whisky

Erőből füstöl – BenRiach Peated Cask Strength Batch 1

 

Talán a BenRiach Distillery kínálata lett volna az egyetlen, aminél nem bántam volna, ha az új, amerikai tulajdonos a megszokott jenki tempóban nyúl hozzá a kis túlzással hagyományosnak nevezhető kínálathoz. Mint ismeretes, tavaly a Jack Daniel’s whiskey anyacége, a Brown-Forman visszatért a skót whisky businessbe amikor megvásárolta a BenRiach Distillery csoportot, benne a névadó BenRiach, a GlenDronach és a Glenglassaugh maltokkal. Azóta a cégcsoportot világsikerre vezető Billy Walker kivonult az üzletből, helyére érkezett a Beam-Suntory skót whisky diviziójától, a Morrison-Bowmore Distillerstől Rachel Barrie master blender, belenyúltak a BenRiach alapsorba, és most itt az új éra első, saját fejlesztésnek tekinthető maltja.

Egy pillanatra álljunk meg ennél a belenyúlásnál. Mindenki tisztában volt vele, hogy a nagyon széles kínálatot nyújtó BenRiach palackozások már a túlzás kategóriába esnek. Rengeteg, követhetetlen verzió és széria, sokszor feleslegesnek és kevésbé meggyőzőnek ható malt whiskyk jellemezték a lepárlót. A kezdeti, főleg a háttérben zajló üzleti struktúrát érintő változások után, pár hónappal ezelőt aztán a Brown-Forman megpiszkálta ezt a bizonyos hektikus kínálatot. Kivettek maltokat a sorból, változtattak a korjelöléseken, várhatóan az érlelési metóduson és hordóvariációkon is lesz érzékelhető változás. Azt hiszem a lelke mélyén mindenki elfogadta ezeket a váltásokat, sőt, azt tapasztalom, rengetegen ennél sokkal bátrabb, drasztikusabb lépéseket is igényelnének az amerikai tulajtól.

Most a jelek szerint nem csak, hogy csökkenne a BenRiach kínálat, hanem új taggal bővül. Ami alapjában véve nem lenne rossz hír, pláne, ha látjuk, mi az új whisky. Az új cucc egy hordóerősségű, tőzegelt verzió. A BenRiach Peated Cask Strength Batch 1., ahogy a neve is mutatja, ahhoz a meglepően jó és sikeres palackozáshoz csatlakozik, amelyik BenRiach Cask Strength Batch néven jelentkezett tavaly. Az első, hivatalos sorba emelt hordóerősségű BenRiach, batch kiadásként, korjelölés nélkül is egy remek whisky lett. Erre a pozitív hullámra ül fel most egy tőzeges malt, hasonló egyéb paraméterekkel, mint amit a tavalyi hordóerősségű palackozásnál megismertünk.

És máris kérdéseket vet fel a dolog. Egyrészt jó, hogy folytatódik a hordóerősségű maltok megjelenése, mert mint írtam, az előző jól sikerült. Ezzel együtt, folytatódik a korjelölés nélküli verziók térhódítása, ami szembe megy a BenRiach bár kritizált, sok maltot felvonultató kínálatának egyetlen, igazán pozitív elemével, a korjelöléssel. Rendben, elnézhető dolog, hiszen ha csak a BenRiach cégcsoport egyéb hordóerősségű maltjait nézzük, a GlenDronach Cask Strength batch szériánál is ez így van. Másrészt viszont a BenRiach a tőzegelt maltjaival már eddig is kellően megkavarta a fogyasztókat, sőt, önmagában elég sok lehúzást kapott a tény, hogy ennyire talán nem kellene már innovatívnak lenni, hiszen a housestyle rovására megy az egész. Ez az új tőzegelt, hordóerősségű BenRiach most megkérdőjelezi például a Birnie Moss palackozás létét, de még a legendás BenRiach Curiositas 10 year old jogosultságát is. Utóbbit talán mentheti a tíz éves kora, de, ahogy a bevezetőben írtam, én nem bánnám ha már lelépne az említett malt. Nem mintha különösebb gond lenne vele, de ha már megújulás, akkor bőven belefér kivenni a sorból, pláne, ha egy cask strength verzió érkezhet új szériaként a helyére. Ez esetben, mint említettem, még a korjelölés hiányát is elnézem. Az igazán nagy kérdés, hogy a Peated Quarter Cask projekttel mi lesz. Bízom benne, hogy elmossa az idő, az új malt megjelenésével nincs rá szükség. Hacsak a háttérben nem ennek a korjelölés nélküli whiskynek a ráncfelvarrása történt. Ilyen mélységében nem enged betekintést a dolgokba a cég, de logikusan elképzelhető a dolog.

A BenRiach Peated Cask Strength Batch 1 oloroso sherry és bourbon hordós érlelésből készült, 56 % abv-vel palackozták. Dizájnban már az új, még a Walker éra alatt bemutatott stílust hozza, minőségében pedig reméljük a ház legjobb irányát domborítja majd ki.

 

pcsb.1

 

Bőven vár még ránk meglepetés a BenRiachtól, legalábbis ha pozitív elvárásokat akarok megfogalmazni, akkor még pár bátor lépésre azt hiszem szükség lenne. Kérdés, mi a célja Barrie master blender kisasszonynak a Speyside ezen képviselőjével. Azt hiszem, jelenleg az egyik legnagyobb kihívást és lehetőséget a BenRiach csoport adja a szakmában, hiszen a GlenDronach kapcsán elég komoly igény az, hogy tartsa a márka a minőséget és a megszerzett képzeletbeli trónt a heavily sherried maltok kategóriájában, míg a Glenglassaugh számkivetettekre hasonlító sorsát most már végre egyenesbe kellene hozni, amire a malt karakterei alkalmasak is. Kérdés, a készletek mit bírnak majd el az elképzelésekből.

De az igazi kihivás a BenRiach szükségszerű variálása jelenti, legalábbis az én megközelítésemből. A BenRiach Peated Cask Strengt Batch sorozat pedig ebben a történetben, ebben a pillanatban még nem tudni, hogy új irányt szab, folytatja a megszokottat, mennyi van benne és mi is lesz a szerepe a kétségtelenül új fejezetéhez érkezett lepárló történetében.

Előbb kóstoljuk meg az új cuccot, várjunk egy kicsit amig a dolgok letisztulnak, és aztán hozzunk véleményt. Akárhogy is lesz, az tény, hogy a cégcsoport szinte mindenkinek képes lesz kielégítenie az igényeit. És lehet, hogy ez legalább akkora előny, mint hátrány.

Vagy fordítva.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s