whisky

Tomatin Five Virtues Series – A lét erényei, hordókba zárva

 

A Highland lágyabb oldalán, a Tomatin Distillery is felkapaszkodott az új trendek egyikének vonatára, és új sorozatba kezdett. Mint majd alább látni fogjk, nincs új a Nap alatt, a kreativitás (és ezt nem csak a Tomatinon kell majd leverni) egyre inkább valami erőltetett bohóckodásba megy át. Egy dolog azonban mégis -részben- újdonságot jelent. Sőt, kettő. De még azok sem. Ezek után felmerül a kérdés, ennyi ellentmondással teli bevezető után marad e bármi erénye az új Tomatin sornak?

Az új sorozat neve Tomatin Five Virtues. Az Öt Erény. Gondolom a Barman’s Choice blog és a skót whisky világának követői nagyjából sejtik, hogy ez a név majd öt olyan single maltot jelent, ami egy sorozatba szervezve, valamilyen módon a Tomatin lényegi vagy marketing által támogatott elemeire épül majd. Mákotok van, erről van szó! Adott tehát egy lepárló, amelyik hatalmas munkával felépített egy szép és jellegzetes kínálatot a Highland stílusához mérten lágyabb karakterekkel, kezelhető mennyiségben a lepárló méretbeli adottságainak ellenére. Van egy klasszikusnak nevezhető ötlet, ami egy-egy adott lepárló alapvetéseit igyekszik hangsúlyozni. Ez az a sorozat szisztéma, amiben a főzdék a hagyományos desztillálási, érlelési metódusokat igyekeznek keverni a márkaépítés, és -ezt ne vegyük el tőlük- a házra jellemző, jellegzetes, a whisky igazi személyiségét jelentő stílussal. A metődusok ismertek, gyakorlatilag szabályozottak, így minden egyes skót lepárló elmondhatja azt magáról, hogy rézüstben történik a desztillálás, tölgyhordóban az érlelés, és a teljes folyamat Skóciához kötődik. Ismerünk ilyeneket már azokból az időkból is, amik mai whisky-időszámítás szerint megelőzték a modern whisky-boom korszakát. Gondoljunk a Balblair Elements sorozatra a régi dizájnnal, a Jura hasonló nevű szériájára a 2000-es évek első évtizedéből. De, ha nem akarunk messzire menni, akkor vegyük példának a Highland Park tavaly elkezdett sorozatát, a Highland Park Keystone Series, vagy a Bowmore Vault’s Ed1tion nevű szériáját. A közös, hogy mindegyik arról szól, hogy bemutatja, mitől is különleges az ő maltjuk. A Highland Park elsőre egy tőzegességet kiemelő Hobbister nevű malttal kezdett, míg a Bowmore egy Atlantic Sea Salt nevű kiadással a Bowmore lágy, sós, tenegri karakterességére épített elsőre. Mindegyik közös, hogy korjelölés nélküli whiskykről beszélünk a szériában, bár ezen azt hiszem a modern whisky sorozatépítésben naprakész olvasó meg sem lepődik. Ahogy a bevezetőben említettem, itt tehát egy egyáltalán nem új, és nem kreatív megoldásról van szó. Annyiban árnyalt a kép, hogy a Tomatin nem sajátítja ki magának az öt elemet, hanem egy magasabb, elvontabb, filozófikusabb irányból magyarázza a széria tartalmát. A víz táplálja a fát, a fa táplálja a tüzet, a tűz életet hozott a földre, a földből fémet nyerünk, a fémből készített eszközzel pedig összegyűjtjük a vizet. Így alakul ki a víz-fa-tűz-föld-fém szimbiózis, és egyben örök körforgás. Szép, igaz. De nyilván mindenki előtt nyilvánvaló az áthallás a víz, hordó (fa), a hordók kiégetése (tűz), tőzeg (föld) és a rézüst (fém) felé.

A Tomatin Five Virtues, ami annyit tesz, öt erény, elsőre rögtön két tagját is bemutatta az új ötösfogatnak. Hogy mit ítélnek a ház erényeinek? Elsőre a fát. Ez nyilván a tölgyet, az érleléshez használt hordó anyagát jelenti. Az első whisky neve Tomatin The Wood Edition. Az érlelése három különböző típusú tölgyhordóban történt, és ez az a pont, amire a bevezetőben mint a két, újdonságnak, de még sem új dolognak nevezett részlet egyike rejlik. A három tölgyhordó egyike, a Tomatin Woods érlelésében egy kis mennyiséget jelentő hordó, ugyanis magyar tölgyhordó. Igen, kapásból vághatjuk rá, hogy szinte az elmúlt években egymást érték a tokajis érlelések, tehát ez valóban csak részben új dolog. De, még ennél is tovább megyek. A Tomatin négy évvel ezelőtt, az edinburghi Whisky Fringe alkalmára megjelentetett egy 14 éves, Tomatin Hungarian Oak Limited Edition nevű palackozást, a mostani munkahelyemnek, a Royal Mile Whiskies-nek címkézve. De mielőtt azt hinnénk, hogy forradalmi változás előtt áll a skót whiskyipar, és hamarosan magyar hordókért harcolnak majd a lepárlók, szögezzük le, hogy a hungarian oka, azaz a magyar tölgy egyáltalán nem jelent csak és kizárólag magyar tölgyhordót. Lévén, hogy magyar vagy olasz tölgy néven ismeri a szakirodalom a quercus frainetto nevű tölgyfát, amelyből készülő hordók főleg az olasz borászatokban vannak munkába állítva. A tölgy amúgy valóban jelen van Magyarország egyes részein is. Ettől függetlenül, benne van a pakliban, bár erős a gyanúm, hogy itt valóban arról van szó, hogy a Tomatin a fa fajtájára, és az abból készült hordóra érti a megnevezést, nem pedig arra, hogy magyar hordóban érlelnek maltot a Highlanden.

