whisky

Júniusi összefoglaló

Sok minden történt az elmúlt két hónapban a skót single malt whisky piacon . Sajnos a nyári hónapok nem kedveznek a blog írásnak , mert valamiből élni is kell , itt a szezon ( fesztivál – , nyári -, fő -, turista – , etc. ,nevezzük bárhogy az év leghúzósabb hónapjait ) . És mellette az életet élvezni is kellene , ami legalább annyi energiát elvisz , mint a munka , főleg ha az ember a szabadidejének nagy részét is az alkohollal tölti . Nem egyszerű élet ez a bartender élet , na . Június teljesen kiesett a blog életéből , de most egy rövid összefoglalóval igyekszem pótolni ezt .

A hónap elején a Glen Garioch bemutatta új weboldalát . Ideje volt , mert ha az embernek már olyan master blendere van mint Rachel Barrie , akkor illik törődni a megjelenéssel is . A whisky világának legcsinosabb szakembere persze nem dívának érkezett pár éve a Morrison-Bowmore csoporthoz ,hanem visszavezetni a társaság három single maltját a minőségi kategóriába . A Bowmore, az Auchentoshan és a Glen Garioch mind egy-egy whisky régió jeles képviselője , de ezek a brandek az elmúlt években a befektetett energia ellenére sem tudtak tartósan megkapaszkodni a vezető maltok közt . Remek nevekről van szó pedig , de ma már ez láthatóan nem elég . A Bowmore mint Islay legidősebb lepárlója már önmagában presztizs , de a whisky saját jogán is a legendák közé tartozik . A japán gazdák érkezésével ugyan a reputáció kissé megkopott , de a jelek szerint a Bowmore rövidesen visszatér az őt megillető poziciókba . A Tempest sor ennek már egyértelmű előjele . Az Auchentoshan a háromszoros lepárlásával , a Lowland jelenlegi egyeduralkodójaként ( csóri Glenkinchie , hát mit lehet mondani róla azon kívül , hogy ő is ebben a régióban szerepelget ?:) remek helyzetben van és érzik ezt a tulajdonosok is . A lágy aromák kedvelőinek kiváló választás , ez egy nagy szegmense a piacnak , érdemes befektetni a brandbe . Ennek megfelelően az Auchentoshan kapta eddig a legkreativabb figyelmet a gazdáitól . Az elmúlt években folyamatosan újítgattak a megjelenésen , bővítették a sorukat , talán mondhatom azt , hogy a szemünk ( orrunk ) előtt keresik a ‘toshan-nak legjobban fekvő stílust . Legutóbb az új soruk két vezető maltjának megjelenését igazították a korábban sikeresen bevezetett travel retail széria külsejéhez . A 12 yo és a Three Wood megkapta az újabb lehetőséget , hogy átütő sikert érjen el a Glasgow közeli lepárlónak .

auchentoshan12and3wood

auchentoshan12and3wood

Barman’s Choice

Az Auchentoshan remek alternatíva azoknak , akik nem kedvelik a markáns , tőzeges , nehéz aromákat illetve azoknak , akik az ír whiskey hívei . Kiváló belépőmalt a whisky világba . Küzepesen testes , lágy és édes aromák mellett a lecsengésben gyakran megmutatja magát egy élvezhető kis füstösség és fűszeresség . Semmi extrém . Az Auchentoshan-hoz köthető egyetlen extrém dolog a brand legnagyobb fanatikusa , Mark Dermul a.k.a The Toshan Man . A belga úriember ( aki az Auchentoshan imádata mellett hírhedt még Star Wars rajongásáról is ) ha épp nem a Csillagok háborúja eredeti forgatási helyszínein kalandozik valahol az észak-afrikai homokdűnék közt akkor aktív tagja a nemzetközi malt fanatikusok interaktív közösségének, hatalmas Auchentoshan gyűjteménye van és Ralfy nyomdokában neki is van egy vlogja azaz video blogja – Mark’s Whisky Ramblings – ahol aktuális kóstolásait osztja meg az érdeklődőkkel . Mark nagyon jófej és közvetlen , ami sajnos nem minden “elismert és hiteles” whisky íróról ( legyen az profi vagy amatőr ) mondható el . 

