Az eminens-GlenDronach 15 Year Old Tawny Port finish

Nincs egy éve,hogy a GlenDronach egyszerre négy variációval bemutatta a wood finish azaz utóérlelés sorozatát.Akkor nem jósoltam sok sikert a lepárló által is óvatosan kezelt,ujjgyakorlatnak minősített palackozásoknak.Úgy látszik a nemzetközi reakciók rám cáfolnak,hiszen a sherry érlelései kapcsán óriásnak minősített lepárló idén folytathatja a sorozatot.

Hogy ez valóban így lesz e,egyelőre nem tény.Mindenesetre vannak olyan megnyilvánulások,hogy megy tovább a wood finish,de marad ez az arány.Vagyis a GlenDronach továbbra is a sherry érleléseire fókuszál de évente egyszer “belefér” pár utóérlelés.Amíg ez az arány megmarad,azt hiszem ez még akceptálható.De már az is,ha az arány nem csúszik el a BenRiachnál(a tulajdonosi kör másik lepárlójánál) megismert felé.Maradjunk azonban egyelőre a tényeknél.Még nem jelenthető ki biztosan,hogy 2011-ben is kóstolhatunk sauternesi,virgin oak vagy moscatel érlelést de biztosan lesz tawny port finish!

A lepárló szerint a tavalyi kvartett legsikeresebb tagja a 20 éves tawny port utóérlelés volt.Annyira kilógott a sorból a pozitív kritikák tekintetében,hogy a GlenDronach most kihozza a második portóis palackozását.Önálló megjelenést kap,építve a tavalyi adag sikerére.Marad a 46% alkoholerősség,azonban változik a kor.Az idei kiadás 15 éves változatban kerül a polcokra,összesen ezer karton mennyiségben lesz terítve világszerte.A tavalyi GlenDronach wood finish négyes Budapesten is bemutatkozott a Whiskynet által szervezett kóstolón.A magyar szakbolt aktuális kínálatában még szerepel mind a négy,így megvan az esélye,hogy a 15 éves GlenDronach tawny port finishből is jut pár palack Magyarországra.

Érdemes tehát “eminensnek” lenni mert nem csak a jövőt lehet vele megalapozni,hanem a siker még fiatalít is:)!

9 comments

  1. Sherry hordós. A jelenlegi tulajdonos előtti gazda vitt be a GlenDronach életébe bourbont,így tudott gazdaságosan érlelni. Ezzel szakított és tért vissza a BenRiach az eredeti stílushoz a GlenDronach-nál. A régi cimkés 12 pl sherry és bourbon érlelt, az új cimkések már csak sherry.
    És amióta az új tulajok alatt jönnek ki whiskyk, azok sherry hordóból kerülnek palackba vagy utóérlelésre.
    Az utóérlelések szinte mind európai tölgyből készült hordóban voltak.Ez az esetek nagy részében valamelyik sherry bodegából származik.Nem mindegyik hordó tárolt korábban sherryt,itt általában van egy félreértés. Van amelyik csak meg van ” mosdatva” sherryvel. Ha valamilyen komolyabb, minőségi hordót használnak akkor jelzik, hogy sherry hordó. De a szürke hétköznapok igazsága az, hogy ez általában marketing. A fa számít, a méret, aztán csak az, mi volt előtte..

    Kedvelés

  2. Az american oak az a tölgyfa típusa. Amerikai tölgy.Másabb a fa szerkezete mint az európai tölgyé.Mint mondjuk a spanyol tölgyé.Az american oak nem jelenti azt,hogy bourbon hordó. Amerikai tölgyfából készült hordóba azt teszel amit akarsz. Csak mivel amcsiknál ez az elterjedt tölgyfa típus, ezt használják a párlataikhoz.

    Kedvelés

    1. Hát ezeket már nem nagyon osszák meg a közvéleménnyel,sőt,igazából az sem kizárt, hogy szimplán a fát tudják amiből a hordó készült és fogalmuk sincs mi volt előtte benne. Sőt,nem is helyes ezt így mondani, hogy mi volt előtte benne, mert a hordókat sem mindig egyben veszik, hanem a jó dongákból állítanak elő egy használható hordót.Ráadásul a GlenDronach ugye raktárkészlettel vette a lepárlót,annyi hordónál nehéz mindent tudni. Ez a wood finish is nagy valószínűséggel arról szól, hogy pár gyengébb minőségű hordót felturbóztak utóérleléssel és megszabadultak tőlük. Én úgy tudom a portóis biztosan sherrys hordóban volt előtte, a többinél zavaros a kép.A moscatelnél volt aki szerint bourbon volt aki szerint nem.Mindkettő a cégnél dolgozik:)
      A fa típusa biztosnak tűnik,európai tölgy,az utóérlelésnél a Virgin Oak az amerikai tölgyből készült új hordóban volt. A többinél értelemszerűen portóis,moscateles és sauternes boros hordók voltak az utóérleléseknél rövid ideig.
      Gondolon nem véletlen, hogy a portóist vitték tovább,ami ugye megfelel a lepárló törekvéseinek,értsd sherried malt.
      Ha nagyon érdekel megkérdezhetem Billy Walker fiát,őt ismerem,talán többet tud.

      Kedvelés

  3. Csak azért érdekelt, mert egyedül a portóisra tudtam mondani, hogy sherry-s, a többinél nem volt ilyen markáns jelenlét, ezért bourbon-re tippeltem volna.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?