whisky

Csendes élmény – anCnoc Vintage 1998

 

A whisky világában , ahogy más területén is az életnek , vannak jelentős események , várt bemutatkozások , trendin szólva ” agyonhájpolt ” pillanatok. Ezek többnyire a legnevesebb lepárlók legfrissebb palackozásaira jellemző túllihegett promóciók . Van ahol bejön , van ahol nem . Nem egyszerű a megabrandek mögött álló marketingerőművek mellett figyelmet generáló dolgokat tenni , és őszíntén szólva nem is sok olyan lepárló van , aki igyekszik utolérni mondjuk egy Ardbeg , egy Dalmore vagy egy új Highland Park köré gerjesztett médiafigyelmet . Vannak persze akik alkalmazkodtak a modern időkhöz és használják a felgyorsult információs sztrádát , ott vannak a social media felületein és igyekeznek interaktív kapcsolatot tartani mind a vevőikkel , mind a róluk megnyilvánuló ” kritikusokkal “. Ebbe a csoportba tartoznak ma már az InverHouse lepárlói is . Az utóbbi időkben a Pulteney, a Knockdhu és a Balblair lepárlók rendszeres vendégei voltak a Maltbank Heraldnak is és meg kell mondjam ,több palackozásban is kellemesen csalódtam . Pedig amúgy nem akartam volna mondjuk egy anCnoc -ra vesztegetni az időm , ha csak nem a szigorú munka követeli meg . Pedig az anCnoc egy kedves és szolid kis lepárló . És az agyonsztárolt brandek sokszor pontatlan megjelenéseivel szemben , az anCnoc szinte napra pontosan a tavaly kezdett Vintage sorozata után bejelentette az idei évjáratos palackozását .

Tavaly februárban kóstoltam le egyszerre az akkori anCnoc portfolió tagjait és az eredménye alapján a 12 éves kis lesajnált alapmaltot rehabilitáltam , a lepárló kollégái által preferált 16 évest lehúztam , míg az akkor újdonságnak számító Vintage 1996 kiadást egy kellemes , élvezetes whiskynek tituláltam . Emlékszem , a Vintage 1996 tesztelésénél mennyire tetszett a ” legs ” azaz a lábak , a pohár falán lassan lecsusszanó cseppecskék . Most itt jön a következő évjáratos maláta whisky a Knockdhu lepárlótól .

A friss családtag az anCnoc Vintage 1998 amerikai tölgy ex bourbon és ex-sherry hordókból származik , csak úgy , mint a 96-os kiadás. A 96-osban a sherrys karakterek domináltak és szerintem nagyon jól állt a whiskynek . Remélhetőleg a Vintage 1998 is tartja majd a szintet , hasonló élményeket produkál majd . Az újanCnoc vintage hasonlóan az első, tavalyi kiadáshoz nem hűtve szűrt eljárással készült , természetes, tehát nem színezett malt és az alkoholerőssége 46 % -os .

 

A Vintage 1996 -ot tavaly azoknak ajánlottam akik nem ínyencek , nem akarnak elmerülni különböző túlspilázott kóstolási jegyzetekben , hanem csak egyszerűen élvezni akarnak csendben egy jó , szolid és kedves kis whiskyt . Akkor az volt a legtöbb amit mondani tudtam és azt hiszem , ezzel mondtam róla a legjobbakat . Az új anCnoc Vintage 1998 ha hozza a tavalyi élményeket , mindenképpen helyet követel majd magának az ” ajánlott malt whiskyk ” oldalon a füzetemben .

 

Az InverHouse maltjai,köztük az anCnoc, Magyarországon is elérhetőek a hazai szaküzlet , a Whiskynet jóvoltából.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s