whisky

Az újjászületés quadrológia – Glen Garioch Renaissance Collection

 

A jelenlegi legkeletibb whisky lepárló Skóciában a Glengarioch,az Aberdeen közeli kisváros Old Meldrum szeszfőzdéje. Pontosabban , ahogy manapság a malátawhiskyje után ismerik , Glen Garioch Distillery . (A városka elnevezése pedig azóta Oldmeldrum) . Az 1797 -es alapítású szeszfőzde egy klasszikus , igazi régimódi stílusú felföldi whiskyt készített egészen az 1990-es évek közepéig . Akkor új tulajdonos kezébe került a lepárló .

A Glen Garioch egy időre kivonult a köztudatból . Továbbra is termelt egy közel két éves felújítás után , gyártotta a maláta whiskyt az új gazda , a Suntory ( Morrison-Bowmore ) blendjeihez , kiadott évente egy-két vintage palackozást , amik valljuk be , egyátalán nem kápráztatták el a világot . Azokban az években a Glen Garioch volt egyéb baja is, az egyik legcsúnyácskább megjelenéssel bírt . A palackokon minden skót sztereotipiát felvonultatott a japán tulaj , a szarvastól a skót kockás (tartan) mintáig , utóbbit ráadásul rózsaszín-zöld árnyalatban .A whisky maga , főleg az 1995 előtt készültek , egy hagyományos highlandi tőzegelt malátawhisky karaktereivel még úgy-ahogy tartotta magát , aztán ahogy egyre csökkent a tőzegelt maláta használata , a Glen Garioch tagadhatatlanul elkezdett eltűnni a süllyesztőben . A rengeteg vetélytárs mellett az ezredfordulóra tetőző whisky-boom alatt több felföldi társához hasonlóan a Glen Garioch is csak egy lett a sok közül . A füstös Islay whiskyk , a Speyside csinoska maltjai és pár kimagasló márka mellett a Highland nehezen találta meg a maga regionális,vásárlói szempontból jól identifikálható  karakterét . Visszaköszönt a múlt , mikor a malátawhisky csupán a világsikerű scotch , azaz a blended whisky alapanyaga volt . A single malt kategória önállóságában rejlő sikert sokkal gyorsabban és innovatívabban ismerték fel a modern marketinget használó kreatív lepárlók és malt whisky márkák. Amig a kedves és csinos kis speysiderek és a progresszív túlélésben hívő egyéb lepárlók belemerültek a finiselésekbe , és amíg az islay whiskyk nem változtattak, sőt még rá is erősítettek a tradicionális és eltéveszthetetlen tőzeges karaktereikre , a Highland lepárlói csendben megmaradtak egyszerű iparosoknak ebben a felgyorsult , egyre inkább színesedő világban.

Különösen érdekes ez a Morrison-Bowmore kapcsán , hiszen a Glen Garioch mellett övék a Bowmore Distillery Islay szigetén és az Auchentoshan Distillery a Lowlanden. Három jól kiválasztott karakter whisky , mindegyikben potenciál . A Bowmore a legrégebbi, világszerte hatalmas reputációval bíró islay malt, az Auchentoshan ( akkoriban egyedüliként ) a teljes kapacitásában háromszoros lepárlású és a kevés lowlander whisky reprezentánsa , míg a Glen Garioch egy igazi ,klasszikus highlander malt . Ehhez képest a 90-es évek végén , 2000-es évek elején történetük nem túl sikeres korszakát élték. A Bowmore-t sokan kritizálták bizonyos,a termelésbe hozott változtatásai miatt kialakult új és a megszokottól eltérő aromái miatt , az Auchentoshan és a Glen Garioch meg csak úgy voltak. Semmi extra .

De mára kiderült , hogy mindez csak a látszat volt . A tulajdonosi kör azt az utat választotta , hogy az elmúlt években, évtizedekben a háttérmunkára helyezte a hangsúlyt.Menetközben korrigálták a Bowmore kisiklását , felépítették az Auchentoshan igazi arculatát és teljesen új housestylet adtak a Glen Garioch-nek . A fordulópont Rachel Barrie leigazolása volt master distillernek .

