whisky

BenRiach Septendecim

 

Tovább folytatódik a BenRiach Distillery latin nevekkel illetett maltjainak sora. Ki ne ismerné az Authenticus, Curiositas, Heredotus Fumosus palackjait ? A BenRiach az egyik legaktívabb innovátor a Speyside lepárlói közül, főleg ha a régió karakterébe ma már kevésbé jelenlévő tőzegelést vesszük alapul.

A legfrissebb palackozás az átlagban, éves szinten nagyjából 200 000 liternyi tőzegelt whiskyjeik közül egy 17 éves variáció. Az új malt neve BenRiach Septendecim. A név latinul azt jelenti, tizenhét. A whisky ex- bourbon hordós érlelésű, robusztus, testes, az édes tőzeg, pörkölt mogyoró, friss méz kombinációját illatában és ízében felvonultató malt.

 

Az alkoholerőssége 46 % – os , színe természetes,a malt nem hűtve szűrt eljárással készült . Ezzel a whiskyvel a BenRiach nem csak a már ismert stílusát erősíti tovább, hanem újabb jelét adta annak, hogy nem csak beszélnek arról, hogy a lepárló igyekszik visszatérni a XIX. -ik századi ,speyside-i whisky készítés gyökereihez.

És ha a whisky nem lenne elég meggyőző, örömteli hír még, hogy a BenRiach idén ismét munkába állítja a malting floor-ját !! A malting floor a régi időkben az a terem volt a lepárlóban, ahol a malátázott árpát kézi erővel forgatták meg naponta többször is, a száradást segítendő. Ma már alig fél tucat lepárló használja ezt a módszert és saját malting floorját. Többnyire a hagyományokhoz ragaszkodó és ezzel mára különlegessé vált lepárlók ezek. Nagyon rövid időn belül a BenRiach is beáll ebbe a sorba. Minden elismerésem a döntésükért !

A BenRiach Septendecim nem limitált kiadás, vagyis az elkövetkező években számolhatunk a lepárló portfoliójában vele. Ha egy klaszikus, régi módi speyside – i maltot keresünk, amiben egyesül az elfelejtett tőzegelés és a modern innováció, bátran nyúljunk a BenRiach után.

Reklámok

3 thoughts on “BenRiach Septendecim

  1. Nekem tetszett a 10 és a 21 éves is – bár ez utóbbi ára már húzós kicsit, de szerintem ebből is jöhet majd egy. :)

    Kedvelés

  2. BenRiach-nál egy picit tovább tartott amire elindulhattak azon az úton, amin most vannak és ahonnan úgy néz ki már nem is tudnak letérni. Érdekes csavar a történetben, hogy a modern BenRiach egy tradiciók felé forduló lepárló lesz. Sajnos nem az én ízlésem, de így már sokkal könnyebb nyitottan fordulni a maltjaik felé, hogy ismeri az ember a törekvéseiket. És nem árt ismerni a mostani kínálatukat, ha majd megakarjuk érteni a jövőbeni munkájukat. És ehhez szerintem remek origo a Septendecim. Is. (hogy ne legyek velük igazságtalan:)

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s