whisky

Jótékony szülinapos – Lagavulin 1991 Single Cask

 

2016-ban ünnepelte alapításának 200. évfordulóját a Lagavulin Distillery. Isle of Islay három déli whisky lepárlója közül (a Laphroaig és az Ardbeg 2015-ben töltötte be a 200-at) a Diageo szeszfőzdéjének sikerült a legpozitívabb formában megünnepelnie a bicentennáriumot. Két szomszédja közül a Laphroaig, bár elég aktív volt új palackozásokat illetően, megosztotta a közvéleményt, köszönhetően az ünnepi év palackozásainak minőségét, módját tekintve. Talán nem a legjobb pillanat volt, hogy e jeles évforduló egybe esett azzal, hogy a Laphroaig betagozódott a Suntory-Morrison Bowmore istállóba. Az Ardbeg ünnepi évében sem mutatott sokkal többet annál, mint amúgy szokott. Kinevezték bicentennáriumi palackozásnak az amúgy is esedékes Ardbeg Day kiadásukat, a Dark Cove palackozást, és, bár megjelent végre egy komoly korú, korjelöléses verzió, az Ardbeg Twenty-One, annak árazása mindenre alkalmas volt, csak arra nem, hogy a nagyméretű rajongótábor ezzel az üveggel ünnepelje a lepárló szülinapját.

A Lagavulin a maga elegáns, “nagypapás” módján szintén nem vitte ugyan túlzásba a megemlékezést azzal, hogy egy 8 éves whiskyt tett le a nagy esemény alkalmából az asztalra, de ezt egyensúlyozta azzal, hogy kiadott egy, a mai viszonyok közt akár korrekt árazásúnak is nevezhető 25 éves, igazi évfordulós, minőségi malt whiskyt. A 200. évfordulós maltok aktivitását váró, majd abban kissé csalódott whisky rajongók tábora a Lagavulinnal már elnézőbb volt, köszönhetően annak, hogy a 8 éves Laga igenis arányában jobb whisky lett, igazi housestyle és meglepetés egyszerre, mind a Laphroaig visszavezetett 15 évese, vagy bármelyik más, az ünnepi évben megjelent kiadásuk, és mind az Ardbeg aktuális sztorizása és túlárazott korjelöltje. Bár megjegyzem, mind a Dark Cove, mind a Twenty-One jó whisky, bizonyára a várakozások mást igényeltek volna.

A Lagavulin 2016 utolsó napján, megkoronázva a bicentennáriuát, bejelentette az év utolsó single maltját, egyben dedikálva ezt is a 200.évfordulónak. A különlegessége a palackozásnak az, hogy a limitált, single cask kiadás három palack kivételével jótékonysági árverésre kerül, és a befolyó összegből a lepárló hét, különböző Islay szigetén tevékenykedő alapítványt támogat majd. A három üveg közül amelyik nem vesz részt ebben a nyílt árverésben, az az egyes számú palack, amit önállóan árvereznek el, és természetesen az ezért befolyó, nyilván magasabb összeg is az alapítványokat gazdagítja,  egy üveg kerül a Diageo archívumába, egy pedig a cégcsoport legjelentősebb kereskedelmi partneréhez.

A Lagavulin 1991 Single Cask egy 522 palaknyi limitált kiadás, 52.7 % abv-vel, sherry butt hordóban érlelve. A whisky ára 1494 GBP.

 

lagavulin_1991

 

Nagyjából fél millió fontnyi összeget várnak a projekttől. A támogatott alapítványok listája, regisztációs száma és a tevékenységük mellett, már most nyilvánosak azok az összegek amivel a Lagavulin hozzájárul a működésükhöz. Azt hiszem, ez a tiszta, korrekt, átlátható mód mindenképpen egyensúlyba hozza a whisky árának igen magas összegét az elérendő célokkal.

Ezzel pedig a Lagavulin nem csak befejezte az ünnepi évét és egyben az egész 2016-os esztendejét a skót single malt világnak, hanem egy szép, letisztult formában mutatta meg a versenytársainak is, hogy igenis kilehet elégíteni egyszerre a széleskörű igényeket, a különlegességeket igénylő rétegeket, lehet egyszerre méltósággal ünnepelni, nem túlzásba vinni a hájpoást és egyszerre hasznos tagjává válni annak a közösségnek is, aminek a létét köszönheti.

