whisky

Vikingek minden mennyiségben – Új Highland Park dizájn

 

Kimaxolta a Highland Park Distillery a viking örökséget, azzal, hogy teljes egészében megűjította külső megjelenését a palackozásainak. Orkney jóhírű lepárlója már eddig is mindent elkövetett, hogy a legendás északi harcosok emlékét ápolja, és ezzel identitást adjon az amúgy is inkább orcadian mint skót sziget vezető single malt márkájának. Elég ha csak az elmúlt években megismert Valhalla kollekcióra, a Warriors sorozatra vagy a Fire és Ice palackozásokra gondolunk, de már az évtized elején is ezen az úton jártak, amikor a Magnus -saga került egy limitált széria palackozásaira. Most azonban radikálisan felpörgették a hagyományőrzést. A teljes Highland Park dizájn megújult, az üvegek klasszikus formája már nem volt elég, minden palack viking faragásokból merített elemekkel gazdagodott. Sőt, az eddig csak korjelölt maltok még nevet is kaptak.

Kezdjük az alapsor maltjaival, mert lesz még itt egyéb viking marketing is!

A 10 éves Highland Park a Viking Scars felirattal gazdagodott, de szerencsére megmaradt a korjelzés is, így a Highland Park egyszerre felel meg saját mitológikus elvárásainak, és a whisky rajongók által preferált korjelölésnek is. A 12 éves maltjuk a Viking Honour, míg a 18 éves a Viking Pride “nevet” kapta. A palackokon van harcjelenet egy oroszlán és az ördögi erőket megtestesítő figura közt, szerepel rajta sárkány és egyéb, az északi mitológiából ismert ábrázolás. Az inspirációt a norvégiai Ornes falucskában található, a világörökség védelmét élvező kis viking fatemplom, a Stavkirke felületén található faragások adták. Lehet, hogy Ornes nevéből származik az ornamentika?

A palackok elsőre kissé giccsesnek hatnak, de mindenképpen megfelelnek a lepárló imázsának, és egyben megragadják a tekintetet is a sok, hagyományos üveg mellett a whisky üzletek polcain. Az alapsor maltjai mellett a nagykorú 25, 30 és 40 éves kiadásaik is megkapják a maguk viking díszítéseit, ezek az elkövetkező egy évben kerülnek majd megújult formájukban a polcokra.

 

hp12

 

De nem ez az egyetlen újdonság. A megújult külső bemutatásával egyidőben a Highland Park új sorozatot is kezd. Az új széria neve Viking Legends. Nos, itt már kicsit nyögvenyelősebb a dolog, mert nem elég a kissé unalmas széria név, rögtön az első palack a sorban egy, a Highland Park tőzegesebb, a helyi tőzegláp minőségét és a maltra gyakorolt befolyását igyekszik kiemelni. De ilyen már nem is olyan régen megjelent, a Keystones Series nevű sorozatban, Hobbister név alatt. Bár az a palackozás a Highland Park housestyle öt alapvetését igyekszik majd bemutatni, nagyjából hasonló jellemzéssel lett bemutatva pár hónapja. Az új whisky a viking vonalon halad, természetesen. A Highland Park Valkyrie nevű whisky egy dán, Lyngvild nevű alkotó kreálta, felhasználva egy svédországi régészeti leletről ismert diszítő elemeket. Nagyjából meg is vagyunk skandináv vonalon, hiszen a norvég falu temploma adta inspirációt követi egy dán művész svéd leletanyagra támaszkodó műve. A Viking Legends három tagból áll majd, a következő kettő, a Valknut és a Valhalla nevet viseli majd. Utóbbi ismét csak a kissé fáradt marketing képet erősíti, hiszen a Valhalla széria után nem biztos, hogy szerencsés egy új sorozat tagjának is hasonló nevet adni. Valknut meg inkább egy berlini állatkert jegesmedvéjének nevére hajaz.

 

valkyrie

 

Hogy a skandináv inspirációk mellett a lényeg, maga Orkney adta inspiráció se maradjon el, a Highland Park megjelentet hamarosan az amerikai piacra egy korjelölés nélküli, 40% abv, sherry-seasoned -american ex-bourbon hordós kombinációjú maltot, Magnus név alatt. Gondolom, nem kell megismételnem a Valhalla név kapcsán tett megjegyzésemet…

Még mindig nincs vége, hiszen a nyáron érkezik egy Highland Park Full Volume nevű malt, ami a zene és a whisky kapcsolatára lesz kihegyezve marketing szempontból (ez kissé a sorba nem illő variációnak tűnik, láttam a palackot, semmi vikinges motívum nincs rajta), a hírek szerint folytatódik a Fire és Ice sor is (mivel? Air???) és ismét jön egy szuper-exkluzív 50 Year Old dekanter is. Ahogy tudni lehet, a Full Volume a teljes szortimentet tekintve a Valkyrie és a 18 éves közt helyezkedik el, ami annyit tesz, a whisky kb 17 év körüli lehet majd, bár korjelölést nem visel. Amerikai hordós érlelés lesz, 47.2 % abv-vel, 1999-es lepárlásból, 2017-es palackozásként. Ebből kifolyólag a Valkyrie pedig szintén korjelölés nélkül, de lefedi a 13-16 év közti szekciót. Nagyjából minden eddigi Highland Park mitológikus széria ebben a korszegmensben mozgott, többségük 15-16 éves volt.

 

highland-park-full-volume

 

Amint láthatjk, szinte kiapadhatatlan forrás a skandináv, viking és az egész északi mondavilág és legendárium a Highland Park számára, még akkor is, ha a Valhalla és a Magnus nevek ismétlődése azt sugallja, kezd a sztori befáradni. Szerintem még van lehetőség az Odin két hollójának törénetét palackokba zárni, a Laxdaela-saga szerelmi drámája de még a kaotikus Ragnarök kifejtése is tartogathat elég municiót az Edrington marketingeseinek.

Amíg a whisky marad az, ami eddig is volt, egy jellegzetes, magas minőségű single malt, adig azt hiszem nincs ezzel semm baj. Bizonyára rengetegen vannak, akiket a skandináv mitológia érdekel, a whiskyt is szeretik, így egyben megkapnak mindent. A limitált Highland Park maltok ára eddig is magas volt, ellenben az alapsoruk kiválóan árazott termékek, így mindenki megtalálhatja a magának tetszót. Lassan Orkney nagyobbik szeszfőzdéje lesz annyira szövevényes, mint egy északi viking legenda. És mint minden történetben, ebben is megtalálhatja bárki a számára szimpatikus szereplőt-akarom mondani malt whiskyt- és azt, akit jobb elkerülnie.

Kell jobb példa arra, hogy a legendák velünk élnek, mint a Highland Park single malt?

Slainte! Pardon.

Skol!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s