whisky

Februári összefoglaló

 

Az év második hónapja, február, legalább annyi érdekességet hozott, mint bármelyik szezon-hónap. Talán annyi különbséggel, hogy több olyan információ dominálta a hónapot, ami a háttér dolgokról szólt. De még így is maradt új whisky megjelenésről szóló hír, bőven.

Kezdjük a szomorú résszel. Két zseniális embert vesztett a whisky világa. Rövid időn belül elhunyt Dr.Jim Swan és Silvio Samaroli. Az előbbi szinte az összes jelentős skót és nemzetközi whisky-projektben, lepárló nyitásban részt vett, vezető tanácsadója volt a nemzetközi desztillálással foglalkozó közösségnek. Tajvantól Izraelig, Skóciától Ausztráliáig mindenhol kikérték a véleményét. Signore Samaroli pedig a legendás, a nevét viselő, olasz független palackozócég alapítójaként az 1950-60-as évektől olyan single malt, majd később rum szelekciót épített fel, ami alapja a mai nyugat-európai whisky kultúrának. Az elsők közt mutatta meg a világnak a független palackozók jelentette szenvedélyt és minőséget Skócián kívül. Nyugodjanak békében!

Maradva a személyi híreknél, két hölgy neve is gyakran felbukkant az elmúlt hetekben. Az egyikük, Maureen Robertson a Diageo master blendere 40. évfordulóját ünnepelte annak, hogy a whisky világában dolgozik. Gyakorlatilag a whisky az egyetlen munkája mióta elhagyta az egyetemet. Az ő neve ritkán kerül a mainstream kommunikációba, pedig nagyon jelentős a befolyása a jelen skót whisky kínálatra. A Diageo szakembereként neki köszönhetjük a Classic Malts szériát, a legtöbb Diageo blendet és maltot, de amiről a leginkább ismert, az a Special Release sorozat. Ő az az ember, aki pontosan tudja, mekkora a Brora vagy a Port Ellen készlete…

A másik hölgy, Rachel Barrie, aki a Morrison-Bowmore Distilleries-t (Beam-Suntory) hagyta el, hogy március elsejétől csatlakozzon a BenRiach Distilleries csapatához, vezető master blenderként. Az ő pályafutását a blog indulása óta követem, akkoriban hagyta el a Glenmorangiet. Bill Lumsden mellett neki köszönhetjük a 2000-es évek első évtizedének elejétől ismert Glenmorangie palackozásokat és az Ardbeg kiadásait, többek közt a zseniális Uigeadailt is. Aztán csatlakozott a Morrison-Bowmore csapatához, ahol az Auchentoshan, a Glen Garioch és a Bowmore maltjaiért felelt. Idővel a Beam és a Suntory egyesült, így egy rövid időre az ő felelőssége lett a Laphroaig és az Ardmore is. A Brown-Forman, amelyik tavaly vásárolta meg a BenRiach Distilleries-t, benne a névadó lepárlóval, és a GlenDronach és a Glenglassaugh főzdékkel. Az új tulajdonos tisztességgel kivárta az első fél évet, hogy megmutassa ki az új gazda. A tél elején aztán bejelentették, hogy a jövőben szűkül a BenRiach kínálata, ami egyértelmű jele volt annak, hogy jól nyúlnak hozzá az elején a dolgokhoz, ami egy amerikai üzleti stílustól nem mindig várható el. Hogy a jövő mit hoz, azt majd meglátjuk. Most leigazolták Rachel Barrie-t, ezzel egyidőben pedig Billy Walker visszavonul.

 

Szomorú hírekkel kezdtünk, és nem túl örömteli a jelen tekintetében, hogy a Tobermory Distillery bezár. Legalábbis két évre, ami egy teljeskörú felújításhoz kell a tulajdonos cég szerint. Maga az idő, amennyire tervezik ezt a megújulást, és ezzel egyidőben ahogyan megoldják az állandó piaci jelenlétet a Tobermory és a Ledaig maltoknak, van annyira érdekes, hogy hamarosan önálló posztban is foglalkozok vele.

 

Most pedig térjünk rá a whiskykre. Januárban egy kis napfényt lopott a szürke, szeles skót télbe a Glenmorangie az új, madeira finiselt Private Edition palackozásával, a Springbank bemutatta a megosztóra sikeredett megújult stílusú megjelenését, komoly korú maltokkal jelentkezett a Dalmore (ünnepelve Richard Paterson 50. évfordulóját a whisky világában), és a Deanston.A Bowmore pedig egy kisebb ráncfelvarrást eszközölt és frissített a travel retail során.

Februárban megjelentek a polcokon a megújult külsejű Deanston 12 year old csinos palackjai. Nagyon csinos lett!

d12

 

A Burn Stewart cégcsoport, amelyiknek a tagja a Deanston Distillery is, másik lepárlója, a Bunnahabhain is új malttal jelentkezett. Igaz, ez mindenféle tekintetben messze van a Deanston 12 évese képviselte elérhetőségtől. Az új Bunnahabhain egy 46 éves verzióval jelentkezett. A Bunnahabhain Eich Bhana Lír 46 year old nevet kapott luxuskiadás már tavaly kikerült a köztudatba, de csak most jelent meg. 198 dekanter jelenik meg belőle, limitált kiadás.

 

46

 

Februárban lezajlott az első Old & Rare Whisky Show, ahol a világ olyan whisky fanatikusai, gyűjtők, befektetők és főleg szerencsére érdeklődők gyűltek össze, akik tényleg élvezik a whiskyt. Nagyon komoly árú és korú whiskyk kerültek bontásra, ami egyedülálló eseménnyé tette ezt a kvázi kóstolónapot. Életem egyik meghatározó élménye volt. A Barman’s Choice Instagram oldalon láthatjátok, hogy milyen italok kerültek kóstolásra.

 

A legfontosabb esemény, engedtessék meg ennyi nyílt elfogultság, mégis a Barman’s Choice blog életében történt. A januárban meghírdetett Dramtagozat februárban valósággá vált. Megtörtént az első kóstoló és hamarosan jön a második kör. Az előzményekről ITT, az első kóstolóról ITT olvashattok.

Ennek a lendületnek a szellemében haladva tovább, tavasszal is sok szép whiskyt kívánok, olvassátok a blogot, és ha ennél többre is kiváncsiak vagytok, csatlakozzatok a Dramtagozathoz.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s