whisky

Mestermunka – Glen Grant 50 year old

 

A Glen Grant Distillery jellemzően az a lepárló , amelyik viszonylag jelentős mennyiségben képes kiadni igazán idős malt whiskyket . Hivatalos palackozásként és a független palackozók válogatásaként is gyakran találhatunk több évtizedes Glen Grant whiskyket a piacon . Másrészt az alapsoruk vezető maltjai , a Major’s Reserve vagy a 10 éves Glen Grant , hogy finoman fogalmazzak , távol áll a minőségi whiskytől . És még így is vezeti az olasz piac whisky eladásait ! Ahogy a spanyoloknál a whisky az Cardhu , úgy az olaszoknál Glen Grant . A mostani megjelenésük viszont mindenféle értelemben távol került a hektikus mediterrán piacoktól . Meglep bárkit is ha azt mondom , Sanghaj ,Tajpej , Hong Kong , Szöul , Szingapúr , Peking a hely, ahol felbukkan majd ez a mestermű ? Merthogy szószerint mesterműről van szó .

1968 október 28.-án a Glen Grant Distillery telepén egy fiatalember nagy figyelemmel töltött meg egy sherry butt típusú hordót frissen desztillált párlattal . Aztán ez a fiatalember ötven  éven keresztül gondoskodott erről a hordóról . Amikor megtöltötte , talán még ő sem hitte el , hogy fél évszázad múltán kerül majd palackba a whiskyvé nemesedett szesz . Azt meg bizonyosan nem hitte , hogy fél évszázad múltán ő lesz a Glen Grant lepárlómestere . Ő Dennis Malcolm .

 

 

Mr.Malcolm 50 éves szakmai karrierje elismeréseként a Glen Grant pár éve megjelentetett egy malt whiskyt , Glen Grant Five Decades néven . A mostani , 50 Year Old azonban valami más . Összesen 150 dekanternyi mennyiségben jelentetik meg az 54.4 % alkoholfokkal rendelkező matuzsálem whiskyt . A dizájn magáért beszél . A dekanter a Glencairn Crystal műhelyéből került ki . A formája a Glen Grant üstjét formázza, az 50.es szám pedig 18 karátos arannyal van gravírozva. A tárolódoboz természetesen skót tölgyfa , rézzel díszítve . A whiskyhez jár egy tanúsítvány Dennis Malcolm és az alkotásban résztvevők aláírásával .

 

glengrant50yearoldlrg

 

1-lg

2-lg3-lg

 

 

4-md

Az ára nagyjából tízezer euro , nyilván a limitált mennyiség , a mestermunka és a távol-keleti gyűjtők miatt ez épp csak a nyitóár lesz .

Annak ellenére , hogy ez az ital nem nekünk , átlagfogyasztóknak készült , ezúttal eltekintek a cinikus, szarkasztikus megjegyzésektől . Dennis Malcolm fél évszázada a whisky világában megérdemli , hogy egy ilyen dekanterrel ünnepeljék .

 

 

Reklámok

One thought on “Mestermunka – Glen Grant 50 year old

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s