whisky

Tavaszi ráncfelvarrás a Beam-Suntory tőzegelt maltjainál – Megújul a Bowmore és érkezik két új Laphroaig

 

Már a tavaszra készül a Beam-Suntory skót whisky divíziója. A klasszikusnak neveztehtő, háromtagú Morrison-Bowmore portfólió (Bowmore,Auchentoshan,Glen Garioch) mellé két éve csatlakozott a Laphroaig és az Ardmore is. Utóbbi két malt a Teacher’s blend hozományaként érkezett, és ezzel az akvizícióval a japán-amerika cég skót csoportja felzárkózott a Diageo mellé, mint a legtöbb, aktív Islay lepárlót birtokló cég. Na igen. Egy ekkora szigeten már a kettő is elég, hogy több legyél.

2017 elején a portfólió tőzegben erős része kerül a fókuszba. Pontosabban, az Islay szigetén található főzdéik, hiszen az Ardmore is tőzegelt maltot készít. A változások a Bowmore esetében érintik az alapsor megjelenését és bővül a travel retail kínálatuk is, míg a Laphroaig két új whiskyt vonultat majd fel, szintén a GTR szegmensben.

Nézzük, hogy fog felállni mostantól, és hogyan fog kinézni a ráncfelvarráson átesett Bowmore alapsor!

A legfontosabb hír, hogy marad az eddigi koncepció, vagyis egy fiatal, korjelölés nélküli malt mellett a jól ismert  12-15-18-25 éves korjelölt kínálat képviseli továbbra is Islay legidősebb szeszfőzdéjét. A külsőben is óvatos volt a váltás. Az alapsor két tagjánál a színkód ugyan változott, de megmaradt az eddigi színfelosztás. A megszokott 2/3 fehér-1/3 szín szerinti doboz dizájn továbbra is felismerhetővé teszi a márkát. A dobozok színes harmadában hangsúlyos elem lesz (ahogy láthattuk már a tavaly bemutatott, limitált széria első tagjánál, a Bowmore Vaults Edit1on Atlantic Sea Salt néven futó palackozásánál is) a legendás Vault No1. nevű raktárra utaló, faajtót idéző, egyszerű, de egyértelmű grafikai elem. A legfeltűnőbb változás, hogy lecserélték az eddig Small Batch néven futó malt nevét, és az eddigi zöld szín helyett egy szürkés árnyalatot adtak neki. Az “új” malt whisky marad korjelölés nélküli, azaz NAS, továbbra is ex-bourbon érlelés lesz, de  ezentúl Bowmore No.1 néven foytatja. Mondhatnánk, hogy erős kezdés egy váltásnál number one névvel illetni a nyilvánvalóan leggyengébb termékedet, de azt hiszem a kereskedelem és marketing bizonyos szabályai szerint pont, hogy így próbálják a fókuszt ráirányítani a produktumra. A Bowmore No.1 first fill bourbon hordós érlelés, szállítja a klasszikus aromákat, amiket ehhez a hordófajtához köthetünk, kiegészülve a jellegzetes, légy, édesen tőzeges bowmore-os stílussal. Az alkoholerősség 40 % abv lesz.

bn1

 

 

A Bowmore 12 Year Old megtartja a fekete színt, az érlelésében sem lesz változás. Árában alig pár font a különbség közte és a No.1 közt, korban bizonyára nagyobb. Az alkoholfok a 12 Year Old esetében is 40%-os. Eladási adatokat tekintve az egész Bowmore alapsor legfontosabb tagja, sokáig a márka vezető maltja volt és ezen az sem változtat, hogy most betolakodott elé egy ilyen kölyökkorú, azonnal elsőszámúnak kinevezett öcsike. A korjelölés nélküli No.1 szerepe nyilvánvaló. Levenni egy kis terhet egy 12 éves érlelés időkeretbe szorított pozíciójáról.

 

b12

 

A Bowmore 15 Year Old néven futó, sherry hordós utóérlelés eddig büszkén viselte magán a Darkest nevet, most ez a jelek szerint eltűnik a dobozról. Marad a sima tény, a whisky 15 éves, és továbbra is bourbon és sherry kombinációjú érlelés (három év Oloroso befejezéssel) Palackozva mint eddig, 43% abv-vel.

 

b15

 

A Bowmore 18 Year Old eddigi lila színkódját egy barnás árnyalatra cserélte. A whisky maradt az eddigi, lágy, egyensúlyban lévő, remek tölgyhordókkal érlelt Bowmore. Az alkoholfok 43% abv.

 

b18

 

A sor legidősebb tagja a Bowmore 25 Year Old. Ex-american oak-sherry oak kombinációjú, negyedévszázados tőzegelt malt. Ahogy eddig is, korának megfelelő státusszal, ez a whisky egy robusztus doboz dizájnnal marad a kínálatban. Az alkoholfok itt is marad 43 % abv.

