whisky

Balvenie 15 Year Old Single Barrel Sherry Cask

 

A Balvenie Distillery a skót whisky történetének legnevesebb innovátorának , a William Grant & Sons nevű családi vállalkozásnak a második számú lepárlója. A Grant familiának köszönhetjük az első single maltként forgalombahozott whiskyt, a Glenfiddich-et , és annak ikonikus formájú palackozását. Ők alkalmazzák több mint fél évszázada David Stewart Malt Mastert , aki húsz éve az elsőként emelte be a Balvenie kínálatába a single barrel palackozásokat. A tavaly megújult Balvenie Single Barrel sor most második tagját mutatja be a rajongóknak.

Húsz éve a single cask whisky – az egy hordóból lepalackozott kiadások- még ritkák voltak a hivatalos palackozások közt . Többnyire idősebb malátawhiskyk privilégiuma volt ilyen formában megjelenni a nyilvánoság előtt . A Balvenie , David Stewart irányítása alatt új irányt szabott ezeknek a speciális palackozásoknak azzal , hogy a megszokottnál fiatalabb korú whiskyket jelentetett meg ebben a formában , elérhető áron , folyamatos kínálatként . Az első fecske sokáig a legendává vált Balvenie Single Barrel 15 yo volt , amelyik tiszta, őszinte karaktereivel, gondosan válogatva , még a hordók egyedisége adta változások ellenére is keményen megállta a helyét a piacon . Mert a single cask palackozások lényege, hogy nincs két egyforma hordó,ergo nincs két egyforma aromájú whisky belőlük . Ezért ódzkodott sokáig az iparág a hivatalos sorozatokban single cask kiadásokat megjelentetni . De az ötlet bevált , azóta a single cask whisky elsöprő sikereket hoz a lepárlóknak.

A Balvenie hosszú évek után tavaly lecserélte a 15 éves bourbon hordós Single Barrel whiskyjét és ezzel útjára inditott egy három tagból álló sorozatot. A 2013-as Balvenie 12 Year Old First Fill Single Barrel kiváló példája az elsőtöltésű ex-bourbon hordós skót malátawhisky érlelésnek . A dizájn is szép, a dobozon a hagyományos Balvenie stílus karakterei mellett egy komoly kis mini tanulmány van a hordókról magyarázattal,grafikákkal.

Az új tag a régi idők emlékére ismét egy 15 éves variáció , de ezúttal európai tölgyhordós ex-oloroso sherry cask kiadás. A whisky non chill filtered , 47.8 %-os alkoholerősséggel , hordónkénti 650 palacknyi mennyiségben kerül a piacra , a megszokott puritán de elegáns Balvenie -etikettel .

 

The-Balvenie-15

 

A Balvenie még idén kompletté teszi a Single Barrel sorozatát egy 25 éves, refill american cask kiadással. Így a lepárló méltó módon tiszteleg a skót whiskyérlelés három legtöbbet használt hordótípusa előtt .

 

 

Reklámok

One thought on “Balvenie 15 Year Old Single Barrel Sherry Cask

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s