whisky

Zöldenergiára vált a Bruichladdich

Az,hogy a Bruichladdich Distillery a progresszív lepárló a Hebridákon, már minden whisky rajongó tudja.Ebből kifolyólag a single malt whiskyjeiken keresztül a többség érti,élvezi is a progresszió ilyetén tartalmát.De a Laddie nem csak az úttörő érlelési szisztémájával,az organikus termelés felé való elmozdulással vagy épp a meghökkentő marketing megoldásaival szolgál rá a progresszív jelzőre.Időről időre mindig valami új elemmel töltik meg ezt a fogalmat.Most épp a zöldenergiára állnak át,egy több éves tervezési,kutatási,tesztelési időszak eredményei után.

Az egész ötlet nem a Bruichladdich fejlesztése,hiszen ők csak végig gondolták azokat az alaptéziseket amiket már pár száz éve ismer a tudomány illetve a gyakorlatba ültették át azt,amit pár éve, évtizede a tudósok papiron  megálmodtak.Mindezt olyan emberléptékű méretekben és módon,amiért nagyon lehet szeretni ezt a lepárlót.A Bruichladdich már az elmúlt egy évtizedében is olyan dolgokat produkált amivel kitörölhetetlen nyomot hagyott maga után a skót whiskyiparban.És nincs megállás,a fejlődésük töretlen,ötlettáruk kiapadhatatlan és ami a legszebb,hogy minden tettük mögött kiérződik valami óriási alázat a természet,az emberek,a közösség,a munka és persze a whisky iránt.

Három éves procedúra után a napokban a Bruichladich üzembe állította az Anaerob Digestive Plan néven ismert installációját, amivel teljes egészében képes a lepárló elektromos áram iránti igényét kielégíteni a whisky előállítás során visszamaradt természetes hulladékból!

Miről is van szó?A whisky előállítás során két jelentős “hulladék” keletkezik.Az egyik a draff néven ismert maradék,ami a mashing(cefrézés) után keletkezik.Ez a draff tulajdonképpen az az őrölt árpamaláta melegvizes áztatásai után-amikor a keményítő cukorrá alakul-visszamaradt “gríz”.Ezt a draff nevű maradékot a lepárlók általában a környékbeli farmereknek eladják állateledelnek.A másik “hulladék” anyag a whisky készítés során a pot ale.A pot ale az első lepárlás után visszamaradt maradék.Úgy keletkezik,hogy a cefrézés során elkészült a cukros folyadékot erjesztőkádakba vezetik,élesztőt adnak hozzá ami után a cukros folyadék alkohollá alakul.Ennek a neve wash.Ezt a wash nevű folyadékot a wash still-be vagyis egy rézüstbe vezetik ahol a lepárlás során elkülönítik belőle a vizet és az alkoholt.Az alkohol megy tovább a spirit still-be ,míg a víz és a már “halott” élesztő keveréke-azaz a pot ale-pedig mint visszamaradt használhatatlan anyag,veszendőbe.Régen mind a két maradék anyagot a tengerbe pumpálták az Islay lepárlóknál.Mostanra pedig,hála a technikai fejlődésnek és az ezzel foglalkozó szakembereknek,újrahasznosítható alapanyag lett belőlük.Ugyanis a draff és a pot ale együtt butanollá alakitható.A butanol pedig mivel bioüzemanyaggá konvertálható,ezért tulajdonképpen természetes hulladékból a megfelelő berendezéssel elektromos áram is képezhető.Jelentősége nem csak a lepárló saját energia igényeinek kiszolgálásakor fontos.Ennél nagyságrendekkel nagyobb dologról van szó.Az edinburghi egyetem Bioüzemanyag Kutató Központjának igazgatója így ismerteti a lényeget:

“Az EU bejelentette, hogy 2020-ra az összes üzemanyag eladás 10 százalékának bioüzemanyagnak kell lennie. A malátawhisky előállításakor keletkező évi 1,6 milliárd liter visszamaradt üledékből és a felhasznált 187 000 tonna gabonamagból előállítható a szükséges mennyiségű bioüzemanyag.Amíg bizonyos energiavállalatok kifejezetten bioüzemanyag előállítására termesztenek mezőgazdasági terményeket, addig a mi kutatási területünk az, hogy hulladék anyagokból – mint például a whiskygyártás melléktermékeiből – fejlesszünk üzemanyagot. A bioüzemanyag használata jobban kíméli a környezetet, és Skócia egyik legnagyobb iparága melléktermékeinek felhasználása jó lehetőség”

Ezt vette olyan komolyan a Bruichladdich,hogy a tettek mezejére lépve,a saját méretüknek megfelelő formában,a megfelelő berendezést beszerezve, mára a draff-pot ale mixükből a saját elektromos áram iránti igényüket teljes egészében kielégítse.

Tulajdonképpen arról van szó,hogy két hatalmas tartályba pumpálják a maradékanyagot(pot ale-draff) ahol a mikróbák segítségével létrejövő egyfajta biogáz egy berendezésen keresztül “elég”,és a generátor segítségével a folyamat végén eletromosságként formájában vissza a “feladóhoz”.

Ez a két tartály fogadja be a maradékot,bennük keletkezik a megfelelő mennyiségű biogáz:

Ez a vezérlőegység felügyeli az egész eljárást,követi a be-és kimenő mennyiségeket,arányokat:

Ez pedig tulajdonképpen maga a generátor,ahol a biogáz “átgenerálódik” elektromossággá:

És így néz ki az egész Anaerob Digestive Plan már üzemkészen:

Azoknak pedig,akik a téma értői vagy csak túl felületesnek találták a posztot(sajnos tőlem ennyi tellett:),az alábbi rajzon lekövethetik a dolog lényegét:

Nos,tehát ezúttal ugyan nem a whiskyjükért hanem a környezetbarát fejlesztésőkért,de a Bruichladdichnak jár akalapemelés,tisztelet,gratuláció és minden formájú elismerés.A tervek szerint a beruházás két éven belül visszahozza a befektetett kb 300 000 fontot.Nem is nagy ár egy újabb környezetbarát lépésért,igaz?A magam részéről csak támogatni tudom Mark Reynier gondolatát,amit talán lefordítani sem kell:

DRINK BRUICHLADDICH AND SAVE THE PLANET!!

(a képekért köszönet a Bruichladdichnak és az Islay weblognak)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s