whisky

Füstjelek – Új tőzegelt single maltok

 

Bár manapság a NAS azaz a korjelölés nélküli single maltok időszakát éljük és lassan egy 10 éves whisky is kalapemelést érdemel,azért általánosságban és egy ici-pici túlzással a tíz vagy annál fiatalabb korú italokat a skót whisky tekintetében nevezhetjük kisidősnek,kvázi fiatalnak.Az elmúlt napokban újabb és újabb hírek érkeznek pedig alig dolgoztuk még fel a soha nem látott mértékben érkezett korábbiakat sem.Most meg már benne vagyunk a szeptemberben,tehát a nyár elején beharangozott őszi palackozások is lassan megérkeznek.Hogy ne csússzak el nagyon a naprakész hírekkel,ezúttal is egy kisebb összefoglalóban gyűjtöttem össze az újdonságokat.

Kezdjük Islay szigetén ! Pár napja lepte meg a világot a Bowmore Distillery egy 10 éves boroshordóban finiselt sherry érlelt ördögfiókával , máris itt a következő friss kiadásuk. Az új szigetlakó a Bowmore 9 Year Old.Limitált kiadás,sherry hordóban érlelt,40 % abv. Sokat nem látok benne,azon kívül,hogy viszonylag alacsony áron vásárolható meg és mégis csak van rajta korjelölés.

 

9

 

Tovább folytatódik a Kilchoman Distillery full term maturation projektje vagyis a teljes időt egy típusú hordóban töltött fiatal whiskyk sorozata. Két éve nagyon jó kritikákkal érkezett elsőként a portói érlelés,tavaly bemutatkozott a madeira,most pedig itt a Kilchoman Sauternes Cask. A francia desszertbor hordója egyelőre még mindig népszerűbb és hatékonyabb mint a borok világában őt lazán verő tokaji,mondhatnánk nincs is olyan finiselésben jártas lepárló amelyiknek ne lenne sauternes utóérlelt maltja. A tokaji meg jön fel,az elmúlt években végre megfelelő minőségű hordók kerültek Skóciába ,legutóbb például a BenRiach emelte be a híres Single Cask sorába egy tőzegelt-tokaji finiselt variációját.Pár éven belül pedig jön a Glenmorengie tokaji érlelése is,majd csak figyeljetek! Addig viszont marad a deszertboros hordók elsőszámú képviselője a skót whisky számára a francia cucc.Most itt ez az öt éves ,teljes idejét sauternes hordóban töltött Kilchoman, 6000 palacknyi limitáció,50 % abv. Édes,fűszeres,citrusos,tőzeges.Eddig jól teljesítettek a full time Kilchoman maltok.

saut16

 

Egyre biztosabbnak tűnik,hogy valóban érkezik az Ardbeg twentyone azaz a 21 éves Ardbeg. Milyen régóta vártunk már komoly,korjelölt Ardbegre! Mégis, kicsit paranoiássá válik az ember, hiszen a kiszivárgott hírek szerint a whisky 21 éves jelölése fel van tüntetve a címkén( ahogy a terezett 46 % abv és az érleléshez használt hordótípus,200 literes ex-bourbon hordó is) de mivel ugye mindig a legfiatalabb összetevőt kell nevesíteni ezért nem nehéz kiszámolni,hogy akkor a huszonegy éves Ardbeg 1995-ös vagyis pont beleesik abba a korszakba ami a Glenmorangie érkezése előtti időszak egyik legzavarosabb ideje volt a tavaly 200 éves lepárló életében. Erősen csökkentett termelés, a tőzegelés alacsony foka, szinte a bezárás előti állapot.Hát az elmúlt évek Ardbeghez köthető csalódásai és rengeteg nyitott kérdése óvatossá tesznek. Több ötletem is van,hogy miről lehet szó,de nem találgatok mert lassan már minden kétszáz éves Islay lepárlóról szinte csak negatív véleményem lesz,ami persze sokkal inkább aggódás mint negatív megnyilvánulás, de már nekem ciki.(lásd ITT,ITT és ITT)

 

21

 