2017 első napjaiban, visszatekintve a legnagyobb Islay maltok ünnepi évfordulóira, kijelenthetjük, hogy a Diageo és a Lagavulin Distillery leiskolázta a két, szomszédos cult whisky lepárlót.

 

 

Reklámok

2 thoughts on “Jótékony szülinapos – Lagavulin 1991 Single Cask

 1. Kedves Műértő!

  Csodálattal és tisztelettel olvasom bejegyzéseit. Egy témában lennék kíváncsi véleményére.

  Ha az ember gyűjtő (befektető) jelleggel tárolna otthon egy – két nevesebb lepárló egyedibb tételét, természetesen eredeti bontatlan csomagolásban, szükséges e valamilyen speciális tárolási körülmény?

  Pl. szekrényben fénytől védett és kb téli nyári hónapok függvényében 22-27 fok közti tárolás elégséges-e vagy jobb lenne pince, speciális hűtő (borhűtő) stb. az eredeti és értékálló darabok évtizedekig való őrzésére?

  Nagyon köszönöm válaszát, üdv!

  Kedvelés

  • Kedves Bálint

   Nagyon megtisztel, hogy cssodálatról és tiszteletről ír, de én örülök, ha valaki érdeklődik a whisky iránt, szóval csak lazán:)

   A kérdése egy örök visszatérő téma a whisky világában. Általánosságban pontosan erről van szó, amiről ír. Lehetőleg fénytől és egyéb extrém körülményektől védeni kell a palackot. A túl nagy hőmérsékleti ingadozás nem tesz jót, ahogy az átlagos szobahőmérsékletnél sokkal magasabb hőérték sem. A pince bizonyára jó ötlet, talán az állandó hőmérsékletet biztosító borszekrény is, de ha pár évről beszélünk bőven elég egy sötét szekrény sarka is:)
   A legtöbb gondot az okozza, hogy a skót single malt whiskyk szinte mindegyike dugóval zárt. Ez pedig időnként a hőtől függően változtatja a térfogatát, így előfordul párolgás. Elvileg ez nem lehet annyira jelentős, hogy komoly veszélyt jelentsen pár év alatt, de sokan egy úgynevezett parafilm nevű anyaggal vékonyan körbeszigetelik a palack nyakát a dugó körül. Van aki ezt kritizálja, mondván a whisky átveszi a “ragasztó” ízét, de ez a modern anyagoknál nem igaz. Ha hosszú évekről, évtizedekről beszélünk, azért időnként nem árt cserélni a parafilmet. De azt kell mondjam, ha csak nem valami extrém balszerencse okán egy rosszul záró palackot vesz, ezzel azért nincs ilyen gondja manapság már.
   A hiedelmek alapja annyi, hogy azok a whiskyk amik a 60-as, 70-es évekből származnak és már 40-50 éve üvegben vannak még valóban nem a legjobb technikákkal lettek lezárva, így náluk fontosabb erre odafigyelni.
   Ezeknél sokkal többször megfigyelhető, hogy az ital már párolgott.

   De manapság már sokkal fontosabb kérdés, hogy egy komoly befektetés, egy régi palackozás, aminek az értéke több ezer fontban mérhető, már biztosítást igényel. Mint egy műtárgy. Nyilván ez egyéni döntés, befolyása a palack értékére nem lesz, de nyugodtabban lehet aludni:)

   Ha valami konkrét palackja van, vagy tervez vásárolni, nyugodtan írjon privát emailt a barmanschoiceblog@gmail.com címre, a diszkréció természetesen alap ebben a szakmai kérdésben is.
   Köszönet mégegyszer, hogy olvassa a blogot, hogy kommentelt és kérdezett. Megtalál Barman’s Choice név alatt a Facebookon is, hasonló nick név alatt az Instagramon és ha kedve van csatlakozni a Dramtagozathoz (lásd a bejegyzést a blogon) örömmel várom.

   üdvözlettel

   N.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s