whisky

A családi ezüst -Gordon & MacPhail’s Speyside Collection

 

Viszonylag ritka, amikor a Gordon & MacPhail bejelent egy új sort, vagy kollekciót. Ők azok, akiket mindenki ismer, nincs nagyon szükségük a sajtófigyelemre. A mai világban azoban mégis hangsúlyozni kell az értékeket, ezért, ha hallunk is róluk, akkor az vagy a világ legidősebb single maltjának lepalackozásáról szól, vagy a családi több évszázados hagyományairól, vagy épp a világ minden pontján az elérhető áráról és a széles kínálatáról ismert szelekcióikról.

De amikor ‘pimasz’,  kis jött-ment cégecskék a maguk pár évtizedes vagy holmi száz éves múltjukkal több ezer fontért kínálgatnak ilyen-olyan kristálydekanterekben korjelölés nélküli divatmaltokat, akkor az elgini családi kupaktanács kicsit összeráncolja a szemöldökét. Nohát, ezek a fiatalok! Ezer font egy féltucat fincifanci kaliforniai boroshordóban érlelt kristálypalackos Highland maltért? Hm. Drága kuzin, ide dobnád azt a butellát azzal az 1949-es desztillálású Speyside whiskyvel, kérlek?

Kb így menne, ha az Urquhart család, a Gordon & MacPhail cég tulajdonosai felháborodnának..

Helyette inkább arra gondoltak, hát, ha itt tart a világ, haladjunk vele. Kérjünk mi is 10 000 fontot a whiskyért. Becsületükre legyen mondva, ők nem egy üvegért kérnek ennyit. Egy hat darabos Speyside kollekcióért.

Az új válogatás neve Speyside Collection. Kész. Ennyi. Ezzel le is fedték amit mondani akartak. A hat whisky mindegyike a múlt évezredben került hordóba, és a Gordon & MacPhail cég licence label szériája alatt jelentek meg. Ez annyit jelent, hogy köszönhetően a cég hírnevének és kapcsolatainak, ők az egyedüliek, akik megannyi skót lepárló malt whiskyjét palackozhatták olyan időkben, amikor szinte senkit nem érdekelt ez az italkategória. A címkék mai szemmel nézve is inkább kicsit egyszerűek és gyerekesek, mintsem békebeli időket idézően elegánsak, de tiszteletreméltó, hogy ehhez nem nyúltak hozzá.

A hat whisky értelemszerűen a Speyside lepárlóiból származik. A régió nevét viselő kollekció egy első adagként lett bejelentve, ezért vagy várható később a folytatása, vagy remélhetőelg haladnak tovább régióról-régióra.

De miért ilyen drága a hat palackos válogatás? Mert a sor ez: Glenlivet 1948, Glen Grant 1949, Strathisla 1953, Mortlach 1954, Longmorn 1967 és Linkwood 1972.

Ez azért komoly. Ezzel nem nagyon tud versenyezni senki. Ehhez kell, hogy legyen egy pár évszázadnyi tapasztalattal bíró, elismert családi céged.

Az egyetlen ok amiért meglepődtem a bejelentésük kapcsán, az az volt, hogy mind a hat whisky tulajdonképpen a mai napig elérhető, nem új megjelenésekről van szó. Vagyis beszerezhető a Gordon & MacPhail-tól, hiszen jópár évvel ezelőtt már megjelentek a cég Rare Vintage kínálatában. Most az történt, hogy  egymás mellé tették a raktárakban porosodó korábbi palackokat, és azt mondták, itt van 329 év whiskytörténelem, mondjuk hívjuk, hm, hívjuk Speyside Collection-nek.

A Gordon & MacPhail szerintem egy elegáns fuck you!-t mutatott a PR cégek sztorijaiba és a profitba beleőrült whisky világnak. Sorozatot akartok? Kollekciót? Régiséget, ritkaságot? Ember, hát van nektek  a világ második legnagyobb nevű maltjából ’49-es lepárlás? Vagy Mortlach az 50-es évekből? Ezer fontért adsz egy Longmornt mert az mondod premizálod a márkád? Itt van egy 1967-ből, nekünk ez a premium Longmornunk. Rakd ezeket egymás mellé, aztán hívd ahogy akarod. Ja, Speyside Collection. Mikor az ükapánk kezdte begyűjteni a malátawhiskyket, akkor még Speyside régió nem is létezett. De nekünk mindegy.

Még ha nem is így zajlott nyilván, de valahol olyan érzésem van, hogy arról van szó, mint amikor az oroszlán hagyja, hogy a kicsik húzkodják a bajszát, játszanak a bojttal a farka végén (sic), majd amikor már nagyon unja, és nagyon messzire mentek a pimasz kölykök, akkor az oroszlán mordul egyet. Épp eleget ahhoz, hogy megfagyjon mindenkiben a vér.

 

Glenlivet 1948 Smith’s, palackozva 2010-ben, 43% abv, first fill sherry butt

gmcpgg

gmcp2

 

Glen Grant 1949, palackozva 2014-ben, 40% abv, refill sherry cask

gmcpgg

gmcp5

 

 

Strathisla 1953, palackozva 2012-ben, 43% abv, first fill sherry butt

gmcp

 

Mortlach 1954, 43% abv, first fill sherry butt

gmcpm

 

Longmorn 1967, palackozva 2012-ben, 43% abv, refill sherry butt

gmcpl

 

gmcp3

 

Linkwood 1972, palackozva 2013, first fill sherry hogshead

gmcplw

gmcp4

 

Az Urquhart leszármazottak leporolták a pincében a családi ezüstöt rejtő dobozokat, majd megvillantották a legendás értékeiket. Semmi dekanterezés, semmi PR akció, nincs új dizájn, sem ostoba sztorik.

Egyszerűen csak whisky a családi készletekből, ahogy mindig is csinálták.

Respect.

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s