Hírek

 

Az elmúlt hetek, hónapok kisebb hírei, eseményei , pletykái  csokorba gyűjtve .

 

A tavalyi karácsonyi szezon egyik legizgalmasabb híre az volt , hogy a Diageo az éves Special Release sorozatban megjelentetett premium Talisker palackozásait beemeli a márka alapkínálatába . Vagyis az eddig limitált kiadású , koros Talisker maltok ezentúl , hasonlóan a megszokott 10 éves, a 18 yo,a 57 North és a Distiller’s Edition kiadásokhoz, az átlag vásárlónak is elérhető lesz szerte a világon . Igaz , az ára nagy valószínűséggel marad az eddig megismert szinteken . További hír még Skye egyetlen lepárlójából , hogy a tavalyi, erősen limitált kiadású 34 éves Talisker után, idén egy 35 éves különleges malt érkezik a szigetről . Amíg nem jön róla hivatalos hír , addig nézegessük a két régi-új családtagot . Talisker 25 Yo és Talisker 30 Yo 2012-től már az alapkínálatban ! Az alkoholerősség amegszokott taliskeri , 45.8 % .

 

 

Maradjunk még a Taliskert is tulajdonló Diageo háza táján pár mondat erejéig . A megavállalat 1 milliárd angol font értékű fejlesztést jelentett be a következő öt évre . Ez nem új hír , már a hatalmas Roseisle Distillery építése során jelezték , hogy egy hasonló méretű lepárlót még terveznek belátható időn belül . A hírek szerint ez vagy valahol a Highland részén lesz vagy Speyside Moray ” kerületében ” . (a már megkezdett Diageo felújításokról olvashatsz ha beírod a blog keresőjébe például a Dailuaine , Caol Ila neveket ) . A hatalmas összegű beruházás oka természetesen a piaci igények kielégítése . A Diageo whisky eladása elérte a 3 milliárd fontot és ezzel a harmadát adja a világ legnagyobb szeszipari vállalatának éves bevételéből .( az egész éves skót whisky eladási értéke már meghaladja a 4 milliárd fontot.ebben benne vannak az ágazat többi szereplőinek eredményei is, igaz a bevétel döntő részét még mindig a blended whiskyk hozzák . és ez nem is lesz soha másképp, de még egy radikálisan single malt felé elfogult blogon is jó ilyen eredményekről beszámolni . enélkül a single maltok sem hódíthatnának világszerte )

 

És ha már nagyok , nézzük mit lépnek a Diageo versenytársai ebben a virágzó üzleti időszakban . A Chivas Brothers például újra megnyitja a hatalmas Glen Keith Distilleryt. Ez a jónevű lepárló igazi ikonja a modern whisky termelésnek . A Chivas szellemi központja ugyan a Strathisla Distillery, de a Glen Keith a technikai centrum . Érdekesség, hogy a Strathisla párlatát átpumpálják a Glen Keith épületeibe és itt történik a töltés . A Glen Keith mint single malt valamikor létezett háromszoros lepárlású whiskyként épp úgy mint erősen tőzegelt formában is . A piaci robbanás azonban nem csak ezt az ikonikus lepárlót érinti , hanem több Chivas érdekeltségű distilleryt is , mint a Tormore, a Glenallachie , a Glentauchers , a Longmorn . Az ugyancsak Chivas (Pernod Ricard ) lepárló Scapa pedig , aminek igazi ébrdésére már sokan várunk évek óta készül , hogy megújítsa és  emelje a Scapa maltok értékét  minőségi hordók kiválasztásával . A teljes Pernod Ricard beruházás 40 millió fontot emészt majd fel és a felújítások , újra megnyitások mellett egy új lepárló építése is része a projektnek .

 

A harmadik nagy játékos, az Edrington hasonló módon igyekszik az elképesztő népszerűségnek örvendő Highland Park további ikonizálásával . Náluk személyi változások is történtek . Russel Anderson distillery manager, akinek neve összefort a Highland Park legsikeresebb időszakával, átteszi székhelyét a Speyside-ra és átveszi az Edrington luxus whiskyjének , a Macallan-nek az irányítását . Helyére a North British Distillery műszaki igazgatója kerül , Graham Manson , aki tapasztalatait korábban a Diageonál szerezte . A képen balra Graham Manson az új , jobbra Russell Anderson a régi lepárló menedzser :

 

 

 

 

Maradva északon , a Felföld legszikárabb részén a Dalmore örvendeztette meg rajongóit egy friss hírrel . Kisebb szépészeti beavatkozáson megy keresztül a márka megjelenése . Az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kap a lepárló történelmi gyökereire való hivatkozás . A királymentő klánfőnök örökségét ápolandó, a híres életmentő jelenetet ábrázoló festmény (Fury of the Stag ) májustól megjelenik az alapkínálat dobozain . Nem néz ki rosszul !

