whisky

Bruichladdich:az utazás folytatódik..

Tíz éve már,hogy a Mark Reynier vezette szakmai-befektetői csoport megvette a Bruichladdich Distilleryt.Jim McEwan lepárlómesterrel együtt ezalatt az idő alatt nem csak visszavezették a csipkerózsika álomba merevedett lepárlót az életbe,de megkerülhetetlen pontjai lettek a modern whiskypiacnak.Elképesztő szakmai alázat és tudás,hihetetlen elhivatottság,megdöbbentő érzék és bátorság a marketingben vezette sikerre a csapatot.Palackozásaik nem csak minőséget hoznak a rajongók számára,hanem újdonságokat és izgalmakat is.(ITT olvashatsz a modern Bruichladdich első 10 évéről)És amikor már azt hinnénk,hogy már nem tud meglepni semmi extrém ötlettel minket a Laddie gang,akkor szokott a lepárló olyat mutatni amitől leesik az állunk.Rövid beharangozó a hivatalos 2011-es Bruichladdich palackozások elé.

A raktárkészlet legrégebbi hordói a 60-as évekből származnak a Bruichladdichnál.A legrégebbi 1964-es.És bizonyára ebből a hordóból is került abba a palackozásba, ami a lepárló történetének jelenleg legidősebb műve.A Bruichladdich Forthy (40 Year Old) alig 500 palackkal jelent meg,köszönhetően a whisky exkluzivitásának és a raktárkészlet végességének.De talán ha jól körülnéznek a raktárosok,talán idén is felbukkan pár üveg.Na persze már közel sem százas tételben.A hírek szerint idén 75 palackkal jön ki a bourbon hordós 40 YO.

                                                                                            Mark Reynier

A Micro Provenance névvel illetett Bruichladdich sorozatról kevés az egzakt információ.Különböző korú,érlelésű és különböző utóérlelésű single cask palackozásokról van szó,prémium csomagolásban.Ezt a sorozatot is fogja folytatni a lepárló.Konkrétumokról egyelőre nem tudok,a hivatalos megjelenéskor részletesebben megvizsgáljuk majd ezeket a palackozásokat..

A Bruichladich lepárló hasonlóan a Springbank distilleryhez három különböző single maltot állít elő.De amíg a campbeltowni hagyományőrzők a lepárlás metódusában és a tőzegelés mértéke alapján differenciál,addig a Laddie “csak” a tőzegelés mértéke alapján.A könnyed és közepes tőzegelésű whisky maga a Bruichladdich,az erősen tőzegelt whisky a Port Charlotte,míg az extrém módon tőzegelt whisky az Octomore.A legutóbbi Port Charlotte kiadás,a PC8(Ar Dutchas) de főleg az utána érkező Port Charlotte An Turas Mor multivintage palackozás az alkotók szerint  az a Port Charlotte,ami a legközelebb áll az eredeti vizióhoz.Ezzel a névvel és ezzel a tőzegeléssel a csapat nem csak “feltámasztott” egy újabb helyi lepárlót(eddig csak nevében de vannak tervek a lepárló konkrét felépítésére is) hanem az alap whisky,a Bruichladdich mellett-ami egyfajta alternatíva az islay maltok erősen tőzeges karaktereivel szemben-visz egy igazi,tökös,islay whiskyt is.És annak ellenére,hogy a kreátor Jim McEwan kinyilatkoztatta,hogy az An Turas Mor az amit keresett,nem jelenti azt,hogy leállna és megelégedne ennyivel a Bruichladdich stábja.Idén ugyanis jön a PC9 azaz a Port Charlotte 9.Hatezer palacknyi mennyiségről szólnak a hírek ,és ahogy én hallottam,még a PC10 is érkezhet talán ebben az évben.Az An Turas Mor azt jelenti gael nyelvből fordítva,hogy “nagy utazás”.Az utazás tehát folytatódik..

