whisky

Lépésről lépésre – Arran 16 Years

Rohan az idő . Húsz évvel ezelőtt alapították az Arran Distillery -t , értelemszerűen Arran szigetén . 1995 -ben kezdődött a tényleges termelés , ami azt jelenti , hogy idén ” emberi időszámítás szerint ” a lepárló nagykorú lesz . És egyben ünnepelheti is alapításának huszadik évfordulóját . Az Arran a kezdeti években az életben maradáshoz szükséges módszert választotta a whiskyjei megjelenésekor . Utóérlelések garmadája , hol jobb, hol kevésbé jó minőségben . A 15. évfordulójuk után azonban mindenki számára világos lett , hogy az Arran túl van a kritikus ponton . És a lepárló a szemünk előtt egy kis kedves és szimpatikus üzleti kezdeményezésből elismert szereplője lett a skót whisky világnak.

A sokféle ,néha kétes minőséget mutató finiseléseiket leredukálták , a stílusukhoz képest extrémnek tekinthető variációkat korrektül lehozták ( tőzegelt Machrie Moor széria ) és egy színes sorozattal nem tolakodó módon de fentartották a figyelmet maguk iránt ( Icons of Arran ) . A single cask kiadásaik már kimondottan minőségiek voltak , sokunk szerint ez állt a legjobban az Arrannak . Single sherry cask , semmi más. És még a bourbon hordóval is ügyesen bántak ! A multivintage Devil’s Punch Bowl pedig a legjobb Arran lett szerintem és világszerte elismeréseket söpört be . Ezek mellett csendben kihoztak egy 12 éves hordóerősségű változatot és kétévente léptették feljebb a vezető maltot . Utóbbi azt jelenti , hogy a 2006-ban kiadott 10 éves Arran 2008 -ban már 12 éves formájában , 2010 -ben 14 évesre váltva jelent meg . Nem titkolt céljuk volt mindig is , hogy évről évre , lépésről lépésre haladjanak a whisky lepárlók kinálatában ikonikusnak számító 18 éves kiadás felé .

Most idő szerint itt van a 16 éves Arran . Jövőre érkezik a 17 éves , és 2015 tavaszán kiáll a nyilvánosság elé az Arran 18 yo ! De addig még van időnk . És a tudatos alapsor gondozás mellett az Arran igenis jó whiskyket kínál már egy ideje . Könnyed , semmi korábban tapasztalt görcsösség , letisztult , lenyugodott elképzelések , egyre jobb hordók és egy kellemes , tiszta alapkarakter . És az évek pedig csak jót tesznek neki . A tizenhat éves Arran a megszokott 46 % alkoholerősségű , 9000 palackkal jelenik meg .

a16

( kép : Van Wees , Amersfort )

Reklámok

One thought on “Lépésről lépésre – Arran 16 Years

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s