A Morrison-Bowmore harmadik lepárlója  a Highland képviselője . A Glen Garioch Distillery ( ejtsd : glengíri ) egy igazi , klasszikus , oldschool highlander . Erre mondják , hogy rejtett kincs . Ezt a lepárlót is elérte a japán kór azaz a 90-es évekbeli tulajdonosváltáskor a klasszikus housestyle -t lecserélték . Korábban a Glen Garioch egy tőzegelt felföldi whisky volt de 1995 után már szinte kizárólag tőzegmentes párlatok készültek náluk . Az Aberdeen közeli kis lepárló , a piktek földjének számító környéken nem csak erről a régimódi , felföldi aromás karaktereiről volt nevezetes , hanem a párlat minősége is kiváló volt , lévén ez a terület adja Skócia egyik legjobb minőségű árpáját . A japán befektetőkkel aztán nem csak a whisky füstje illant el , hanem sikerült a branded is parkolópályára tenni . A keleti , bár nyilván jószándékú gazdák az összes létező sztereotípiát belesűrítették a Glen Garioch dizájnba és ezzel komolytalanná tették a maltot . Mert hiába az számít csak , mi van az üvegben , ha nem vonzó a vevőknek a külcsín , nincs gazdasági siker . Ez pedig kulcskérdés . Nos, japán barátaink úgy vélték , hogy ha a címkén megjelenik a szarvas, a tartan ( a tradicionális skót minta ) pláne ha azt a késő nyolcvanas évekre hajazó színvilággal -értsd rózsaszín – dobják fel az majd jól mutat . Nem. Nem mutatott jól . Szerintem a valaha volt legidétlenebb külseje szerencsétlen Glen Garioch-nek volt . Mára ezt sikerült javítani , pár éve megújult a Glen Garioch csomagolása ami azonnal kiváltotta az érdeklődők figyelmét . A már említett Rachel Barrie master blender leigazolásával pedig hamarosan elérik azt is , hogy ne csak a whisky geekek ismerhessék meg független palackozóktól a márka rejtett értékeit , hanem a hivatalos palackozások is visszanyerjék hírnevüket .

Barman’s Choice

A Glen Garioch remek single cask palackozásokat tud felmutatni . Az vezető maltjuk a Founder’s Reserve és a 12 years old . Az 1995 előtti whikyjeik tőzegesek , füstösek . Skócia egyik legidősebb és egyben legkeletibb lepárlójaként egyedüliként képviselik az Aberdeen környéki whisky készítés hagyományait . A Glen Garioch az egyik , ha nem a legjobb párosítás a sajtokhoz . A Founder’s Reserve szépen kerekedik a Comté típusú sajttal , a 12 éves jóban van a sós Parmiggiano Reggianoval , de a többi palackozásuk is különleges gasztronómia élmény mind a nemzetközi , mind a skót sajtgyártás remekeivel . Ha whisky és sajt , főleg ha Glen Garioch és sajt , akkor a barman’s choice a criffel nevű sajt és egy 1995 előtti single cask palackozás a lepárlótól . A whisky és a sajt párosítás jó móka, a Glen Garioch malthoz különösen jól passzol szinte mindegyik típus . Mire megtaláljuk a saját ízlésünknek megfelelőt garantáltan jól fogjuk érezni magunkat . A Glen Garioch új weboldala is elérhető már szerencsére .

glen garioch

Haladjunk tovább , nézzük mi történt még a nyár első hónapjában ! A Kilchoman megjelentette első , teljes egészében sherry érlelt whiskyjét Loch Gorm néven . Az öt éves malt sherry butt hordókban pihent, majd palackozás előtt egy kisebb időtt sherry hogshead hordóban is eltöltött . 46 % alkholfokkal palackozták . Szintén ebben az időszakban lett elérhető a Kilchoman Machir Bay 2013 ( négy és öt éves , first fill bourbon érlelt és oloroso butt utóérlelt házasítás ) és a Kilchoman 100 % Islay 3rd Edition . A legkisebb és legfiatalabb Islay szigeti lepárló szépen építgeti portfólióját .

lochgorm kmb2k100.3rd

Csendesen , nemesen , ahogy az illik a brandhez és a whisky alkotójához , nyolcadik alkalommal jelent meg a The Balvenie Tun 1401 . A kilenc , új American oak barrel és három European oak Sherry casks házasítás ezúttal 50.2% alkoholfokkal jelenik meg . Ez a whisky nem csak zseniálisan jó , hanem olyan limitált kiadás , hogy percek alatt elkapkodják a befektetők és az érra kevésbé érzékeny rajongók . A Tun 1401 mindenféle extrém marketingfogás nélkül a skót single malt történelem egyik legjobb whiskyje lett .

