whisky

Ardbeg Alligator

Bár az alligátor nem őshonos Skóciában, Dél-Islay környékén felbukkant egy. Egyelőre veszélytelen és mindössze csak hírek szivárognak arról,hogy tavasszal vagy nyár elején mutatja majd meg magát.

A krokodilok rendjébe tartozó, az amerikai kontinensen honos állattal ellentétben a whisky világában más jut az emberek eszébe az alligátor szót hallva mint ez az ősszörnyeteg . A lepárlók az érleléshez használt tölgyhordók belsejét kiégetik,pörkölik. .Az amerikai bourbon hordók mindegyike átesik ezen az eljáráson. A pörkölés három fokozata a light,a medium és az alligator. Ez utóbbi annak az erősen pörkölt tölgyhordónak a jelzője amelyik a leghosszabb ideig volt alávetve ennek az eljárásnak. A nevét a  megégett felület színéről és krokodil-pardon,alligátor-páncéljára hasonlító látványáról kapta.

A kiszivárogtatott hírek szerint ilyen hordókban érlelt Ardbeg lesz az idei “szörny”. Vagy “szörnyecske”. Ezt még nem tudni hivatalosan. Egyesek szerint ez egy 1998-as ,2009-ben már megmutatott Ardbeg hivatalos kiadása lesz. Gyakorlatilag jelen pillanatban sokkal többet nem tudni.Akik emlékeznek az említett mintákra egy “tőzegelt bourbon” hasonlattal írták le és remek véleményeket fogalmaztak meg vele kapcsolatban.

Először a szokás szerint majd az Ardbeg Committee,a törzsgárda kap lehetőséget megvásárolni,majd a nagyközönség júniusban juthat hozzá.Hogy drágán adja majd a “bőrét” az Islay alligátor,afelől sok kétségem nincs:)

Reklámok

One thought on “Ardbeg Alligator

  1. Visszajelzés: Világrekordra tör az Ardbeg « The Maltbank Herald

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s