Vértölgy – Auchentoshan Blood Oak , Auchentoshan Noble Oak

A vértölgy nem egy új fajtája a fák legnemesebb képviselőjének , még csak nem is egy náci kitüntetés . Valami ami a travel retail szegmensben kellően furcsa ahhoz , hogy vásárlásra ösztökélje az utazókat. Ezúttal az Auchentoshan igézi a whisky polcok előtt hezitálókAT a világ különböző repülőterein .

Egyszerre két új Lowland malt is érkezik a Beam Suntory istállójából . Kezdjük az egyik legfurcsább nevet viselővel . Furcsa mert kicsit megtévesztő . Amikor már nagyjából a világ minden whiskyrajongója tudja , hogy a fa, a tölgy a lényeg a whisky érlelés folyamatában és azokból is a két legfontosabb az amerikai és az európai fajta, amikor az emberek már rutinból vágják mi a különbség az ex-bourbon és az ex-sherry hordók közt ,mit jelent a finiselés és mennyi különböző bor,párlat hordója alkalmas erre akkor jön ez a Blood Oak.

Igen,jól sejtitek , ez egy marketingtrükk ami egy új , korjelölés nélküli , 46 %-os alkoholerősséggel kiadott ex-bourbon és ex-red wine casK érlelés. A nevét az ital a színe után kapta – fogadjuk el – ami hivatalosan bíborarany . Ne legyünk szégyenlősek ,mondjuk ki ha már ezt a nevet adtuk neki kedves ‘toshan , hogy vérszínű . Az aromái közt felfedezhetünk édes jegyeket, tannint és most figyeljetek ,vérnarancsot . A fahéj és a gyömbér már szinte snassz . Feledve a szkepticizmust , valljuk be az Auchentoshan már jelentkezett korábban egy Bordeaux Wine Cask kiadással ami elég jól sikerült . Ha ez a whisky azt a vonalat viszi tovább , egye fene a Blood Oak nevet , elfogadható . Az ára 55 font.

Auch_Blood-Oakabo

A második mélyföldi egy Auchentoshan Noble Oak nevü cucc ami 1990-es évjáratú , 24 éves és az alkoholerőssége is figyelemreméltó 50.3 % -os . Aromáiban édes , érett gyümölcsöket vonultat fel megfelelő egyensúlyban a tölgyfűszerekkel . A lecsengésben brandyre emlékeztet , gyömbérrel és grapefruittal . Az ára húzós , 200 font.

no

Auch_Noble-Oak

Mindkét whiskynek van korábbi őse a jelek szerint . A Noble Oak úgy tűnik a 2013-ban hasonlóan a travel retailben megjelent 1990-es lepárlású Auchentoshan Silveroak örökösének tűnik míg a Blood Oak előzményeként felfoghatjuk az Auchentoshan 25yo Wine Cask Finish-t , utóbbinál azzal a különbséggel,hogy az komoly korral bírt , az érleléséből tizenhét évet töltött first fill ex-bordeaux hordóban. A Blood Oak neve ütősebb ellenben se kora nincs, se utalás a hordófajtára amibe a bourbon cask után került azon kívül ,hogy red wine cask.

Egy esély mindenkinek jár . Hogy lesz e belőle Andráskereszt a vértölgyfalombokkal díszítve ,az majd a kóstolás után kiderül.

3 comments

  1. Érdekesen hangzik, és a Blood Oak ára annyira nem vészes, tényleg megér egy próbát. Az aktuális Auchentoshan kiadások közül melyiket javaslod amúgy? Valamelyik Oak kiadás van elég jó, vagy maradjak inkább a 12 évesnél vagy Three Wood-nál?

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?