 

b25

 

Mint láthatjuk, eddig, leszámítva pár grafikai elemet, a whiskyk maradtak amik voltak. A Bowmore viszont tavaszra három új, travel retail szekcióban megjelenő malttal is készül. Itt már érdekesebbek az érlelések, és bőven alkalmasak összezavarni a malt whisky rajongókat.

Alapvetően a Bowmore esetében látszik a legjobban, hogy mennyire külön piacként kezelik a global travel retail szegmenst. A fentebb bemutatott, jól ismert, stabil korjelölt alapsor mellett a lepárló a repterek vámmentes boltjaiban sokkal gyakrabban vált. Csak az elmúlt egy évtizedben láthattuk, ahogy a különböző fantázianevek alatt futó cuccaik, mint Surf, Mariner, Legend, stb (bár akkoriban még nem volt nagy elkülönülés az alapsor és a duty free kínálat közt) előbb lassan átadják a helyüket a korjelölt változatoknak, majd a kortárs trendeknek megfelelően jöttek az újabb, korjelölés nélküli kiadások, mint a White Sand, Black Rock, Gold Reef. Most a legnagyobb hír, hogy visszatérnek az korjelölések a whiskykre, tovább erősítve azt az elmúlt egy évben megfigyelhető változást, hogy a lepárlók bizony kezdenek a NAS korszakból óvatosan kifelé menni. Hajrá!

Az új Bowmore GTR sor kissé megkeveri az embert. A kínálat három korjelölésű maltot tartalmaz majd áprilistól. A megjelenés alkalmazkodik az alapsornál újonnan bevezetett dizájnhoz. A jól ismert színfelosztás mellett itt is a legendás raktár adta grafikai utalás a hangsúlyos elem. A Bowmore 10 Year Old egy 40% abv-vel palackozott, spanish oak-sherry oak-hogshead variáció lesz. Színében megkapta a korábban a Darkestnél használt színt, utalásként talán a sherry érlelésre. A Bowmore 15 Year Old doboza épp csak egy árnyalattal szürkébb az alapsor No.1 nevű új üdvöskéjénél, ennek pedig nyilván az az oka, hogy ez a tizenöt éves Bowmore is first-fill bourbon érlelés. Palackozva 43 % abv-vel. A Bowmore 18 Year Old, a harmadik újdonság a duty free polcaira, színáben megtartotta az eddig ismert lila színkódot, viszont az alapsor 18-asához képest dominánsabb a sherry, lévén Pedro Ximenez-Oloroso érlelést kap. Palackozva 43% abv-vel.

 

bgtr2017

 

Elsőre az jön le, hogy a Bowmore nagyon a Vault No.1 nevű raktár legendájára építi az imázsát, amivel nincs különösebb gond. Valóban egy jelentős helyszíne a skót whisky történetének a “pince”. A dizájnhoz óvatosan, kifinomultan nyúltak, semmi drámai változás, újabb jó pont. Három korjelölt maltot hoztak egy alapvetően a NAS elterjedéséjért felelős piacra, a global travel retail szegmensbe, így ide is jár a pont. Mivel mindezt Islay képviseletében teszik, egy újabb extra pontot is jóváírok nekik. Eddig ez négy jó pont. Azzal, hogy a Small Batch megkapta a No.1 nevet, kissé ugyan szkeptikus vagyok, de megértem az imázsépítés szempontjából. A GTR sor harmonizál mind külsejében, mind érlelési metódusát tekintve az alapsorban szereplő párjaikkal, még akkor is, ha itt a sherry utóérlelés öt évvel fiatalabb, ellenben a first-fill bourbon érlelésük minimum öt évvel idősebb. Ezt is simán vehetem plusz pontnak. A kérdés, hogy azt pozizívan, vagy kissé csalódva vegyük tudomásul, hogy az alapsor whiskyjei végülis maradtak azok, amik voltak, és egyetlen esetben sem beszélhetünk alkoholfok tekintetében magas abv-ről. Azt hiszem, azt, hogy a maltok maradtak nem fogom negatívumként értékelni, sőt, akár plusz pontnak is számolhatom. Az alkoholfok tekintetében vannak hiányérzeteim, ez így “gyenge”. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a hat adagot megért Bowmore Tempest, ami hordóerősségű, korjelölt 10 éves first-fill bourbon érlelés volt, eltűnik. Így a jelenlegi legmagasabb abv az alapkínálatban 43%, amit ha szembeállítunk a Tempest legalacsonyabb fokolásával, akkor jó erős 10%-os különbséget látunk. Ezen ugyan tud kozmetikázni a Bowmore Vaults Edit1on nevű széria, de azzal az évente egy megjelenésével ez kevés. Ebben a sorozatban a hírek szerint szeptemberben jön a második palackozás, de bővebbet erről még nem tudni.

