Körkép az új maltokról

 

Ebben a kis posztban az elmúlt hetekben megjelent single malt újdonságokat tekintjük át . A közelgő tavasz aktivizálta a lepárlók marketingeseit és szinte minden napra jutott egy bejelentés február végén . A whiskyk többsége ugyan csak márciustól lesz elérhető , de a figyelmet nem árt már korábban fókuszálni . Sajnálatos módon az alábbi maltok jelentős része a magyar piacra nem fog eljutni . De még ha el is jutna , az ár miatt nem valószínű , hogy kapkodnának érte a magyar fogyasztók . Megnyugtatásként jelzem , a nemzetközi whisky rajongók táborában is csak kevesen tudják ép ésszel elfogadni  a néha elrugaszkodott árakat . Ez most a gyűjtők ideje . Vagy az igazán fanatikusoké :)

 

Kezdjük az elején egy szép sorozat utolsó darabjaként megjelent Arrannal . Az Icons of Arran az Arran Distillery szériája volt az elmúlt években . A sorozat maltjai ex – sherry és ex – bourbon hordókból válogatott , 46 % alkoholerősségű whiskyk voltak . A palackok megjelenése és a maltok elnevezése az Arran lepárló mindennapjaihoz köthető , jelképes , ikonikus szereplőkre lett kihegyezve . Mint például a lepárló saját mini kis vadasparkjának pávakakasához , esetleg a szakember gárda egyikének kiskutyájához , vagy épp a szigetvilág babonaságait szimbolizáló berkenyefához . A szériát lezárandó itt van a 14 ex – bourbon barrelből és 7  ex – sherry hogshead hordóból házasított , 1999 -es lepárlású Arran Eagle . Tovább fentartva az Icons sorozat színes világát , a Westie kissé giccses megjelenése után egy elfogadhatóbb megjelenéssel , limitált kiadásban és persze a szériára jellemző alkoholerősséggel , az Arran Eagle tovább erősíti a lepárló és Arran szigetének szoros kapcsolatát .

Vannak akik ikonokat keresgélnek maguk körül , hogy meghatározzák önmagukat és vannak akik önmaguk már ikonok. Mint a Springbank Distillery a távoli Campbeltown reprezentánsaként . Ez a különleges lepárló nem fordít különösebb gondot a marketingre és a dizájnra , hiszen a reputációja a whiskyt kedvelők körében már így is kimagasló . És sajnos ennek most a hátulütőjét is tapasztalhatjuk. Megjelent ugyanis a lepárló igazi gyöngyszemének tartott Springbank 21 Year Old , ami ugyan örömteli , de a palack áraként megszabott összeg ( kb 170 font ) abnormális . Még akkor is , ha egy limitált mennyiségben kiadott italról van szó és az Springbank . A megjelenés utáni órákban a szaküzletekből már elfogyott ez a kis drágaság , hogy az aukciós oldalakon felbukkanva az ára megduplázódjon . Na igen , az 1560 palack nem nagy mennyiség . Maga a whisky sherry és bourbon hordókból lett válogatva, alkoholerőssége 46 % – os. A megjelenése a Springbank egyszerű stílusától kissé eltér , arany és fekete színekben pompázik . Szép , kívánatos , de elérhetetlen . Mint egy igazán jó nő. Vigasztalásul ilyenkor azt szokták mondani , hogy őt is unja valaki . Lehet . De ettől én még elunatkoznék vele egy darabig :)

