vendégül a legtisztább maltot készítő lepárló.Az angolok pedig,ahogy tavaly északi szomszédaik is,körbejárták a Glengoyne raktárait,kóstolgattak a hordókból,értékeltek és ráböktek egy hogsheadre.A Glengoyne English Merchant’s Choice pedig a maga 13 évével,alig háromszáz palacknyi mennyiségével,hordóerősséggel kétségtelenül szép karácsonyi ajándék lehet.

Ajándékot adott a Jura Distillery is októberben,igaz itt ez őket illette volna.200 éves évfordulóját ünnepelte a kis sziget lepárlója és e nemes esemény alkalmából ők lepték meg a rajongóikat egy speciális palackozással.Valahogy kicsit csendesebbre sikeredett ez a bicentenárium mint amit az ember várt volna egy olyan lepárlótól,ami olyan istállóba tartozik ahol Richard Paterson a masterblender.De ne legyünk igazságtalanok,a Jura 21 évese,egy a lepárló első Jura single maltként történt desztillálásának évéből származó ,1963-as sherrys hordóban megpihentetve,korrekt módon beárazva elismerésre méltó.

A hónap híre a szomszéd szigetről,Islay-ról,a Bunnahabhainhoz kötődik.Ők a nyár végén,ősz elején amúgy is magukra irányíították a figyelmet.A whisky rajongók világa elsöprő,mondhatni 100%-os örömmel és megelégedettséggel fogadták a hírt,az alap Bunnahabhain 12 éves alkoholerősségének emeléséről.A lepárló pedig továbbra is igyekezett a középpontban maradni,ami az októberben bemutatott Bunnahabhain Vintage 1980 30 éves single maltja révén, exkluzív kiszerelésben sikerült is.

A Glenglassaugh folytatta a Manager’s Legacy sorozatát.A The Maltbank Herald kiemelt figyelmet fordított a portsoy.i lepárló ezen sorozatának a Stuart Nickerson interjú által.Októberben  Dod Cameron volt distillery manager emlékének adóztak az utódok.És folytatta egyik legnépszerűbb ,ha mára már nem a legnépszerűbb sorozatát a Diageo is.A megacég minden év őszén Special Release néven 6-8 single maltot jelentet meg.Vannak köztük állandó szereplők és időnként meglepetések.Bár idén már korábban is lehetett tudni mik kerülnek a sorozatba 2010-ben,a várakozás nem lankadt őszre sem.Hogy is lankadt volna,mikor az idei speciális kiadások közt először szerepelt a 12 éves,tőzegmentes Caol Ila,a ritka Glen Spey és Auchroisk.És persze a nagyágyúk,szokás szerint a Port Ellen,Brora,Talisker,Lagavulin.Úgy tűnik,a whisky közösség bár elfelejteni soha nem fogja és amikor csak lehet odastuffolja majd a Diageonak, a Manager’s Choice gerjesztette vitán túllépett.És ez köszönhető annak is,hogy a Special Release éves kiadása még mindig az egyik legjobb sorozat,elfogadható árakkal és remek maltokkal.

A hónap legnagyobb meglepetése és legváratlanabb bejelentése a Glenfiddich nevéhez köthető.A januári katasztrófálishóhelyzetben senki nem gondolt innovációra amikor a Grant család raktárainak teteje beszakadt a rengeteg hó alatt.Csak mentették a hordókat,a whiskyt,mindent ami menthető.A lepárlómester,az irodista,a katona,a hegyimentő,a mashman,a raktáros,mindenki.És még ebben a helyzetben is történhetett olyan dolog ami a veszett helyzetben a feltámadást szimbolizálta.A Glenfiddich Snow Phoenix egy ritka hordóerősségű malt a lepárlótól,egy egészen különös történettel.Persze meglepetésként értékelhettük a hónapban azt is,hogy először fizettek egy palack single maltért hat számjegyű összeget,font sterlingben.A világrekorder a Dalmore Trinitas 64 years old,az érte fizetett hihetetlen összeg pedig 100 000 angol font.

De,hogy ne legyünk elitisták,októberben belefért egy jópofa kis bejegyzés is a blogba a whisky világ gyengébbik oldaláról is.A nem túl acélos Loch Lomond single malt tőzegelt kiadásának német piacra szánt palackozása kapcsán sikerült kapcsolatot találni egy belga képregénnyel és a skót futballszurkolókkal is.

 

Általánosságban október közepén lezárul a szezon a skót vendéglátásban,hogy egy csendes november után a karácsonyi,ünnepi hetekre és a Hogmanayra újra felpörögjön.Ezért az októbert mindig kedvelem.Idén jutott idő dolgozni,blogolni,kóstolni,pihenni.És egyik sem ment a másik rovására:)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s