Balvenie8_103319

A GlenDronach a nagysikerű és azonnal az alapsorba emelt Cask Strength palackozása után kihozta a Cask Strength Batch 2-t . Hasonló minőség ,kiváló munka. A GlenDronach azon maltok egyike , amelyiknek a fiatal palackozásai rendszeresen minőséget mutatnak fel . A hagyománnyá vált UK Exclusive kiadások is bővültek , ezúttal egy 55. 1 % -os ,18 éves whiskyvel, az 5347-es számú hordóból lepalackozva (PX puncheon ) . A lepárló neves Single Cask sorozata elérkezett a nyolcadik adagjához , benne ezekkel a maltokkal :

1971 cask # 1246 / 42 years old / Pedro Ximenez Sherry Puncheon / 44.6%vol

1990 cask # 2971 / 22 years old / Pedro Ximenez Sherry Puncheon / 50.8%vol

1991 cask # 5409 / 21 years old / Pedro Ximenez Sherry Puncheon / 49.8%vol

1992 cask # 145 / 21 years old / Oloroso Sherry Butt / 58.1%vol

1993 cask # 3 / 20 years old / Oloroso Sherry Butt / 52.9%vol

1994 cask # 101 / 19 years old / Oloroso Sherry Butt / 58.4%vol

1996 cask # 1490 / 17 years old / Pedro Ximenez Sherry Puncheon / 53.1%vol

2002 cask #  1988 / 10 years old / Pedro Ximenez Sherry Puncheon / 55.6%vol

GDBatch8

Hivatalosan is átadták a hosszú évek után ismét megnyitott Glen Keith Distillery-t . A Pernod-Ricard cégcsoport skót whisky diviziója, a Chivas Brothers kötelékébe tartozó lepárló a legnagyobbak egyike. Közel egy évtizeden át volt kivonva a termelésből bá ez idő alatt is fontos része volt a Chivas életének . A Glen Keith mindig is egyfajta teszt terpe volt a különböző lepárlási metódusoknak , a 2000-es bezárása után peig egyfajta “laborként2 hasznosították . A szomszédos Strathisla párlatát ide pumpálták át és itt töltötték hordókba . Most ismét visszatért az élet a rézüstökbe , a Glen Keith ismét dolgozik . A Pernod 40 millió fontos fejlesztési programja 2010-ben kezdődött a Glenlivet Distillery felújításával , folytatódott a Longmorn, Tormore, Glenallachie,Glentauchers felújításával , a most munkába állított Glen Keith rehabilitásával és folytatódik 2014-ben az új Imperial felépítésével .

18 éves lett azaz emberi lépték szerint hivatalosan is nagykorúvá vált az Isle of Arran Distillery . Ezt az évfordulót nem csak a hagyománnyá vált nyílt napjukkal és a sziget zenei fesztiváljára kiadott egyedi palackozással ünnepelték , hanem megjelentették a tavalyi évük bombameglepetésének, a Devil’s Punch Bowl multivintage palackozásnak a második kiadását . Megjött a Devla .

Az Arrannak soha nem volt gondja azzal ,hogy egyedi legyen a megjelenését tekintve . Emlékszünk a sznes Icons of Arran sorozatra , vagy a még színesebb finish szériájukra. Ehhez képest a Machrie Moor palackok szinte már egysíkúak , a Single Cask válogatásukról nem is beszélve . A Devil’s Punch Bowl Chapter II .- Angels & Devils azonban mindenen túltesz . Alább látható, azt hiszem sokat nem kell magyarázni róla . A whisky idén 27 különböző , idősebb sherry és fiatalabb bourbon hordókból lett válogatva .