Maradjunk még a Springbanknél egy picit . A 21 éves ” ikon ” elvitte a figyelmet , pedig a lepárló bemutatott egy másik OB palackozást is a napokban . A whisky visszahoz valamit a régi időkből , hiszen a Campbeltown régió a whisky lepárlás legalizálása előtt igazi csempészközpont volt . Így amibe csak lehetett whiskyt töltöttek és hozták – vitték a szárazföld és a kikötők közt . A Springbank Rundlets & Kilderkins nevet viselő malt 10 éves , 2001 novemberi lepárlású és 2012 januári palackozású . Kilencezer palacknyi mennyiségben jelent meg , az alkoholerőssége 49 . 9  % -os . Az elnevezés azokra a mini méretű hordókra utal amikben a whisky érlelődött . Mivel minél kisebb a hordó a whisky annál nagyobb felületen érintkezik a fával és ez az aromák intenzitásában is megjelenik . Az ára a kora ellenére itt is magasabb mint amit várnánk józan ésszel , de az 56 font még elfogadható . És a whisky igen jó kis meglepetés volt . Tetszetős Springbank ujjgyakorlat .

 

 

Ugorjunk át Islay szigetére , mert ha nem is egetrengető hírek , de  pár érdekesség onnan is érkezik a piacra .  A sziget legszebb partszakaszának nevét választotta a Kilchoman Distillery a legújabb palackozásának . A whisky neve Kilchoman Machir Bay , megjelenése viszi tovább a legkisebb Islay lepárló stílusát . A malt egy házasítás , 60 % -a 3 éves , 35 % – a 4 éves , 5 % -a pedig 5 éves Kilchoman , bourbon hordós érlelés után együtt pihentek nyolc hetet oloroso hordóban . Az alkoholerősség 46 % -os és a Machir Bay része lesz az alapkínálatnak.

 

Islay déli részén sem alszanak , gőzerővel dolgozik a pr csapat a Laphroaig Distillerynél is. A nemrég önálló céggé váló Beam Inc. legnevesebb skót lepárlója ( a másik az Ardmore ) egy exkluzív palackozást mutatott be a napokban. A whiskyt a skandináv Viking Line hajózási társaság megrendelésére alkotta a lepárló gárdája . A 13 éves Laphroaig ünnepélyes bemutatása is a Viking Line Cinderella nevű kompján történt , márpedig azért, mert a nevezett whisky csak itt lesz kapható. A Viking Line nem adta alább egy három napos whisky vásárnál , ha már ” saját ” palackozást kapott és több ezer svéd utas részvételével komoly kis whisky fesztivált csapott az ingázó kompjain . A Laphroaig Brodír nevű malt a hírek szerint egy érdekes , szokatlan Laphroaig variáns, amiben felismerhető a jellegzetes Laphroaig housestyle és egy friss, szokatlan kis csavar is . Hogy ez mi lehet , azt nem tudom , ritkán járok komppal skandináv vizeken . A whisky neve ónorvég eredetű és ” testvér ” jelentéssel bír.Csak nem megirigyelte a Laphroaig a Highland Park által szinte kisajátított viking hagyományokra épülő marketingjét ?:) Mindenesetre nem csak a körítés volt fura és elegáns , hanem az is , amit a bemutató kapcsán a Beam Inc travel retail szegmensért felelős munkatársa bejelentett . Konkrétan azt , hogy a 2010 -es duty free Laphroaig ( Double Cask 20 year old) és a mostani Brodír után folytatják ezt az utazóknak készített szériát . Még pedig jövőre egy edigieknél is szokatlanabb Laphroaiggal ,ahol a hangsúly az innováción lesz . Hm, egyszerű whisky fogyasztóként ugyan örülök ha valamelyik lepárló érdekességet mutat be , de ez a marketinges innovatív szöveg nem nyugtat meg :)

 

Az Islay szekciót a posztban zárjuk a nemrégiben bejelentett új Bowmore single maltok képeivel .

A Bowmore 100 Degrees Proof :

 

Bowmore Springtide :

 

Bowmore Vintage :

 

 

Itt van egy igazán szép kis palackozás a Balvenie Distillerytől , akiknél most jött el az idő arra , hogy egy szériát kreáljanak a lepárló szakembereinek tiszteletére . A The Balvenie Craftman’ s Reserve No. 1 -The Cooper nevet viselő , 300 palacknyi mennyiségben kiadott maltja elsőként a lepárló kádármestereinek hivatott ” emléket állítani ” .

