Új Longrow és régi Springbank

A decemberi beharangozóban már hangot adtam elfogult véleményemnek az idei első campbeltowni megjelenésekkel kapcsolatban . Kevés whiskyt vártam jobban mint a most kiadott új Longrow-t . Pedig még csak januárt írunk . A hab a tortán ,hogy nem csak ez a kis kedvesség jött ki a lepárlótól ,hanem visszatért egy legendás palackozás is .

Kezdjük a legendával . A Springbank 21 éves malt whiskyje anno hatalmas elismerést vívott ki magának . A 2012 -ben megjelentetett , már új külsőt viselő kiadás egy picit elmaradt a korábbról ismert 21 yo kiválóságához képest . Talán ebbe belejátszott a régebbi körüli nosztalgia és hatalmas terhet rakott a tavalyi megjelenésre a körülötte generált ,picikét a campbeltowniaktól szokatlan ” marketing hájp ” . Már a megjelenés előtt sokan ráizgultak arra,hogy a klasszikus,tényleg legendásan jó régebbi 21 éves kel életre ,annak minden kiválóságával . És bár a 2012-es palackozás is remek whisky lett , valóban kicsit összeroppant a nagy előd emléke alatt . A túlárazott ital és a megszokottól eltérő csillogás pedig még inkább a kritikák kereszttüzébe állította a Springbank 21 yo -t .

Talán a dac , talán csak simán az üzleti terv arra motiválta a lepárlót , hogy viszonylag rövid időn belül ismét kihozzon egy 21 éves érlelést . Rögtön az év elején ,amikor még élnek az előző adag emlékei ,egy hasonló kampánnyal , a mára standard csomagolássá váló arany-fekete kombinációval itt a 2013-as kiadás ! A legenda visszatér – hirdeti a reklámszöveg . Nos, hasonló dinamikával jött a tavalyi is ,igaz, akkor inkább a közvélemény aggatta rá az italra a titulust . Tavaly ez egy icipicit csorbát szenvedett . Idén ismét kiáll a nyilvánosság elé a Springbank 21 yo ,hogy végleg bebizonyítsa legendás híre nem túlzás . A fresh sherry és refill sherry hordókban érlelt whisky 46 % -os alkoholerősséggel került palackba és limitált kiadás,természetesen . Ennek megfelelően az ára is magas . Ez pedig eddig mindig fontos szempont volt a megítélésénél ,hiába csak az a lényeg mi van a palackban . Valami mégis azt súgja ,ezt a kiadást mégis megéri beszerezni . Azoknak akik whiskybe szeretnének befektetni és azoknak is, akik alig várják ,hogy egy legenda ledobja magáról előttük csillogó jelmezét és megmutassa természetes szépségét .

Springbank21-2013

A Springbank Distillery tőzeges variációja, a Longrow . Ez a whisky nyers , old school ,vidékies, őszinte . Megosztja a rajongókat . Van aki szereti , van aki kimondottan nem . Amikor valami brutálisat várnál tőle , akkor édes kis egyszerűség lesz belőle , amikor komplex élményt keresnél benne oda mar a kiváncsiskodónak a maga archaikus nyersségével ,amikor pedig nincsenek nagy elvárásaid akkor valami fenomenálisat tud produkálni . Kiismerhetetlen whisky . A tavalyi év legkedvesebb palackozása számomra a Springbank Rundlets & Kilderkins nevezetű whisky volt . Akkor az a palackozás a fent emlegetett 21 éves Springbank árnyékában jelent meg  azzal egyidőben, és kedves barátaim , az én megítélésem szerint maga mögé utasította a neves testvérét ! A fura nevű malt lényege , hogy egészen kisméretű hordókban kapott érlelést , ami mint tudjuk mindig egy intenzívebb ,komplexebb ,sokkal izgalmasabb végeredményt jelent . Nem is kellett csalódni . Kiváló Springer lett a kis RK ! Már akkor azonnal igyekeztem utána járni ,hogy lesz e hasonló koncepciójú palackozás a Longrow -tól is . Akkor még a szokásos campbeltowni ” ki tudja mi lesz ” reakciók voltak a válaszok , de szerencsére a lepárló is belátta, hogy a sikert nem csak meglovagolni érdemes , de ennyivel tartoznak is a whisky rajongóknak :) Így hála az égnek ,most itt a Longrow Rundlets & Kilderkins !

A whisky 11 éves , 51.7 % -os alkoholerősséggel bír ,9000 palacknyi mennyiségben jelenik meg. Egyszerűen nincs mit mondani mást . Vegyétek amíg van !!

Longrow-RK11 Longrow-11-Rundlets-Kilderkins

1 comments

Vélemény, hozzászólás?