adp2devils punchbowl 2 casks

A végére hagytam , azt , amivel tulajdonképpen indult június . Az éves Ardbeg hájp . Akarom mondani új Ardbeg palackozás megjelenése . Ez az esemény talán a világon a legtöbb embert megmozgató whisky bemutató . A márkát körülvevő hangulat , a rajongás , az extrémitások és persze a minőségi munka együtt világsiker . És az Ardbeg lubickol ebben a sikerben . Még akkor is , ha a modern Ardbegek ,kimondhatjuk, messze nem azok amiket ismerhetünk a 70-es évekből . Az irány egyértelmű . Trendi , innovatív , egyedi whiskyt készít a lepárló egy zseniális szakember irányításával . Bill Lumsden kreativitása és a párlatok illetve a tölgy ismerete egyedülálló , míg Mickey Heads lepárlómester remekül kezeli az Ardbeg karaktereit . Az elmúlt évek cuccai a lepárlótól megosztották a téma iránt érdeklődőket . Abban mindenki egyetértett, hogy a whisky árazása és kora, érettsége közti viszony egyátalán nincs egyensúlyban . Nem is szeretnék erről most sokat polemizálni , ez van, ez üzlet. Ennyiért adják, ennyiért veszik is . Ellenben az már valóban lassan kínos , hogy ezek az Ardbegek jellemzően fiatal whiskyk . Ha 10 évesek vannak , már az ember elfogadón bólint . Nem lenne ezzel baj , csak nem tudjuk , hogy ez most a hivatalos irány vagy csak még mindig várunk valamire . Mert azt gondolom, a lelke mélyén minden Ardbeg illetve single malt imádó valami nagy durranást vár az Ardbegtól . Ők meg ezt úgy kezelik , hogy a nagy durranást hihetetlen marketinggel oldják meg , szemben azzal amit végülis mindenki várna, kimondva vagy kimondatlanul . Egy nagy, nehéz,koros Ardbeget . Egy új Lord of Isles -t, egy új 17 évest , egy kiváló vintage palackozást . Vagy akár egy régi -új Airigh nam Beistet . De még egy vaskos Uiegeadail is megfelelne ! Ezzel szemben jöttek a Supernovák , amikkel nem volt semmi baj, jó whiskyk. A Rollercoaster már kissé letért az útról amit tőlük vártunk , a Corryvreckan azonban ezt ellensúlyozta . Az Uiegeadailokról már nyiltan tudható ,hogy sokkal fiatalabb whiskyk házasítása, de legalábbis a legendás , régi Ardbegekből már nem jut az újabb Ooogie palackokba . Az Alligator egy remek innováció volt , az Open Day egy erős, átlagos Ardbeg a jobbik fajtából , bár sok emléket nem hagyott maga után, szerintem nem volt rossz . A Galileo boros érlelése pedig egyértelműen nem az Ardbeg stílusa . Ez utóbbi palackozást már nagyon nyögve nyelősen erőltették le a torkunkon . És idén jött az újabb dizájn Ardbeg , az Ardbog . A klasszikus 10 éves bourbon hordós és manzanilla sherry hordóban érlelt Ardbeg vegyítése .