Egy palack a Gordon & MacPhail kivételes kollekciójából , ezúttal II.Erzsébet királynő trónra lépésének 60 . évfordulójára . Az 1952 februárjában megtöltött két , first fill ex-sherry hogshead hordóban pihentetett Glen Grant a Diamond Jubilee tiszteletére pár hete lett a nyilvánosság elé tárva . Természetesen kristály dekanterben , limitálva ( összesen 85 dekanter jelenik meg ) és az elgini kereskedőháztól megszokott minőségben a 60 éves Glen Grant Diamond Jubilee igazi remekmű .

 

 

Persze nem csak a palackozások jelentik a skót whisky mindennapjait . Érdekes infók érkeznek például a Diageotól egy a Roseisle Distillery méretével vetekedő , új lepárló építésének terveiről , vagy épp az Adelphi független palackozó által tervezett szintén új , Ardnamurchan Distillery név alatt épülő lepárlójáról . A Chivas is újra nyitja a Glen Keith lepárlót , és szinte minden lepárló növeli a raktározási kapacitásátA brandek aktivizálják magukat a sport területén is ,például a Glenmorangie amelyik három éves támogatói szerződést kötött a legnevesebb golf versennyel , az Ardbeg Isla-limpiát tervez idénre , a Benromach egy extrém mountain bike viadalt szponzorál és még lehetne sorolni .

A single malt whisky legszebb napjait éli . És bár sokunknak csak a vágyakozás marad egy – egy palackozás árát látva , azért ha igazán szeretjük és tiszteljük a skót whiskyt , összességében örülünk ezeknek az időknek . És talán nem lesz késő , amikor majd az átlag fogyasztó is eléri a whisky boom generálta új és új megjelenéseket , és a minőség is marad ezen a szinten . Reméljük azok a régi és új raktárak rejtenek még csodákat a jövőnek is .

 

4 comments

  1. Hivatalosan még nem kapható , ezért csak annyit egyelőre , hogy NAS, az alkoholerőssége még nincs meg hivatalosan de cask strength , a travel retailbe lesz pozicionálva, non chill és 120 font lesz az ára.
    A Bowmore 100 Degrees Proof az 57.1% ABV, non chill-filtered és NAS , small batch.És ha minden igaz kb 50 font lesz itt az ára .
    A Bowmore 1983 az meg limited edition (kb 200 palack ) , non chill-filtered, cask strength (55.6% ABV)
    Utóbbinál nem vagyok biztosan informálva még , hogy az 1981 és 1982 Vintage sor aktuális palackja lesz , vagy a hasonló évjáratú , tavalyi Feis Ile palackozás ” maradéka “. Én az elsőre tippelek. Már csak azért is mert kb 500 font lesz .

    Kedvelés

  2. Szóval max a 100 Degrees jut el ide – vagy ha nagyon small batch, lehet az sem. :)

    És ez a Rundlets & Kilderkins? Elég érdekes név, de szimpatikusnak tűnik- Bár ahogy itt mennek fel az árak mostanság…rettenetes.

    Kedvelés

  3. Őszintén szólva nem látom nagy esélyét annak,hogy bármelyikis eljut kereskedelmi forgalomba otthon , mert ezek a travel retail szegmensbe készültek. Igaz , ez sincs kőbe vésve , mert azért mindig jut pár palack valahogy kereskedőkhöz is.
    A Springbank R & K az egy jó kis whisky , kellemes Springbank , sherrys karakterek dominanciájával . Szerintem azt elvileg betudja szerezni a Whiskynet , ha nagyon akarja .
    Az árak meg itt is mennek fel , sőt , nyilván ez miatt is emelkednek otthon . Most már azért erősen meg kell gondolni itt is mit vesz az ember. Gyakorlatilag az alsó árak közelebb vannak az 50 fonthoz mint a 40-hez .

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?