whisky

Színes január

 

Nem sok pihenést hagy nekünk a whisky. 2016 utolsó napján is még megjelent egy új single malt, a Lagavulin 1991 jótékonysági palackozása, zárva a naptári és egyben a Lagavulin ünnepi évét is, aztán hivatalosan is elindult az első magyar interaktív whisky kóstoló, a Dramtagozat szervezése. Beköszöntek a Bladnoch lányok is, és azóta sincs megállás.

Az évet a Dalmore kezdte, letudva egy tavaly őszi adósságát. A whisky legendás alakja, a Whyte & Mackay master distillerje, Richard Paterson ötvenedik évfordulóját ünnepelte a szakmában, ez pedig dekanterekért és sok nullás árcéduláért kiáltó alkalom. Természetesen távol áll tőlem a tiszteletlenség Richard Paterson személyét illetően, de ismerjük jól a dalmorizációt. Nem is kellett csalódnunk, itt van a Dalmore 50!

 

dalmore-50-year-old

 

Most kapaszkodjatok, mert szédítő adat jön. A hordók, amikben érlelődött a whisky, mielőtt a ház stílusának megfelelően 40 % abv-vel lepalackozták. Kezdésnek volt egy klasszikus American white oak, majd Matusalem oloroso Sherry casks, természetesen a régi spanoktól, a González Byass bodega készleteiből válogatva. Aztán colheita Port pipes a Douro völgyéből, és a végén egy 50 napos finish egy ex-Henri Giraud Champagne hordóban. Jaj, de szép. Pezsgős hordóban finiselt, sherry-port vegyes Dalmore. Nem is hiszem, hogy máshogy képesek lettek volna fejet hajtani a Nose előtt. Paterson évfordulója ugyan tavaly őszre esett, a whisky bemutatása mégis januárra csúszott. Összesen 50 dekanter jelent meg, az ára darabonként 50 000 font. Most Richard Paterson egy világkörüli turnéra indul, promótálva mégegyszer a céget, ahol legendává vált.

 

Egy másik Highland malt is egy koros whiskyvel jelentkezett. A Deanston Distillery egy 45.6 % abv-vel palackozott, 500 darabos limitációjú, 1000 font palackáron megjelentetett Deanston 40 Years Old nevű malttal nyitja az évet. A whisky harminc év hagyományos refill hordós érlelés után tíz évet eltöltött még oloroso sherry hordóban is.

 

deanston40

 

Bár megjelenésről még nem beszélhetünk, de már szinte teljesen biztosnak vehető , hogy bővül az Ardbeg alapsora. Az új whisky korjelölés nélküli, 46.6 % abv-vel tervezik kiadni. Az érlelése meglehetősen fura. A kiszivárgott hírek szerint new charred oak, PX és first-fill bourbon vatting. A név Ardbeg An Oa, ami egy kisebb, félszigetnek is nevezett, sziklás terület neve Islay szigetén. A cucc ebben a formában egyfajta Ardbeg Select, de reméljük a legjobbakat. Ha csak külön-külön nézzük, akkor azt kell mondjam, hogy voltak már jó Ardbegek erősen pörkölt hordóból is, first-fill bourbonből is, sőt még egy jó PX-et is ittam tőlük. Az, hogy az alapsorba tagozódik, jó hír is, meg nem is. Jó, mert bár a Ten-Uigeadail-Corryvreckan jelenlegi alapsor önmagában is egy erős minőség, és rossz, mert így biztosan nem lesz idén sem korjelölt core range Ardbeg. Szintén már tavaly felröppentek pletykák az idei Ardbeg day kiadásról, amikben egy Ardbeg Kelpie nevű, az adügék (cserkeszek) földjéről származó tölgyhordóban érlelt 51.7 % abv-re tervezett verzió szerepel. Egyelőre az An Oa tűnik biztosnak, szokjuk a nevet, kiejtése: an-oh.

