whisky

Új “GlenRiach” maltok

 

Szerencsére eddig nincs különösebb változás a BenRiach csoport single malt kínálatát illetően, azok után, hogy a Brown-Forman megvásárolta a három lepárlót (és készleteket, palackozót, raktárakat, stb) birtokló céget. Bár a harmadik főzde, a Glenglassugh továbbra is kissé mostohán van kezelve (nem találják a “helyét” a piacon), a BenRiach és a GlenDronach Distillery viszi tovább jól ismert szériáit. Hogy ez marad e a jövőben is így, majd az idő eldönti. Szerény véleményem szerint ha a GlenDronachra nem is, a BenRiach már szinte a követhetetlenségig széles kínálatára ráférne egy kisebb szanálás.

Amíg ez megtörténik, nézzük mit hozott nekünk a Billy Walkert (még!) a soraiban tudó csapat.

Kezdjük a Speyside szívének nevezett BenRiach újdonságával.

A BenRiach 22 Year Old Moscatel a lepárló Wood Finish szériájába lép be. A korával a legidősebb a jelenlegi kínálatban. Ezen kívül a legszembetűnőbb különbség a 12 Sherry Wood, a 17 éves PX, a 15 éves Sauternes, PX, Tawny Port, és a 21 éves Tawny Port utóérlelésekből álló sorozat tagjaival szemben, hogy a 22 éves Moscatel hasáb alakú dobozt kapott. A társai a hagyományos henger alakú tárolóban várják, hogy kiemeljük és megbontsuk őket. Az új malt doboza kiváltságot sugall, hiszen eddig a limitált kiadások nagy része (Solstice 17 yo, Albariza 18 yo, Dunder 18 yo, Latada 18 yo), a 21 éves tőzegelt Authenticus és a prémium palackozások (25 yo, 35 yo) kaptak robusztus csomagolást. A korábban megjelent limitációk közül is csak a 12 éves Horizons és a 15 éves Solstice büszkélkedhetett ezzel a dizájnnal.

A BenRiach 22 year old Moscatel Wood Finish amerikai tölgyhordó után került portugál és spanyol ex-moscatel hordókba. Megjelenik  46 % abv-vel, a kiadott palackmennyiségről egyelőre nincs info.

 

22moscatel

 

A testvérlepárlók közül ezúttal a GlenDronach volt aktívabb, ők egyszerre három új maltot is bemutattak. Mind a három egy-egy folytatás, ergo a Dronach fanok megnyugodhatnak, ott is megy minden az eddig megszokottak szerint.

Az első nóvum a GlenDronach Cask Strength Batch 6. A lepárló hordóerősségű, korjelölés nélküli maltjainak többsége eddig jól teljesített, kisebb minőségi változásokkal is egy jó és megbízható sorról beszélünk. A féltucatnál járó Batch koncepció bevált. A hatodik adag 56.1 % abv-vel jelenik meg (ez egy picivel magasabb mint az előző, a Batch 5 erőssége), oloroso és pedro ximenez hotdós kombinációként. A whisky továbbra is non-chill filtered és színezékmentes,természetesen. Megjelenésében is hozza a megszokott dizájnt.

 

cs6

 

A GlenDronach 14 Year Old Marsala Wood Finish, mint a neve is mutatja, a szedervölgyi szeszfőzde utóérlelésekre épített szériájához csatlakozik. Nagy valószínűséggel leváltja a jelenlegi kínálatból a  18 éves marsala finist, mer logikus magyarázata nem lenne mindkét verziót a soroaztban hagyni. Az új, 14 éves variáció european oak érlelés után szicíliai marsala hogshead típusú hordóban fejezte be álmát, lepalackozták 46 % abv-vel, a kiadott mennyiségről nincs info. A GlenDronach Wood Finish további tagjai a 14 éves Virgin Oak és a 12 éves Sauternes Wood.

 

14yomarsala

 

A harmadik újdonság a GlenDronach Grandeur Batch 8 25 Year Old. A Grandeur széria a lepárló legjobb minőségű oloroso sherry hordóiból származó, komoly korú maltjaiból álló prémium palackozások sorozata. A nyolcadik adagként megjelenű újdonság 50.3 % abv-vel jelenik meg, 1505 palacknyi mennyiségben. Pontosabban dekanter a helyes kifejezés, hiszen a GlenDronach Grandeur egy igen kis stílusos csomagolásban elérhető, és ezen a dizájnon ezúttal sem változtattak.

 

grandeur25yo-batch8

 

 

Minden a régiben, a jelek szerint, ez pedig esetünkben csak jót jelent. Még akkor is, ha továbbra is vallom, hogy a BenRiach portfóliót picit szűkíteni kellene. De legyen ez a Brown-Forman gondja.

Mi meg élvezzük a skót párlatokat csinos kis portugál, spanyol, sziciliai, francia, magyar, jamaikai meg ki tudja még milyen finesszel megspékelve.

Nem, nem cinizmus mondatja velem.

Tényleg.

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s