whisky

Ardbeg Twenty One

 

A pár hónapja kiszivárgott híreknek megfelelően hivatalosan is bejelentetett, az Ardbeg Distillery korjelölt single maltot palackozott ! Nem is valami pár évest,ahogy mostanában divat a 8-9 évvel jelölt maltoknál, nem is a megszokott 12-15 éves alapsorba való korjelöléssel,sőt még csak nem is a prémium whiskyk belépőjének tekintett 18 évvel. A hosszú idő után korjelöléssel címkézett Ardbeg 21 éves verziót mutat be.

21. A nyerő szerencseszám. Egészen pontosan: twenty one.

Ardbeg Twenty One néven a kultikus szeszfőzde Islay szigetéről egy 46 % abv-vel lepalackozott, 200 literes ex-bourbon hordóban érlelt,21 éves single malttal tiszteleg a márka leghűségesebb követőinek virtuális csoportja, a lepárló által életre hívott Ardbeg Committee előtt. A Committee egy olyan globális rajongótábor amilyenhez hasonlót a legtöbb márka és lepárló építget magának,ahol egyfajta belső körös tagként az ember híreket,limitált kiadásokat és egyéb kedvezményeket kap az adot whisky márkától.

 

 

A 21 év nem csak azért érdekes mert kellően magas és kellően komolyan hangzik, hanem azért is, mert ha vissza számolunk,hogy a mostani 2016-os megjelenéskor huszonegy éves whisky mikor került hordóba,egészen 1994-95 körüli időszakra ugrunk vissza. Ez pedig az egyik legsötétebb időszaka volt az Ardbegnek. Gyakorlatilag a termelésük a harmadára esett vissza, sőt ez is csak azért volt,hogy a lepárló egyátalán működjön,egyátalán nem a piaci igényeknek termelt. Hol volt akkor még a mára legendássá vált stílus, a kult-whisky státusza,hol a világsiker, a milliónyi rajongó? Sehol. Az Ardbeg hajszálra volt a megszűnéstől. A kevés termelésükből mégis maradt annyi, hogy az 1997-ben érkező új tulaj, a Glenmorangie (és mögötte az anyacég, a luxusmárkáiról híres Louis Vutton-Moet Hennessey) hosszú-hosszú idő és sokat kritizált túlhájpolt korjelölés nélküli dizájn whisky után most ezzel a 21 éves kiadással tisztelegjen azok előtt, akik elmondásuk szerint az igazi támaszai voltak az Ardbeg újjáéledésének és hihetetlen sikerének.

A whisky ára 310 font lesz.Ezt annak tükrében,hogy 21 éves Ardbegről van szó és a NAS palackozások ára ennek nagyjából a harmada volt (ahogy a whisky kora is átlagosan harmada volt a 21-nek..) nagy meglepetéssel nem érdemes fogadni. Valljuk be, a 310 font nagyon magas nyitóár még így is.

Hogy kinek kell majd mégis ? Azt hiszem ez nem is kérdés. Ezt a whiskyt mindenki megakarja majd kóstolni.Az Ardbeg soha többet nem fog már a megszűnés rémével szembenézni érdektelenség okán.Megmentették.

Megmentettük.

(Kóstolási jegyzet és vélemény hamarosan)

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s