(Itt egy pillanatra megállnék, és a poszt tartalmától eltérve szeretném megjegyezni, hogy nem csak tokaji hordók fordulnak meg Skóciában, hanem a napokban a Bortársaság bemutatta az Arran Distillery egy limitált, privát kiadását, palackozva a Bortársaságnak, ami egy, a villányi Sauska pincészetből származó, Cuveé 7 ex-boroshordóban érlelődött. Mint ez a példa is mutatja, a whisky iránti érdeklődés nem csak, hogy csendesedne Magyarországon, hanem egyre inkább teret nyer. Esetünkben az ország egyik vezető és a minőség iránt elkötelezett borkereskedője érezte úgy, hogy egy skót single malttal kooperálva valami újat, jót tud letenni az asztalra. Azt hiszem, rajtuk keresztül is, a sok hazai bor és párlatkereskedő céggel együtt, az új Whiskynet komplexummal igen izgalmas év elé nézünk otthon. A 2017-es bdapesti Whisky Show szerintem vízválasztó lesz, hogy merre mozdul el a magyar whisky szubkultúra, de erről majd később, hiszen egyelőre ez csak részemről egy megérzés, és csak remélni tudom, hogy zajlanak már az idei esemény ezirányú, remélhetőleg pozitív fejlesztései.)

De térjünk vissza a Tomatin Woods palackozáshoz. Ez a whisky korjelölés nélküli, 70%-ban francia tölgyből készült hordóból, 2006-os desztillálással, 20%-ban amerikai tölgyből készült hordóból, szintén 2006-os lepárlással és 10%-ban magyar tölgyből készült hordóban 1999-es lepárlással érlelt Tomatinból lett vattingolva. Ilyen formán teljesen megfelel a nevének a whisky, itt valóban a fával játszottak. A vintage pedig elárulja azt is, hogy helyesen gondolkodtam, amikor azt sejtettem, ez bizony az a Tomatin részben, ami 2013-ban amúgy a Whisky Fringe különdíját is elnyert RMW palackozásnál használtak. Az új, Tomatin Five Virtues The Wood Edition egy hatezer palackban limitált, 46 5-os abv-vel kiadott variáció lesz.

 

Wood

 

A második újdonság, a Tomatin The Fire Edition. Ez a whisky referál a tűzre, esetünkben arra a tűzre, amit a hordók kiégetésekor alkalmaznak, így elérve a pörkölés ideje által kialakuló, égetett fafelület szállította aromákat, amik később befolyásolják a párlat, majd a whisky ízét. A Tomatin Fire a leírása szerint egy 2005-ös desztilláskor megtöltött, de-char/re-char hogshead hordóból érkezik a polcokra. A de-char/re-char kifejezést én még életemben nem hallottam nyilvánosan használni a whisky világában, főleg nem egy whisky dobozán megjelenítve, de nem nehéz értelmezni, hiszen nyilván egy újra pörkölt amerikai tölgyhordóról van szó. A Wood-hoz hasonlóan, a Fire is 46% -os abv-vel palackozott, hatezer üvegben limitált kiadás. Hogy mennyire votl szerencsés a Highland Park Fire Edition után kijönni egy ilyen névvel, azt hagyjuk. De a whisky ezzel a formával, ezel a metódussal bele illik a koncepcióba, most pedig ennyi volt a lényeg.

 

Fire

 

A Tomatin még az idénre ígéri a harmadik, The Water Edition megjelentetését, és jövőre a Metal és az Earth verziókat.

A Tomatin Five Virtues Series koncepciójába pedig belefért az is, hogy egy csinos, fiatal, kortárs alkotóművésszel erősítsék a mondanivalójukat. Ő Eva Ullrich, az alábbi videóban pedig a Tomatin révén valóban megszívlelhetjük, -és egyben innen is üzenem a Dramtagozat résztvevőinek-, hogy a kultúra és a whisky legalább annyira együtt jár, mint a víz,fa, tűz, föld, fém szimbiózis. Spirituális, átitt de akár konkrét értelemben is:)

 

 

Ha pedig valaki kiváncsi az új Tomatin maltokra, az a Dramtagozat 2.adagjaiban igény szerint meg is kóstolhatja majd. De ez még arréb van. Mint a Tomatin The Water Edition.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s