Ha ez nem lenne elég az Ardbeg háza tájáról, akkor itt egy másik furcsaság.Kiszivárgott az állítólagos jövő évi Ardbeg Day kiadás terve,ez pedig még az eddiggieknél is furcsább. A neve állítólag Ardbeg Kelpie lesz,az érleléséhez használt tölgyhordó fája pedig az Adighe Köztársaságból érkezik.Nem vicc,van ilyen, csak mi magyarok jobban ismerjük őket úgy mint cserkeszek vagy akár úgyis mint kabarok.A lényeg,hogy a Fekete-tengerhez közeli térség manapság igencsak kényes téma,bár nem az italok világában, hiszen ahogy korábban a Glenglassaugh szerzett hordót a Krím-félsziget híres borászatától,úgy miért ne érezhetné úgy az Ardbeg,hogy neki most az adighéktől kell tölgyfa ? Nagyon nagyon fura a dolog,bár feltételezem igen érdekes marketingsztorit fogunk majd kapni mellé.Sajnos.( tényleg gáz,hogy már nem tudok felhőtlenül örülni egy 21 éves OB Ardbegnek??)

kelpie

kelpie-back

 

 

Maradjunk még a kis whisky szigeten. A hírek szerint nemsokára érkezik a Bruichladdich Distillery képviseletében három új malt. Az egyik a Bruichladdich Laddie TEN Second Edition . Ez egy 50 % abv-vel megjelenő tíz éves Laddie,követi az előző sikerét remélhetőleg. Ugyancsak 10 éves lesz a következő szupertőzegelt Octomore.Ez is követi elődjét bár jócskán megerősödve,hiszen az első kiadás 80.5 ppm-je és hatezer palacknyi limitációja mellett megváltozik az alkoholtérfogat százaléka is. Az első kiadás 50 % abv-je után az új Octomore 10 Year Old 57.3 % abv-vel van tervezve, tízezer palacknyi mennyiségben és a fenoltartalma a korábbihoz képest brutális,bár az alap Octomore sorból nem lóg ki a maga 167 ppm-jével. A harmadik kiszivárgott hír a Bruichladdich Black Art 1992 aktuális kiadásáról szól. A whisky ezúttal 24 éves, tervezett 48.4 % abv-vel.

Bár a Bruichladdich alapvetően unpeated housestyle-t visz, azért az Octomore hír megmenti a bejegyzést és maradhatunk a tőzeg és a füst nyomása alatt. A mai bejegyzés utolsó újdonsága nem Isle of Islay képviselője hanem a Highland reprezentánsa. A Knockdhu Distillery single maltja, az anCnoc pár éve kezdett bele a peat-projektbe és jelentetett meg azóta különböző ppm tartalommal tőzegelt,fiatal whiskyket. A kezdő hármas a Rutter,Flaughter,Tushkar volt,őket követte a Peatlands,majd a Cutter , a Rascan és a Barrow.Ezek mind limitált kiadásként jelentek meg,hol a duty free üzletek polcaira exkluzálva,hol a skandináv piacokra szánva, hol pedig globális elérhetőséggel. A kimondottan egy szériába tartozó maltok mellett az anCnoc Black Hill a maga 13.5 ppm-jével a travel retail szegmensben abszolút feleslegesnek tűnik,pedig még ez is ott van. Most pedig jön az új, az anCnoc Stack . A stack a tőzeghez kapcsolódó eszközök nevét viselő sorozatban abból a szempontból kilóg a sorbólhogy nem konkrétan egy eszközről van szó. A stack az tulajdonképpen a halomba hordott,kivágott tőzegtéglákat jelenti. Kvázi ez a szénaboglya Islay szigetén…Na, a whisky kicsivel több mint tíz évet töltött ex-bourbon hordóban, fenoltartalma 20 ppm,hatezer palackban limitált kiadásként jelenik meg.Hogy lesz e folytatása az anCnoc Peaty Collecion szériának ? Nos, a stack az utolsó fázis a felhasználás előtt,de ismerve a modern marketingeseket,simán találnak még felhasználható szavakat,ha más nem a kiln még szabad.

 

ancnoc-stack

 

Ennyi mára. Mint látjátok,most már annyira felgyorsultak az események, hogy már az összefoglalókat is le lehet bontani témákra,és így is bőven elég emésztgetnivaló van bennük.

Alig másfél hónap a Budapest Whisky Show,legyetek képben,olvassatok,kérdezzetek,addig meg ha időm engedi írok 30 éves és még idősebb családi kollekciókról,új speyside-i boros érlelésekről,atomkemény korral megjelenő luxuswhiskyről és arról hamarosan,hogy eljött a hajnal…

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s