whisky

Puritán örökös – Ardmore Legacy

 

Ha egy lepárlót úgy jellemzünk , hogy rejtett kincs , méltánytalanul hanyagolt vagy alulérékelt , az mára már unalmassá vált . Mert a legtöbbjük úgy használja akár magára is ezeket a kifejezéseket , hogy közben nagyon is igyekeznek a reflektorfénybe kerülni . A mostani bejegyzés szereplője viszont teljesen nyugodtan elmondhatja magáról ,pontosabban majd mi elmondjuk róla , hogy valóban méltánytalanul hanyagolt , alulértékelt . Pedig szerepe nagyon is fontos a skót whiskyiparban .

Az Ardmore Distillery alapítója a Teacher család . 1898-ban építették , hogy malátawhiskyvel lássa el a család addigra már neves blendjét , a Teacher’s-t . Az Ardmore több mint száz évig termelte az alapszeszt ehhez az elképesztően sikeres blended whiskyhez és soha ezalatt nem erőltette egyetlen tulajdonosa sem , hogy single maltként is megjelenjen . Pedig az Ardmore olyan speyside-i hagyományok örzője , mint a tőzegelt malátawhisky legendája . Mint ismert , az iparosodás előt szinte mindenhol használták a tőzeget az árpa szárításához ,ezáltal a skót whisky paletta egésze valamilyen formában füstös, tőzeges volt . Az üstök alatt lobogó tűz fűtőanyaga pedig a szén volt , többnyire . Aztán az idők szavára a lepárlók nagy része , elsősorban a Speyside főzdéi ,mivel ők a nagy cégek tulajdonában voltak és nagy mennyiségben termeltek , áttértek a gazdaságosabb gáz vagy gőz használatára . Az Ardmore azonban nem változott . Hozta a maga csendes , puritán módját , készítette a Teacher’s-t . Egészen 2002 -ig tartotta magát , akkor tértek át az indirekt fűtésre .

Single maltként előszőr a lepárló századik évfordulójára jelent meg egy-két kiadás , majd egészen 2007 -ig kellett várni , hogy egy alapmalt kerüljön az Ardmore porgtfóliójába . Az Ardmore Traditional Cask nevű malt hat és tizenhárom év közti malátawhiskykből lett válogatva , ex-bourbon hordóban érlelve , majd egy évre kisméretű , quarter cask típúsű hordóban fejezte be álmát . Az Ardmore tulajdonosa a Beam Inc. , akik többek közt a Laphroaig urai is , így a quarter cask eljárás és a hagyományok tisztelete mondhatni bevett gyakorlat náluk . Erre szükség is volt , mert a fűtési technika változtatása során a malt whisky alapkaraktere is változhat , ezért komoly odafigyelést igényelt , hogy az Ardmore tartsa ismert profilját . A hivatalos palackozások közt szerepel egy 25 és egy 30 éves kiadás is , ezek az amerikai és a duty free piacra készültek . Érdekesség , hogy a Speyside képviselőjeként az Ardmore többekhez hasonlóan a Highland Malt kategóriába címkézi magát és még érdekesebb , hogy amíg speysidei társai évente pár hétig készítenek tőzeges malátawhiskyt , és jelentetnek meg egyfajta projektként ilyen palackozásokat , addig az Ardmore évente pár hétig csinál tőzegmentes párlatot , viszont nagyon nem jelenteti ezt meg . A tőzegmentes Ardmore neve Aldlair . Ha valahol valaki belefut , igazi ritkaságot kóstolhat .

A Beam Inc. bizonyos üzleti konstrukciók során jelenleg új tulajdonossal bír . A befektetők legnevesebbje a Morrison-Bowmore . A MB maltok jelenleg nagyon jól vannak kezelve , kezdenek visszatalálni vagy épp megerősödni stílusukban . Ha bármilyen befolyásuk lesz az Ardmore,Laphroaig duóra az új tulajoknak , az csak jót fog hozni mindkettőnek . Még akkor is, ha a Laphroaig a maga jogán , egyedül is képes világmárka lenni , míg az Ardmore soha nem is igyekezett még csak negyed annyi figyelmet sem magának tudni .

Most viszont eljött az idő , hogy a Teacher’s örökség igazi letéteményeseként , a puritán , régi speysidei stílus képviselőjeként az Ardmore frissüljön kicsit . Megjelent a legújabb hivatalos palackozás , az Ardmore Legacy .

 

Ardmore Legacy

Az Ardmore Legacy megjelenésével elköszönünk az Ardmore Traditional Cask palackozástól . Mostantól ez az örökség . A whisky 80 % -a tőzegelt , 20 %-a nem tőzegelt . Az alkoholerősség 40 % -os , a whisky hűtve szűrt . A megjelenés sokkal innovatívabb mint volt . Felkerült a palackra egy sas , ami elsőre elcsépeltnek tűnhet , mondván ezt az Arran már kisajátította , pedig a sas olyan logó a whisky kultúrában mint a szarvas . Használja szinte a legtöbb lepárló , nehéz is lenne kikerülni a természet közelségét ha már autentikus emblémát keres egy főzde . De az Ardmore kapcsolata a sasokkal sokkal régebbi az Arran sztorijához képest . Annyira , hogy az Ardmore lepárló aktívan támogatja évtizedek óta a fehérfarkú rétisas természetes élőhelyeinek védelmét és a fajta sikeres visszatelepülését a skót szárazföldre . Ennek ellenére mondjuk a logójuk az új palackon egy golden eagle , ami ugyan a legközelebbi rokona a rétisasnak , de mégsem az emlegetett white tail eagle . A dobozon látható továbbá egy archaikus térképvázlat is , a lepárló elhelyezkedésével .

Ardmore-Legacy

Az Ardmore Legacy egy halvány arany színű  whisky , illatában a jellegzetes felföldi vadvirág méz , egy csipetnyi karamellel és fahéjjal , háttérben szégyenlős kis füsttel . Ízében a krémes , vaniliás jegyek a hordóra , a picit szenes füstös karakterek a párlatra utalnak , az egész egy visszafogott , az édes és a fűszeres jegyek közti egyensúlyra kényesen figyelő ital . Egyátalán nem dominál a füst . A lecsengése markánsabb , jobban illik az Ardmore örökséghez , száraz , testes , mégis könnyed . Egy kis füst és fűszer a végén .

A puritán örökös , az Ardmore is bejelentkezett a maga tizenöt percére az aktuális whisky-boom közepén , de , hogy ez a bejelentkezés ebben a formában mire lesz elég , az nekem jelenleg kétséges . Egyátalán nem bánnám , ha az örökségét tovább vinné a lepárló , és a Legacy palackozás nem hiába kapott volna új külsőt . Reméljük az eddigiekél több és jobb palackozások lesznek elérhetőek az Ardmore Distillery single malt kínálatában .

De addig is egy remek kis opció azoknak , akik tudni szeretnék , milyen is lehetett a whisky anno , ami elindult mint skót whisky világhódító útjára a Felföld völgyeiből . Ezt a tudást hordozza még mindig az Ardmore .

Reklámok

3 thoughts on “Puritán örökös – Ardmore Legacy

  1. Mi a különbség a Traditional és a Legacy közt? Előbbi még sok helyen elérhető, az ízéhez képest nagyon jó áron. Ha nem feledem, el is rakok egyet.

    Kedvelés

  2. Traditional nekem is van, számomra ez egy nagyon kedves lepárló, még ha nem is akkora név. A certificate amit kaptam tőlük meg külön kellemes meglepetés volt. :) Remélem egyszer lesz szerencsém egy palack Legacy-hoz is.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s