 

 

 

Kicsit keletebbre a Glenglassaugh Distillery bejelentette , hogy alig három évvel az újbóli megnyitása után már profitot termelt . A 100 000 fontos nyereség elismerésre méltó, ha hozzátesszük , hogy alig pár hónapja jött ki a jelenlegi tulajdonos alatti éra első , hivatalosan whiskynek nevezhető produktuma, a 3 éves Revival nevű single malt . A nyereség természetesen még nem ennek a fiatal és meglepően jó maltnak köszönhető , hanem az évek óta folytatott , főleg a régebbi készletekre alapuló exkluzív vagy épp koros whiskyknek . De mivel a Glenglassaugh sem bír hatalmas raktárkészlettel, a profitot hozó döntés mégis csak az volt , hogy a koktél szegmensbe ajánlva kiadtak egy kis mennyiségben palackozott new make spirit sorozatot illetve, hogy a Glenglassaughnál a kis méretű hordók megtöltésével szép számú invesztálót sikerült maguk mellé állítaniuk . Az octave hordók töltése jó húzás volt . Három év alatt közel 500 kis hordót töltöttek meg magánszemélyek és klubok részére . A kezdeti refill octave kínálat mára ex oloroso,ex PX sherry, ex bourbon és néhány ex port hordóval bővült . A sikerek magukkal hozták a techniaki bővítést is , elsősorban humán erőforrás tekintetében . A Glenglassaugh igazán nagyot igazolt, amikor a blended maltok specialistájától , a Wemyss cégtől elcsábította az év fiatal márkanagykövetének választott Susan Colville-t . A hölgy neve ismerősen és jól cseng whiskys berkekben . De persze vannak konkrétan a whiskyhez köthető hírek is Portsoyból . A lepárló munkatársainak ítélete alapján, egyedileg választott hordókból töltött sorozat , a Glenglassaugh Chosen Few második darabja jelenik meg hamarosan . Az első Ronnie Routledge által kiválasztott malt sikere után most a cég termelési igazgatója, Marie McDonald whiskyje következik . Ez a malt egy 1978-as refill sherry hordós whisky amelyik egy évet a palackozása előtt first fill oloroso hordóban pihent . A whisky természetesen nem hútve szűrt, színezékmentes és hordóerősségű .

 

A Speyside reprezentánsa, a BenRiach új brand ambassadort nevezett ki a márka ” arcának ” . Stewart Buchanan a Tobermory Distilleryt hagyta ott 2005-ben Billy Walker kedvéjért és a a BenRiach újjáélesztésének kezdetétől a lepárlónak dolgozik . Stewart a termelési vonalról érkezik a márkanagyköveti pozicióba, ergo hatalmas tudással rendelkezik a whisky készítés legfontosabb fázisairól . Ez nagyon sokat jelent ha valakinek az a munkája, hogy világszerte felkészült és amatőr érdeklődőknek egyaránt válaszoljon a whiskyvel kapcsolatos, néha nagyon komoly, néha kevésbé komoly kérdéseire . A lényeg , hogy a jövőben ha valaki BenRiach masterclasst lát egy esemény programjaként és Mr. Buchanan lesz az előadó, egy magas színvonalú , minden szempontból felkészült és nagy tudású szakembertől tanulhat . Hasonlóan nagy és jó hír még , hogy elkészült és hamarosan használatba is kerül a BenRiach malting floor ! Ezzel a BenRiach feléleszt egy régi, tradicionális eljárást és csatlakozik ahhoz az alig féltucatnyi lepárlóhoz , ahol a mai napig kézi erővel történik a maláta forgatása . Ezért valahogy a fanatikusok sokkal jobban lelkesednek mint egy újabb Roseisle Distillery-ért !

 

És nem maradhat hírrovat Islay whisky nélkül ! A Bowmore a kisszériás whiskyk iránti igényekre reagálva kiadja a Bowmore Small Batch Reserve nevű maltját . Az első és másod töltésű ex bourbon hordókban érlelt Bowmore egy lágyabb verziója a lepárló kínálatának . A legédesebb árpa és a legjobb minőségű amerikai tölgy együtt egy vaniliás, érett gyümölcsösséggel telt , mézes nedű, egy leheletnyi klasszikus bowmore-i füstösséggel .

 

 

Lent délen, a Lagavulin már készül, hogy idén megjelentessen egy 21 éves verziót ( pénztárcákat készíteni ! ) , míg a szomszéd, az Ardbeg, amelyik mind az Alligatorral, mind az órákon, napokon belül elfogyott Open Day palackozásával nagyot alkotott egy 1999-es, Galileo névre keresztelt whiskyvel készül . Az Ardbeg Galileo állítólag marsala érlelést kap . Hoppá . A modern Ardbeg újabb merész húzása . Erre nagyon kiváncsi leszek . És azt hiszem még pár százezren szintén .

 

Ti melyik lepárló idei újdonságára lesztek a legkiváncsiabbak ?