Amióta Barrie kisasszony átvette a vezető szerepet a Morrison-Bowmore maltjai felett , tudni lehetett , hogy a cég ezzel az igazolással elinditotta a végső fejezetét az elmúlt húsz év fejlesztéseinek . A Bowmore egyre-másra hozza ki kiváló palackozásait , végérvényesen visszakapaszkodva Islay udvartartásában a helyére . Az Auchentoshan remekül működik együtt az innovatív megoldásokkal . A Glen Garioch pedig ? Nos, a Glen Garioch igazán más történet . Főleg , ha tudjuk , hogy ez volt az igazi indok, amiért Rachel Barrie igent mondott a Suntorynak . A hölgy erről a környékről származik . Mindenki tudta , hogy a Glengariochba minden benne lesz, amit Rachel a whiskyről tud és a whiskyből kiakar hozni , megspékelve egy szívetmelengető lokálpatriótizmussal.

Lássuk ,mit is jelentett be ma a Glen Garioch !

1997 után a housestyle , a lepárló stílusa teljes változtatáson esett át . Elhagyták a tőzegelést és az elmúlt másfél évtizedben tőzegmentes malátawhiskyt készítettek Oldmeldrumban . Az elvárásoknak megfelelően kiadtak egy szűk alapsort , megváltoztatták a külső megjelenését a márkának, évente pár vintage kiadással színesítették a kínálatukat és megjelentettek pár single cask kiadást is (két utóbbi széria hivatott arra, hogy a régi raktárkészletek és a régi stílus alkalmi hírmondója maradjanak). Legutóbb pedig meglepték a rajongókat egy teljes idejében francia boroshordóban érlelt Glen Garioch-vel !

Ma pedig bejelentették a Glen Garioch Renaissance Collection , az aberdeenshire-i négyesfogat , az új housestyle fejlődési szakaszait bemutatni hivatott mini sorozatot.

g15

A sorozat évente egy kiadással bővül , lehetőséget adva, hogy a fogyasztók követni tudják az új Glen Garioch malátawhisky változásait évről-évre. A sorozat első darabja a Glen Garioch 15 Year Old Renaissance .

 

15ren

Ahogy a ’97 utáni vintage palackozásokból már megismerhettük , a whisky továbbra is tartja az ismert krémes, malátás és édeskés aromáit , de a tőzeges füst helyét egy fűszeresebb karakterekkel bővült skála vette át . A 15 yo Renaissance , a négy darabos progresszív széria első elemeként egy igen izmos, 51.9 %-os alkoholerősséggel bír . A whisky karakterei a malátás, ropogós árpás édesség mellett a karamelás, csokis gyömbéres keksz lágyságát és delikát fűszerességet vonultatnak fel . A brit életben igen népszerű kekszek tökéletes megnyilvánulása folyékony állapotban. Ez az új Glen Garioch housestyle . A 15 éves variációt jövőre követi a 16 éves, majd a 17 és a 18 .

A malátawhisky érlelődésének egyik legérdekesebb szakasza a 15-18 esztendők közti időszak . Mint az embernél . Ilyenkor rengeteg olyan karakterrel bővül az ember is ami meghatározza egész további fejlődését, életét. Igy van ez a whiskynél is. A jelen állás szerint a vad , kelet-felföldi Glen Garioch olyan ” gyerekszobát ” kapott , amik ugyan elvették karaktereinek régivágású , kormos kis füstösségét , de cserébe egy modern highlander arculatot sikerült a helyére csempészni .

 

Az oldmeldrumi reneszánsz tehát hivatalosan is ” kitört ” . És ahogy az emberi történelemből tudjuk , a reneszánsz nagyszerű dolgokat hozott létre . A rehabilitált Glen Garioch előtt tehát adott az út . Az újjászületés utáni kiteljesedés . És ezt már végig is követhetjük , végig is ízlelhetjük.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s