ardbog_frontbox

Barman’s Choice

Az , hogy az Ardbeg manzanilla érlelést kapott adagját a remek 10 évessel házasítják , egészen jól hangzik . Én kedvelem a manzanilla sós aromáit , szeretem az Ardbeget is, ergo ebből számomra csak jó sülhet ki . Volt már ennek előzménye , hiszen egy-két éve a Feis Isle keretén belül ha jól emlékszem, egy hasonló próbálkozás volt a FI palackozás tőlük . Amúgy is jellemző a lepárlóra , hogy mielőtt világviszonylatban megjelentet egy whiskyt , előtte teszteli bizonyos célközönséggel . Erre is használják a Committee tagjait ( az Ardbeg rajongók interaktív klubja ) illetve a Feis Ile közönségét . A megjelenéssel kapcsolatos felhajtás már-már a szokásosnak mondható . Az Ardbeg Day keretén belül jelentették meg az Ardbogot , szerte a világon a márkanagyköveti funkciót ellátó szaküzletek, bárok voltak a helyszínei az eseménynek . Amíg tavaly az Ardbeg Day 2012 palackozás kapcsán azt tapasztaltam, hogy hosszú sorok kígyóztak már nyitás előtt a pár kiválasztott szaküzletnél és órák alatt elfogyott a cucc, addig idén az Ardbog kapcsán meghökkentett, hogy amikor betértem megveni a palackot , kaptam a kérdést , hogy mennyit szeretnék . Azért volt fura , mert ezekből általában egyet lehet venni , lévén limitált . Most gyakorlatilag annyit hozott el az ember amennyit a pénztárcája bírt .Úgy tűnt , hogy az érdekesnek ígérkező érlelés ellenére az emberek kissé belefáradtak az Ardbeg hisztibe . Pedig idén sem lehetett hozzá férni könnyebben , idén is titkolták amig lehetett , idén is csak kiválasztott helyeken lehetett megvenni elsőként . A whisky amúgy hozza a szokásos Ardbeg stílust , bár ezúttal a név-Ardbog- saját jogán szerepel a dobozon . Az alkoholerősség 52.1 % . Ez remek erő egy Ardbeghez . A hírek szerint 60-40 volt a százalékos arány a vegyítésnél a bourbon javára. Nagyon szép borostyán szín . Illatában száraz , sós , nyirkos föld, “édes hamu “, gyenge tőzeg . Egy tál oliva . Ízében azonnal erős sós, száraz támadás . Dominál nálam ez , később jön egy kis toffee ,kevés citromos, gyömbéres gyümölcsösség . Lecsengése hosszas, száraz . Nincs ezzel a whiskyvel semmi baj , hozzám közel áll a sós, olajos világ . Egy a gond csak vele, hogy nem egy erős és minőségi alapsor mellett mutatják be mint egy érdekes érlelést, hanem ez az év nagy eseménye . De őszintén szólva, az elmúlt évekből kiindulva , ebbe simán jól is szerepel . Kicsit egyszerűbb mint amit vártam, de nekem tetszik . Aki a 10 évesből vagy egyéb korábbi Ardbegekből indul ki, annak lehet,hogy csalódás lesz . Akinek tetszett az Alligator innovatív újdonsága , az érteni fogja ezt is . Kritika talán egy érheti , hogy nem egy kiegyensúlyozott ital . Tényszerűen vitákat generáló whisky . És ha ezt előnyére írjuk akkor nagyon jó whisky, ha hátrányára, akkor “csak” jónak elfogadható .

Ez volt nagyvonalakban a június . Mivel szokatlan hőhullám köszöntött Edinburghra és nagyon érdekes ale fesztiválok vannak a városban , a következő napokban sörözni fogok . Ezt követhetitek tumbleren itt : Barman’s Choice . Ez a lap egyfajta párhuzamos mikroblog lesz , addig is amíg a Maltbank Herald megújul . Részleteket erről még nem írnék , és meglátjuk , lehet, hogy a tumbler rövid hírekre szakodosodott felülete sokkal jobban megfelel az én lustaságomnak, időhiányomnak vagy a Ti ízléseteknek is . Van Instagram oldalam is és persze Twitter is . Csoda, hogy nem jut időm semmire ?:) Valahol megtaláltok , köszi, hogy olvastok, érdeklődtök és legkésőbb októberben találkozunk Budapesten, a harmadik Whisky Shown !

Slainthe Mhath !

Reklámok

3 thoughts on “Júniusi összefoglaló

  1. Ó,nem:) Az Ardbeg az egyik olyan lepárló amelyik bármennyiért is kínálja aktuális újdonságát, azt el is adja . És egy 18 éves OB Ardbegért sokkal szivesebben adnék ki pénzt , még ha ezeknél az eleve túlárazott maltoknál drágább is lenne .

    Kedvelés

  2. Ja, azt nem mondtam, hogy nem fogyna el pillanatok alatt. De sokan kiesnek a kosárból sajnos. Én már feladtam. Itthon a Corry meg az Ooogei is 28 ezret kóstálnak. Elegem van, nem tudok ennyit áldozni rájuk. Ha nagyon hiányzik az Ardbeg, akkor beruházok egy 10 évesre, bár az sem olcsó már. A többi nekem már nagyon messze van. Szerencsére még van pár palack nyalánkság tőlük régebbről, mikor még nem sajnáltam annyira rájuk a pénzt…ah, ha akkor ezt előre láttam volna – Renaissacne kb 16-ért volt a boltban….de hát akkor még tudatlan voltam e-téren, és mire megvilágosodtam, már csak az Almost there volt. De nem baj, az is nagyon finom. :)

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s