whisky

Két havi whisky hír adag

 

Az évek óta tartó állandó időzavar újabb késést eredményezett, de, ahogy eddig is, igyekszem egy összefoglalóban leírni, mi is történt a legutóbbi bejegyzés óta. Ezúttal májust és júniust tekintjük át.

Ott akadtunk el, hogy a Highland Park Distillery kimaxolta a viking tradíciókat, ha eddig nem lett volna mindenkinek nyilvánvaló, az orcadian spirit mit is jelent. A Diageo, megelőzve a szokásos pletykákat és kiszivárogtatásokat, már április végén bejelentette az őszi megjelenésű Special Release palackozásait, benne a szokásos nagy nevekkel és szereplőkkel, kiegészülve komoly korű grain whiskyvel és a 200. évfordulóját ünneplő Teaninich egyedi kiadásával. A BenRiach Distillery a kora tavaszi tisztogatás után egy újabb tőzegelt variációt hozott ki, ráadásul hordóerősséggel, folytatva ezzel a jól sikerült Cask Strength szériáját, bár kissé elvéve ezzel a komolyságát a szortiment szűkítésnek, a Glenrothes Distillery pedig öt különböző boroshordós finiseléssel vilantott. Utóbbi lepárlóhoz kapcsolódó hírrel kezdjük az összefoglalót.

A Glenrothes single malt a Berry Bros & Rudd nevű borkereskedő cégnek köszönheti modernkori létezését. Bár a malt mindig is jelentős eleme volt a legendás blendeknek, mint Famous Grouse, de főleg a Cutty Sark, a lepárló tulajdonosa, az Edrington sosem fektetett túl nagy figyelmet az önálló maláta whisky pozícióra hajtó márkának. Remek felálásnak bizonyult, hogy a multi Edrington tulajdonolta a lepárlót, a márkát viszont a Berry-Rudd család vitte. 2010-ben ez a kapcsolat az addigi gentleman agreement helyett hivatalos formát kapott. Az Edrington megkapta a Berry Bros-tól a Cutty Sark blendet, cserébe átadta a Glenrothest a londoniaknak, de a termelésért továbbra is a nagyvállalat felet. 2017 májusában aztán a Macallan, Highland Park, Glenturret és a Famous Grouse blend tulajdonosaként az Edrington úgy ítélte meg, mégis csak jobb, ha az ő kezében marad a Glenrothes is teljes egészében. Ahogy ők mondják, most a lepárló és a márka újra egyesült. Igazából így is kell lennie ennek, a korábbi felállás nem volt túl szokványos az iparágban, bár nem példa nélküli. Most a Berry Bros & Rudd “kiszáll”, az Edrington visszavásárolta a brandet. Az egész üzletnek az üzenete elég egyértelmű. Teljes kontroll az egyik legfontosabb blend alapanyag malátawhisky lepárló felett, ami annyit tesz, az Edrington előrejelzése szerint a blended whisky továbbra is tarol a világpiacokon. Hogy mi lesz a Glenrothes single malttal? Bizonyára marad a jól ismert gömbölyded palackforma, a vintage széria, de ha a két nagy márka, a Highland Park és a Macallan stílusából indulunk ki, lehet, hogy erősödik majd a travel retail és a luxuspalackozások száma. A Glenrothes Wine Merchant’s Collection pedig a jelek szerint a Berry Bros & Rudd hattyúdala volt, mint márka tulajdonos a skót whisky iparban.

Szintén május első napjaira esett a legkisebb Islay lepárló, a Kilchoman Distillery legkedvesebb maltjának aktuális megjelenése. A szokásos menetrendet követve, a sherry hordós Loch Gorm 2017-es változat után megérkezett a hetedik megjelenésénél tartó, a farm saját árpáját feldolgozó, teljes egészében ex-bourbon hordókban érlelt Kilchoman 100 % Islay nevű whiskyje. Az alkoholfok 50% abv, a megjelenés a jól ismert, a hordók pedig a Buffalo Trace-től érkeztek.

100% Islay 2017

 

A maltok közé ékeljünk be két rövid hírt a blendek világából. Az egyik egy igen jóhírű de egyben legalább annyira furcsa szerzet, a Compass Box Double Single nevű kreációja. A világ legegyszerűbb blendjének hívott variáció valóban egyszerű receptet követ. Egy single malt és egy single grain keverékéből áll. Az idei palackozás 46 % abv-vel érkezik, 5838 palackkal jelenik meg, a komponensei pedig Glen Elgin single malt és Girvan single grain. Előbbi 19 éves, a keverék 72%-át alkotja, míg a maradék 28% a Girvan területe. A megjelenés a szokásos furcsaság, a két dandy békával. Igazi CB cucc!