 

A Morrison-Bowmore tehát a Bowmore single maltnak szép évkezdetet kreált, viszont a tulajdonába került másik hatalmas Islay márka, a Laphroaig a jelek szerint továbbra is vergődik. Áprilisban a Laffie is két új cuccot visz a duty free piacra, de ezek mindketten NAS, korjelölés nélküli maltok lesznek. Ahogy azt már megszokhattuk, sajnos. Bár a Laphroaig Lore egy elfogadható whisky lett, és a Quarter Cask minőségében tartja magát, ahogy a legendás 10 évesük is, minden más kissé csalódás tőlük. És ez nagyon úgy néz ki, hogy nem is fog változni. Közel sem biztos, hogy egy olyan cég mint a Beam.Suntory, amelyik a Bowmore lepárlóval egy legendás, Islay legidősebb főzdéjét birtokolja, szerencsésen tud ez mellett futtatni egy, a világ talán legjelentősebb, legismertebb Islay maltjaként funkcionáló másik legendát, a Laphroaigot. Vagy csak még az egyensúlyt nem találják. Mindenesetre a Laphroaig jelenleg tűnik inkább egy mostohagyereknek, mint egy legendának. A két új, tavaszi verzió közül a Laphroaig 1815 -Legacy Edition nevében ugyan utal arra, hogy itt egy kétszáz éves ikonnal állunk szemben, sőt, a 48%-os abv is kellemesen hangzik és még az érlelése is adhat bizakodásra okot (first-fill bourbon-new european oak finish), a whisky továbra is korjelölés nélküli. A new oak finish egy first fill bourbon érlelés után, egy a NAS kiadásokra többnyire jellemző fiatalsággal akár katasztrófába is torkolhat, amit nem fog tudni menteni a Laphroaig világszinten is egyedi karaktere. Még úgy is aggódok, hogy az american oak, vagy a bourbon hordók jól állnak a Laphroaig stílusának. A másik újdonság azonban már egyértelműen ellenszenves. A Laphroaig Four Oak nevű variáció a nevében hordozza a sorsát, vagyis négy típusú hordóban érlelődött, korjelölés nélküli cucc. A hordók bourbon barrels, quarter casks, virgin American oak barrels, European oak hogsheads. Ez úgy hangzik, mint egy feldoppingolt Triple Wood, ami már önmagában sem volt egy túl jó Laphroaig. Mi lesz vajon jövőre? A Laphroaig innovatív megoldása az lesz, hogy évek helyett mindig egy újabb hordót tesznek hozzá az új maltjukhoz? Ez a sok hordó inkább hasonlít valami kukázáshoz, amit már a Selectnél megéltünk, köszönjük, nem kérünk többet. Jézusom…Úgy látszik, még mindig aktuális a kérdés, Quo Vadis Laphroaig?

 

1815legacy-4oak

 

A cégcsoport meglátásom szerint még küszködik, hogy a helyére tegye a tényt, hogy két óriási legendát birtokol a skót whisky piacon, pedig nem kezdőkről van szó. Talán csak arról, ami a Beam-Suntory egyesülésénél már felmerült korábban is, hogy az amerikai, trendiségre, modern üzletfelfogásra alapuló cégkultúra hogyan illeszthető össze a tradicionálisabb japán stílussal. Erre a nyakukba kaptak két Islay óriást, ami már önmagában egy önálló identitást és kulturát, szemléletet igényel. A Bowmore a jelek szerint megpróbál véglegesen tőkét kovácsolni a Vault No.1 raktárra építve az imázsát, a Laphroaig pedig vergődik tovább ezekkel az egyre kétségbeesettebnek tűnú NAS kiadásokkal.

A Morrison-Bowmore Highland lepárlója, a Glen Garioch idén 1797-es dátumához mérten egy évfordulós esztendő elé néz, de sajnos a beharangozott housestyle váltást reprezentáló Renaissance széria már alapból csúszásba van, és közel sem tud annyi figyelmet generálni mint amit a lepárló érdemelne. Az Auchentoshan nagy keresztje, hogy háromszoros lepárlásával, glasgowi gyökereivel ugyan erős identitás lehetne, de a whiskyjük jellegtelen és sokat nem is tudnak tenni vele, pedig próbálkoznak becsülettel. Ahogy látom, bőven megelégszenek azzal, hogy ez a lágy, jellegtelen, könnyen iható stílus sikeres az ameriaki vásárlók körében. Az egyre erősödő ír whiskey bsiness azért befolyásolhatja majd az Auchentoshan megítélését. A z Ardmore nevű lepárlója a cégcsoportnak az egyesülés után ugyan kapott egy friss lökést, de eleve az Ardmore nem egy olyan malt amit a nagy nyilvánosság ért, és a portóis variáció picit segíthetett volna, azért az Ardmore továbbra is egy csendes, bár különleges, szelid kis iparos, aki egyátalán nem vágyik a rivaldafénybe.

A Beam-Suntory Morrison-Bowmore tehát elsőre kivételes helyzetben van egy nagyon jól válogatott skót single malt portfólióval, de ez legalább akkora gondot okoz, mint amennyi lehetőséget tartogat. Lehet, hogy a következő ráncfelvarráshoz már nem csak sminkesek kellenek, hanem sebészek?

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s