whisky

A legmagasabb fokon – Dalmore Zenith

A luxus premium whiskyk kategóriájában eléggé nagy a mozgás. Ötven éves maltok,sőt 70 éves maltok, különleges kristály dekanterek, karitatív aukciók,hat számjegyű ár angol fontban, dollár százezrek,gyűjtők. A limitált kiadások, ritkaságok érdekes módon soha nem maradnak az eladóik nyakán. Van aki befektet, van aki megissza, jótékonykodik vagy csak gyűjti a whiskyket. Most viszont azok az emberek, akik ezekre a különleges palackozásokra gerjednek, igen csak nagy kihívás elé néznek. Mert itt van a világ legritkább single maltja.

Na,nem feltétlenül azért a világ legritkábbja mert olyan idős vagy épp olyan minőségű. Hanem mert egyetlen egy palack kerül a jelképes kalapács alá. Kérdezhetnénk, hogyha nem is ez a legöregebb, nem is ez a legjobb,akkor mitől lenne érdekes? A válasz viszonylag egyszerű. Mert nagy valószínűséggel ez a whisky lesz a legdrágább single malt.

Nézzük először is, mi is ez a single malt? Ez kérem egy Dalmore Zenith névre keresztelt itóka. A zenit szó arab eredetű, jelentése : a fej irányába. Ma a szó azt jelenti,hogy:tetőpont,valaminek a legmagasabb foka. Na ez találó név lett, mert ezzel a whiskyvel az alkotói és a partnereik bizony a legmagasabb fokot célozták meg.Gondolom nem lep meg senkit, hogy ismét a Dalmore jön ki egy ilyen cuccal. Legutóbb a mindössze három palacknyi mennyiségben kiadott 64 éves Trinitas révén kerültek a luxustermékek iránt érdeklődők figyelmébe. Az a whisky az első olyan whisky volt,amelyért hat számjegyű összeget fizettek ki angol fontban. A Dalmore nem újonc ebben a kategóriában,hiszen olyan whiskyket adtak a nagyvilágnak, mint a 45 éves Aurora, az 59 éves Eos, vagy korábban a font ezrekért árult Sirius,Candela,Selene. De az Astru sem volt piskóta! A Dalmore szégyenérzet nélkül igyekszik befurakodni a luxus whiskyk élcsapatába ezekkel a matuzsálemi korban lévő italaival. Szerintem ezzel nincs különösebb gond. Ilyen az üzlet. Meg a nem rég egy millió fontért felújított látogatóközpontot sem a 12 éves, már bocsánat, kommercionális maltjából befolyó összegből fogja dotálni. De a lényeg talán nem is ez. Sokkal inkább a presztízs. Abból pedig a Dalmorenak soha nem elég.

A ma bemutatott whisky egy brit szakboltnak készült, egyetlen palacknyi mennyiségben. A whisky három hordóból érkezett a legenda, Richard Paterson laboratóriumába, ahol a mester megalkotta a Zenith nevet kapó maltot. Az egyik hordó 1964 – ből, a másik 1951- ből, a harmadik pedig 1926 – ból származik. Utóbbi 1978-ban lett lepalackozva,vagyis 52 éves korában. Ezek az adatok már önmagukban impozánsak, de a lényeg most jön. Az egyetlen palackra jövő év márciusáig lehet licitálni. Az egyetlen kikötés, hogy az összeg amivel licitálni lehet… 50 000 angol font !!

Akkor most számoljunk! A Trinitas “átlag ára” 100 000 font volt. A Macallan kristály dekanterbe zárt nedűje, aminek az ára az árverés után teljes egészében az afrikai ivóvíz egészségessé tételére folyt be, 375 000 font volt. Vagyis nyolc licit, és a Zenith veri a mezőnyt. Lehetnénk szkeptikusak, hogy ugyan ki fog enyi pénzt adni egy palack whiskyért, de még egyszer mondom, ebből ez az egyetlen palack van. Nem tucatnyi, nem három. Egy. És a Trinitas kapcsán láthattuk, hogy bizony vannak akiknek nem az összeg, hanem a whisky ami számít. A Zenithért fizetett összeg 10 % -a a Vöröskereszthez kerül,ezzel letudták a jótékonyodást is. A palack jövő márciusig 17 városban fog turnézni, ott, ahol a Whisky Shop nevű szaküzletláncnak boltjai vannak.

