Megújul a Bowmore

 

Észak – Islay nem hagyja magát ! A whisky sziget déli részén a világszerte ismert tőzeges maltok uralják a vidéket és valljuk be , a whisky rajongóknak is elsőre a Lagavulin , Ardbeg , Laphroaig ugrik be ha islay whiskyről beszélünk . Az északi lepárlók sokszor csak kistestvérként vannak emlegetve , amire ugyan méretüknél , kapacitásuknál fogva rászolgálnak , azonban minőségben nincsenek lemaradva . Csak az a fránya marketing , ami nehezebben megy az északiaknak . Igaz , a Bruichladdich szinte önálló kategóriát képvisel a maga stílusával , de például a Bowmore , a hatalma smúltja és respektje ellenére ezen a területen bizony le van maradva a sziget egyéb lepárlóitól .

Ez azonban már a múlté . A Bowmore jó egy éve már komoly erőfeszítéseket tesz azért , hogy ebben a rohanó és éles versenyben ne maradjon le. Már az új honlapjuk is ezt az üzenetet hordozta és most a leglátványosabb lépést is megtették a megújulás felé . Dizájnt váltott Islay legidősebb lepárlója !

A munkát az a kreatív cég végezte , aki korábban a Morrison Bowmore vállalat egyéb whiskyjeinél már bizonyított . Ugyanez az edinburghi design csapat vette kezelésbe két – három éve a Glen Garioch stilusváltását is , illetve dolgoztak a Morrison Bowmore vezető blendjének , a McLelland whiskynek a frissítésén is. De lássuk a legendás Bowmore – hoz hogyan nyúltak hozzá !

Legszembetűnőbb természetesen a csomagolás . A klasszikus henger alakú dobozt egy hasáb formájúra változtatták . Valamiért a lepárlók azt hiszik , a téglatest alakú dobozok jobban hordozzák a minőség üzenetét , mint az olcsó hengerek . Már láttuk a Bunnahabhainnál is , hogy a tömzsi kis hengert szögletes formával váltották le . Így történt ez most a Bowmore – nál is. Nekem személy szerint ugyan jobban tetszenek a henger alakú csomagolások , mint ez a prémium brandet bemutatni hivatott ” kocka ” , de engem nem kérdezett senki meg a Bowmore – tól , hogy mit gondolok…

 

 

A környezettudatos vásárlóknak mindenesetre tetszetős infó lehet , hogy ez az új csomagolás már teljes egészében újrahasznosított anyagból készült . A lepárló szerint ez az új dizájn sokkal jobban segíti a Bowmore beazonosítását , jobban hordozza a minőség és a különleges , több mint 200 éves hagyománnyal rendelkező  főzde üzenetét . Változott a palack is , egy könnyebb üvegben vásárolhatjuk meg ezentúl ezt a remek maltot .

És , hogy mennyire komolyan veszi a Bowmore ( végre ! ) a modern idők igényeit , érkeznek új , hivatalos palackozások is ! Heteken belül megjelenik a Bowmore 100 Degrees Proof , a Bowmore Springtide és a Bowmore 1983 . Az első a nevéből kiindulva nyilván egy hordóerősségű itóka lesz , az utolsó a sorozattá érő vintage  , limitált kiadások újabb darabja , a Springtide meg ki tudja mi ? Remélhetőleg valami olyasmi , mint ami a Tempest minőségi vonalát folytatja a Surf meg Mariner meg egyéb ilyen , a Bowmore hírnevét nem feltétlenül öregbítő kiadások helyett . Ha ehhez még hozzá tesszük , hogy a Bowmore az utóbbi idők egyik legnagyobb igazolását hajtotta végre azzal , hogy elcsábította Rachel Barrie -t a Glenmorangie / Ardbeg duótól , akkor bátran mondhatjuk , a Bowmore végre komolyan akar változni . Remélhetőleg ez jól sül el . Hiszen sokan épp a legutóbbi nagy változáshoz ( a japán tulajdonosok megjelenésének idejéhez ) kötik a legendás Bowmore minőségi gyengülését . Most azonban a hírek nem a lepárlóüstökkel kapcsolatos technikai infókról szólnak , ” csak ” a cicomáról ,azért a figyelemfelkeltéshez kell ez is . A minőségért pedig nem érdemes aggódni ott , ahol Barrie kisaszony a felelős a maltunkért :)

Hajrá Bowmore !!

1 comments

Vélemény, hozzászólás?