whisky

Vizidémon- Ardbeg Kelpie

 

Még ott üldögélnek a tavalyi Ardbeg Day palackjai a polcokon, sötéten emlékeztetve minket az Ardbeg Distillery múltjára, egyben büszkén hirdetve a lepárló 200. évfordulóját, máris itt egy újabb év és egy új Ardbeg. Az új palackozás ma mutatkozik be, először szokás szerint Committee Release formában, majd június elején a nagyközönség számára is.

Az Ardbeg Kelpie nevet kapott palackozásról már tavaly kiszivárgott, hogy Bill Lumsden, a Glenmorangie-Ardbeg kompánia whisky kreátora ezúttal a Kaukázusig utazott, hogy megfelelően érdekes tölgyfát találjon az új maltjához. A fát meg is találta az oroszoknál, pontosabban a cserkeszeknél. A cserkeszek, vagy más néven adigék, Adigeföld néven az orosz birodalom déli, kaukázusi vidékén, autonóm köztársaságként irányítják életük és területük. A Kaukázus lejtőin évezredek óta ismert a jó minőségű tölgyfa, ami a sok amerikai és európai tölgyfába lassan belefáradó skót whiskyipar számára új lehetőséget adhat. Ezt használta ki Lumsden professzor.

Az új Ardbeg neve is érdekes. A kelpie egy jellegzetes skót folklór elem, tulajdonképpen viziszörnyet jelent. Egy alakváltó szellemeként írják le a vizek mentén élők. Egy olyan viziszörny, amelyiket a legtöbbször ló formájában észlelnek de legalább annyiszor felbukkan természetesen női alakban is. A legismertebb kelpie talán épp Nessie, a Loch Ness ismert-ismertelen szörnye. Sokkal inkább manifesztálódott formája azonban a kelpienek a skóciai Falkirk városában álló, a világon egyedi, 30 méter magas fémszobor. Pontosabban fémszobor együttes, ami két, hatalmas paripát ábrázol, az alkotás neve pedig Kelpies. A szobrok helyszíne is érdekes, mert Falkirk városában található a Falkirk Wheel, a falkirki kerék, ami egy vizilift. Ezen a linken láthattok egy videót erről a zseniális, nagyon is skót mérnöki teljesítményról. Ez pedig a szoboregyüttes (kelpie képek:internet):

 

Képtalálat a következőre: „kelpie falkirk”

Kapcsolódó kép

Hatalmas. Minden értelemben.

Az én kedvenc kelpie képem mégis egy Thomas Miller Dow nevű skót művész alkotása:

Képtalálat a következőre: „miller dow kelpie”

 

 

De nézzük mit tudunk a whiskyról!

Az Ardbeg Kelpie ma megjelenő Committee Release, vagyis a klubtagoknak kiadott verziója 51.7 % abv-vel jelenik meg. A whisky a megszokott ardbeges receptet követi. Ex-bourbon érlelt Ardbeg és a cserkesz, Fekete-tenget melléki virgin oak hordókból lett kreálva. A június elején érkező, general release pedig szintén a szokásoknak megfelelve, 46 % abv-vel érkezik. A kiadott mennyiségről nincs infó, nyilván követi az eddigi méreteket. A Committee hagyományosan a világosabb címkézést, a generál kiadás az ismert olivzöldet kapta.

 

 

kelpiecr

 

A júniusban érkező kelpie:

kelpie1

 

A tavaly kiszivárgott infók:

 

kelpie-back

 

Eddig jókat hallottam az Ardbeg Kelpieról, hamarosan beszámolok róla. Addig is gondolkozzunk el azon, hogy itt van egy lepárló, amelyik két évtized alatt lett ikonikus tagja a világ legjobb párlatközösségének. Amelyiket sokat kritizálnak, mégis milliók követik, sikeres üzletileg, sikeres márkaként, sikeres tradicionális elemként, sikeres a modern kihivások tekintetében. Egyben gondolkozzunk csak el azon, hogy itt van egy nemzet, amelyiknek a tehetsége ha ritkán megmtatkozik, akkor az világraszólót jelent, kreatívat, és mindig büszkeség és összefogás van mögötte. Megvan a maguk gondja, megvannak a maguk szakadásai és vitái, de gondoljunk bele ismét. Víz, árpa, élesztő. Lásd whisky. Aztán víz, kreativitás, mérnöki teljesítmény. Lásd Falkirk Wheel. Legendák, ősmitoszok, folklór, “skótoskodás”. Lásd kelpie történet. Meg az összes többi.

Na, most gondolkodjunk el magunkon, magyarokon.

Igen.

Jól érzed.

A legnagyobbak lehetnénk…

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s