A whiskyhez kapcsolódó részletek, mint a hordó típus, alkoholerősség,stb még nem publikus. Természetesen ez a poszt frissül, amint megjönnek a hivatalos adatok. És bár nem vagyok egy nagy fényképész, de már készítem a gépemet, hogy amikor a Zenith Edinburghba látogat, a Maltbank Heraldnak is legyen egy saját képe a nagy bizonyossággal világcsúcsot döntő single maltról.Addig marad ez az eddig egyetlen hivatalos kép a Zenithről:

P.s.: Egyébként innen üzenem a leendő vásárlónak, hogy akármi is a terve a Dalmore Zenith palackjával, Magyarországon már elérhető egy, a maga nemében szintén egyedi tároló szekrény, kimondottan ilyen whiskykre tervezve. A Prekop-féle trezor manufaktúra egyedi rendelésre készülő golyóálló vitrinje 28 mm vastag C2SA típusú átlövésbiztos üveg betéttel készül. Ez az üveg egyébként a piacon a legerősebb vitrinbe épített üveg, a 9 mm-es 352-es Magnumból leadott lövéseknek is ellenáll. A szekrénytest 60 mm vastag, duplafalú acélborítást kapott, amire a vásárló igényei szerint kerül valódi fa burkolat a tölgytől a mahagónin át akár a diógyökérig. A belső kialakításhoz pedig 3 féle puhaságú valódi bőrből lehet választani. Az alábbi képen látható a szekrény, ahol a -khm- túl reprezentált ír nyalánkságok mellett azért (milyen az élet ) ott figyel egy Dalmore is:)) Az azért nem lenne rossz, ha a Dalmore Zenith egy magyar cég szekrényében pihenne nagy biztonságban,nem?:)

Reklámok

10 thoughts on “A legmagasabb fokon – Dalmore Zenith

 1. És akkor mi van, ha a turné során véletlenül eltörne, vagy valaki meginná ezt a jelentéktelen összegű italt? :)

  Még azért összeszámolom a vagyonom, meddig is mehetek el a licit során. Hmm….ahogy elnézem, még jó pár évet kell melóznom, hogy egyáltalán egy nyamvadt licitet tehessek rá.
  Ööö…azt hiszem valami szolidabb, gyakoribb palackozást fogok választani. :)

  Kedvelés

 2. Hát az még hagyján,de az edinburghi üzletei ennek a szakboltnak elég kicsik és hülye elosztásúak,mi van ha valami turista addig kattintgat amig leveri?:)Nem is tudom, a kirakaton kívül hova akarják majd tenni a turné itteni megállójánál.De bizonyára figyelni fognak nagyon:)
  De ma a Glenfiddich is bejelentett egy 55 éves whiskyt,amit Skócia legidősebb hölgyének,egy 110 éves néninek dedikáltak (aki nem mellesleg a lepárló alapítójának unokája). 11 palack készül,tizet elárvereznek a Water Aid javára és a Glenfiddichtől a felelős személy szolidan csak annyit jegyzett meg,hogy reméli elérik a licitek a 30 000 fontot…:))

  Kedvelés

  • Nem hát,csak cink volt:)Bár meg kell mondjam,hogy a cask strength Connemara meggyőzött. És érdeklődve várom a Bog Oak kiadását. Ha ugyan emberi ára lesz:)

   Kedvelés

 3. Reményeink szerint a következő szekrény már Dalmore-ral lesz tele:) Persze Zoli whiskey-inek mindig lesz hely:)
  Készül az új Manufaktúra katalógusunk, amiből majd küldök egyet, illetve csinálunk egy teljes elkülönülő weboldalt a luxus termékeinknek.

  Kedvelés

  • Fogalmazzunk kevésbé pesszimistán.Jelen helyzetben nem te vagy a golyóálló whisky vitrin célpiaca:)))

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s