 

ardbeganoa

 

A bejegyzés leglényegesebb részét mégis Campbeltown szállítja, mondhatnám, szinte hagyományosan januárban. Általában a Springbank év elején bemondja mit várhatunk tőlük és azt tartják is. Idén nem a tervezett kiadásokról szóltak a hírek, hanem egy teljes dizájn váltásról. Ahogy az lenni szokott, kissé esetlen, a 21. században darabosan mozgó, vidéki giccs és praktikus,bukolikus egyszerűség keveréke. Az új stílus erősen kiverte a biztosítékot a márka rajongói körében, és hamar meg is kapta a traffic light collection gúnynevet. A Springbank viszont van annyira “parasztosan keményfejű”, hogy nem fog változtatni, mert holmi internetes vélemények kinevetik őket. Jobb ha hozzá szokunk a következő években ehhez:

 

2017

 

A kritika főleg a színeket érheti, de egyrészt a narancs az elmúlt években mindig is a 10 éves, a zöld a 15 éves, a bordó meg a 12 éves Springbank maltok dizájneleme volt, másrészt már tavaly ezzel a stílussal jelent meg a 21 éves (arany-fekete), a 25 éves (ezüst-vörös) és a 18 éves is (lila-fekete). Egyedül az a gond, hogy ez így kicsit tömény. Mármint színben:)

De nem hagytak minket jó hírek nélkül sem! Megjelent az új Springbank 12 Cask Strength és a Springbank 25 Year Old éves kiadása. Előbbi már a Batch 14-nél tart, és ezúttal 70% sherry-30% bourbon hordós felosztásban, 54.2% abv-vel jelent meg, januári palackozásként. Gyakorlatilag már el is fogyott.

 

s12cs-2017

 

A Springbank 25 Year Old, ami talán a 21 éves mellett az standard éves kínálat részeként a túlárazott jelzőt is megkaphatja, idén egy sherry és bourbon hordókból válogatott, majd refill port típusú hordóban házasított verzió. Mindössze 900 palackkal jelent meg, 46 % abv-vel, az ára 3-400 font körül mozog máris, napokkal a megjelenése után.

 

springbank-25-2017

 

 

A Springbank idén folytatja a Local Barley sorozatát is. A legendás whiskyket felvonultató széria tavaly tért vissza mindenki nagy örömére, elérhető árért, és öt évre beígért standard megjelenésként. Az első, 16 éves rettentően jól sikerült, idén pedig a hírek szerint egy 11 éves, Bere barlez verzió érkezik, 53-56 % abv közti fokolással. Annak a megjelenése sem egy zseniális, de az biztos, ahogy tavaly, idén is az év legjobb whiskyjei közé pályázik majd a “helyi árpa”. A Longrow felől annyit csicseregnek a madárkák, hogy talán idén egy malbec hordós RED következik, de még annyira hideg van, hogy lehet, a madárkák csak össze-vissza csicseregnek kínjukban. Hogy a megújult külső érinti e a Longrow és a Hazelburn márkákat, azt nem tudni. Valószínüleg valamilyen formában követik a családban történő változásokat. Az unokatestvér, a Glengyle Distillery Kilkerran maltjáról egyelőre nem hallani. A 12 éves tavalyi megjelenése az év egyik legjobban várt eseménye volt. A whisky hozta az elvárásoknak megfelelő, campbeltowni, őszinte magas minőséget. Pazar árazás (34 font egy korjelölt campbeltowni maltért nem pénz) és a szokásos “springbankes” adagolás eredményeként gyakorlatilag elérhetetlen, várjuk az új adagot. Bár a hordóerősségű verzióról szóló híreket cáfolták, engem nem lepne meg ha idén lenne egy ilyen variáció is. De egyelőre ne kapkodjunk, várjuk meg amíg a Kilkerran 12 évese biztosan elérhető lesz megint.

Az álmos január köszönhetően a végeknek, mint az északi Dalmore, a dél-nyugati Springbank és a Hebridákról az Ardbeg, gyorsan és színesen telt. A Lowland épp Ausztráliában telel, míg a Highland nagy része és a Speyside egyelőre alszik a hó alatt. De jön a február, a karnevál, a farsang, és jönnek újabb whiskyk.

És három héten belül, az első magyar interaktív whisky kóstoló, a Dramtagozat.

 

Slainte!

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s