 

 

4 comments

  1. Jó kérdés . Nem tudom, de kizártnak tartom, hogy valami extra dolog kellene hozzá, mert elég sok van Európa és világszerte is . A legközelebbi Bécsben, a Pot Still .
    Üzleti vagyis inkább piaci szempontok alapján esélytelen, hogy valaha is fontos piaca legyünk a skót whiskynek . Már ez is , hogy évente volt whisky show eddig, nagy dolog volt .Felesleges a lepárlóknak, disztributoroknak, shopoknak Magyarországon tartani naprakész készleteket , mert egyszerűen olyan kicsi a piac, ami nekik nem oszt, nem szoroz . Viszont ha regionális üzleti központként kezelnénk a helyünket , akkor valami esély lenne . A görög piac, ami fontos volt a skót whisky számára meghalt . Valahol meg kell találni a pótlását , még akkor is, ha Ázsia egymaga pl simán behozza amit a görögökön bukhat az iparág . Viszont Magyarország logisztikailag nagyon jó helyen van . Elérhetők a keleti piacok, a Balkán, egy ugrás a milliós lengyel piac,egész Közép-Európa és ne felejtsük, hogy üzleti szempontból mennyit jelent, hogy a szomszéd “országokban ” simán tudunk kommunikálni,könnyen alakíthatók ki üzleti kapcsolatok , hiszen magunkat vesszük körbe:) Ha ezek lennének összehangolva és erre mozdulna valahogy a hazai érdekeltség, akkor a konferenciák, show, expok, bárkultura,az egész (optimista gondolatom szerint:), vendéglátás, a szállás, az infrastruktura alkalmas arra, hogy Budapest lehessen Közép-Európa legfontosabb városa a whisky szempontjából .
    És persze ez nem megy az első lépések nélkül, amit a Whiskynet és a körülöttük lévő társaság, mint akár a whisky klub, már megtett . Nem lehet kihagyni azt a lépést, hogy a rajongók megszervezzék magukat és -ne legyünk álszentek,mondjuk ki- áldozzanak komolyabb összegeket erre a hobbira . Mindenhol a whisky közösségek emelték fel a single malt piacot, nem a hatalmas marketing ami szinte teljesen a nagy brandek blendjeire fókuszál és nem is az bárkultura, ami még mindig gyerekcipóben jár pl. otthon . Hanem azok a kis sejtek, akik szinte professzionális szakértőkké , de legalábbis minőségi véleményalkotókká nőtték ki magukat . Őket megbecsüli a skót whisky (és itt beszéljünk a single maltban utaző lepárlók,szakemberek csoportjáról ), hiszen ők utaznak ki a lepárlókat meglátogatni , ők rendelnek hordónyi párlatokat , ők palackoztatnak privát kiadásokat, ők mozgatják a social mediat a téma körül, ők szervezik az expokat, show-kat és ők költenek whiskyre .
    Szóval a kezdeti lépések után most már tényleg az jönne, hogy egy határozott magyar jelenlét is észlelhető legyen a fanatikus szegmensben . És ez nem jelenti azt, hogy ne értékelném a pesti klub, Wnet vagy az akár egyéni tevékenységeket. De ez sajnos még nem elég, látható .
    És akkor az aktuális gazdasági és egyéb dolgokat ne is feszegessük. Csoda, hogy még egyátalán ilyen összegeket költenek emberek whiskyre otthon…

    Ha tudok Ardbeg Dayt, érdekel? Mi a limit amit szánsz rá?

    Kedvelés

  2. Szerintem még akár főzhetnénk is whiskyt! Malátánk van, tőzegünk van, munkaerő van. Csak le kéne számolni a, magyar=pálinka alaptézissel. Sőt vannak már párlatok amik árban verik a közepes whiskyket is!
    Az igaz , hogy a wnet sokat tett a dolog fejlődésért, tele is vannak a kóstolások, sőt a budapesti whiskyshow is eléggé tömött volt, de azért marketingben, vagy legalábbis a terítésben van hová fejlődniük. Nemrég beszéltem egy kocsmatulajjal aki még ott tartott, hogy szentendrére kelll menni a cuccért. Bár azért eben is látni fejlődést. Például már itt is van whiskybár! Jó nem egy ilyen:http://www.whiskyproeverijen.nl/cafe.htm
    de szerintem ez az 1401 üveg sem pár év alatt jött össze:)
    Azért a pálinka, és bor kultúra, igaz hathatós állami segítséggel , elég szépen kialakult, sőt szerintem kicsit fel is higult az utóbbi időben.
    A reginális központ szerep jól álna az országnak , de szerintem az összes szomszéd lassan beelőz.
    Ardbeg day-t végülis úgy néz ki kapok, meg ahogy látom 200 euró alatt esélytelen, de olyan 100-150-ért tudsz , akkor bármennyit átveszek! :)

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?