                                                                                        Jim McEwan

80.5….132….140….152…?….??….???????  Ki találja ki mik ezek a számok?:)Nos,egy Bruichladdich posztban annyira talán nem is nehéz a kérdés.Ezek a számok a ppm számok vagyis a fenoltartalom kifejezésére szolgáló számok.Igen,az Octomore nevet kapó sorozat a világ legtőzegesebb single malt whiskyje.Az Ardbeg Supernova kiadásainak kb 100 ppm fenoltartalmű whiskyjei próbálták,próbálják tartani a lépést ezzel az őrülettel,de lehetetlen!A Bruichladdich csapata megállíthatatlan e kérdésben.És a legszebb,hogy nem a versenyszellem vezérli őket,hanem egyszerűen csak kiváncsiak,hogy meddig mehetnek el.Ha ehhez még hozzá számítjuk,hogy mindezt a riasztó adatok ellenére nem csak,hogy iható de nagyon komoly minőségű whisky formájában juttatják a poharunkba,akkor nincs más dolgunk nekünk fenolfiloknak mint megemelni kalapunkat.Minden alkalommal feltette a kérdést minden “normális” ember,hogy meddig emelkedhet ez a ppm szám?Minden alkalommal kifejtette mindenki aki kóstolta az aktuális Octomoret,hogy na ez..ez bazz..ennél tovább ne..Aztán jött mindig az újabb,erősebb,magasabb ppm szám..és még mindig megittuk,hogy húú haa..bazz.ez kemény..crazy..A Bruichladdich pedig szenvtelen természetességgel emeli a fenoltartalmat.A 2011-es Octomore 4 már 167 ppm-el jelenik meg!!!És kiindulva az Octomore 2 Chateau Petrus birtokról származó boros hordós utóérlelésének sikerén(Octomore 2.2),lesz egy Octomore 4.2 palackozás is!!Ennek az utóérlelése is nyilván valamilyen minőségi tölgyhordóban lesz,a részletek később.Mindkét variáció a tervek szerint 18 000 palacknyi mennyiségben jön ki a piacra.Mondanám,hogy ezzel itt el is ment a lepárló csapata a legvégső határig de a valóság az,hogy nem lepődnék meg ha jövő ilyenkor az ötödik szupertőzegelésről írok majd bejegyzést:)

A Bruichladdich az elmúlt években komoly energiát fektetett abba,hogy belecsempéssze a skót single maltokba a “terroirt”.Ami a boroknál evidencia,az a whiskynél sokkal nehezebben mutatható meg.Az árpa,az infrastruktúra,a termelési metódusok nehezítik azt,hogy beszélhessünk terroirról whisky esetében.Pontosan az ilyen kihívások a specialitásai a Bruichladdichnak!Nekiálltak hát,hogy egy nap majd megfeleljenek ennek a kihívásnak és elhatározták,hogy megalkotják,egészen pontosan visszahozzák a köztudatba a 100% Islay whiskyt.Ez lesz az igazi terroir whisky a piacon!Az árpa Islay szigetén terem,itt dolgozzák fel,itt párolják le belőle a leendő whiskyt,itt érlelik a szigeten és itt is töltik majd palackokba.És ,hogy a lehető legközelebb legyenek a példaként felhozott borvidékek terroir értelmezéséhez,az árpa egyetlen farmról származik majd,egyféle árpatípus lesz az alapanyag,egyetlen évjárat,egyetlen batch,a whisky egyetlen hordóból kerül majd palackba,azaz single cask kiadás lesz.Egyszerűbben ez lesz az igazi 100% Islay SINGLE malt whisky.Szeptemberben már a polcokon!

És lesz még egy palackozás idén,ami véleményem szerint legalább olyan komoly pillanatot hoz majd a lepárló történetébe mint a fent említett társai.Az első olyan whisky kerül ki a lepárlóból – Bruichladdich 10 Year Old – ami már teljes egészében a jelenlegi tulajdonosok alatt készült ,érlelődött és kerül majd palackba.Ez lesz a szülinapi malt!Ha minden igaz,ez a whisky kb 35ppm-el bír,tehát mindenképp füstösebb lesz mint amit az alapkínálattól megszoktunk.A magam részéről legalább annyira várom,hogy megkóstolhassam,mint a gyilkos Octomoret..

Ez az idei line up a Bruichladdichtól.Biztos,hogy lesznek ezek mellett is még meglepetések,további színes kis utóérlelések de azt nem nehéz észrevenni,hogy a Bruichladdich eddigi stratégiáját meghatározó szűk raktárkészlet már a múlté.A lepárló már bír akkora tartalékkal,hogy változtathasson stratégiáján illetve,hogy jobban elmerüljön abba a szakmaiságba,amiért valószínüleg belekezdtek ebbe a vállalkozásba.A kozmopolita,marketingzseni,vibráló Laddie kép egy picit talán módosul.Biztos,hogy megmarad a rugalmasságuk,a progresszivitásuk,de láthatóan a modern stílus mellett egyre komolyabb szerepet kap a tradicionalitás,a visszatérés az organikus,lokális alapokra épülő termeléshez.

Az ember minél többet tud meg erről a lepárlóról,minél mélyebben ismeri meg a szakembereiket,minél jobban igyekszik megérteni őket,a motivációjukat,világnézetüket,elképzeléseiket,annál inkább megerősödik az emberben a tudat:a Bruichladdich nélkül szegényebb lenne a whiskypaletta.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s