 

ds2017

 

A Whyte & Mackay környékén történtek dolgok az elmúlt években, és nem feltétlenül a whiskyjük révén kerültek mindig a hírekbe. Amikor pár éve a cégcsoport indiai tulajdonosa, saját privát repülőgépén szállítatta Skóciába a legendás Schackleton expedició jégbefagyott whisky készletének pár túlélő palackját, mindenki ünnepelte a fickót. Richard Paterson megalkotta a replikát, a whisky Dalmore és a bezárt Inverness környéki lepárló, a Glen Mhor maltból állt túlnyomó részben. A whisky a Journey nevet kapta. Nem sokkal később követte a Discovery, már a bezárt lepárló komponense nélkül, most pedig itt a harmadik variáció. A Whyte & Mackay azóta a filippinó brandy-báró, az Emperador tulajdonosának kezébe került, a korábbi, indiai tulaj jelenleg körözés alatt áll, Paterson épp nyugdíjba készül, tehát közel sem a legjobb korszakát éli a csoport. Ennek ellenére a Dalmore továbbra is jónevű whisky, a Jura Distillery is teszi csendben a dolgát, hozza az eredményeket, a Tamnavulin pedig egy Double Cask nevű verzióval története során először, hivatalos single malt kiadásként is megmutathatta magát. Hogy a fent emlegetett palackozások a sikereiket főleg a szupermarketekben érik el? Hát, ez üzlet. És azért a Dalmore még mindig a legjelentősebb luxusmárkák egyike a skót whiskyk közül.

schack2017

 

A Tomatin Distillery épp csak megvilantotta a virtust, máris újabb palackozással igyekezett a hírekbe kerülni. Egy 900 fős kutatás eredményeként szakemberekkel feltérképeztették a skót populáció dns-ét, és ennek az eredményét “formázták” a whiskyjük csomagolására. A kutatásból kiderült, hogy Skócia népessége többnyire az úgynevezett harangedény-kultúra, azaz a bronzkor idejéből datálódik, keveredve germán, északi, pikt, ír ősökkel, egy kis neolitikus maradvánnyal, egzotikus behatásokkal és egy pár százaléknyi “royal stewart” leszármazottal. Afgán, szír, bangladesi, stb nincs…Talán majd a Tomatin következő centenáriumára már ez is változik. Ja, inkább ne.

 

dna

dna..

 

A Loch Lomond csoport, amelyik fél évtized alatt többször próbálta teljes szortimentjét megújítani, mint az egész skót whiskyipar együttvéve, ezúttal a Glen Scotia 25 Year Old megjelentetésével igyekszik növelni a reputációját. A 48.8 % abv-vel kiadott, american oak érlelt, majd végső karakterét 12 havi first fill bourbon érleléssel elnyerő malt whisky, az általános, 25 éves whiskykhez illő fadobozos kiszerelést kapott.

gs25

 

Június a Feis Ile Festival ideje, ezért Isle of Islay lepárlói idén is válogatott limitációkkal kedveskedtek a szerencsés fesztiválózóknak, akik eljutottak és hozzáfértek ezekhez az egyedi palackozásokhoz. A Bruichladdich egy Transparency nevű vattinggal jelentkezett, továbbra is komolyan véve az átláthatóságot, részletesen ismertetve a vásárlókkal a whisky összetevőit, hordófajtáit. Az Octomore márkájuk egy OBA Concept nevű verzióval jelentkezett, és volt egy remek Port Charlotte is az idei kínálatban. A nagyok, a Lagavulin, a Caol Ila hozták a kötelezőt, a Laphroaig a Cairdeas kiadást öregbítette idén is (tőlük idén még várható egy 27 Year Old palackozás is), a Bunnahabhain a szokásos boros finiseléseivel operált a fesztiválra, a Kilchoman is kihozott valamit, és a még nem is létező Ardnahoe Distillery tulajdonosa, a Hunter Laing független palackozó is kidobott egy teljes szériát, Islay maltjainak készleteiből válogatva. Az Ardbeg pedig az éves újdonságát, az Ardbeg Kelpie “kommercionális” változatát mtatta be hivatalosan is.

Egy nagyot ugorva a térképen, a Speyside egyik legújabb híre, hogy a Craigellachie Distillery megjelentetett egy 33 éves palackozást a travel retail piacokra. A Craigellachie 33 Year Old nevű, 46 % abv-vel kiadott, 1700 palackban limitált malt whisky bár iszonyat jó lett, a 2000 fontos árcédulát túlzásnak tartom.

 

c33.gtr

 

Maradva a Spey völgyében, a Balvenie Distillery ismét a tőzegeléshez nyúlt, hogy bővítse a kínálatát. Rögtön két füstös Balvenieről is szólnak a hírek. Az egyikük a napokban jelenik meg a travel retail piacokon, ez lesz a Balvenie Peated Triple Cask Aged 14 Years. Ahogy a whisky neve is mtatja, ez egy 14 éves malt, három különböző hordóból. Ezek first-fill Bourbon, refill Bourbon és Sherry hordók voltak, az ital 48% abv-vel jelenik meg. A második verzió szerintem érdekesebb lesz, ez Balvenie Peat Week néven fut majd, american oak érlelt lesz, és egyelőre se a kiadott mennyiség, se az alkoholfok nem ismert, a koráról pedig annyit tudni, hogy ez is 14 éves lesz. Azért fűzök hozzá nagy reményeket, mert a William Grant évente egyszer, egy hétig tőzegelt árpából készít párlatot a Glenfiddich és a Balvenie lepárlóiban. Előbbi egy hónapja egy first fill sherry, cask strength peated verziót be is mutatott a Spirit of Speyside fesztivál speciális palackozásaként, és elképesztően jó lett, eddig az év whiskyje nálam. Hasonló jókat remélek a Balvenietől is. Megjelenés októberben.

 

ptc

 

A fenti konkrétumok mellett persze a pletyka malom is őröl rendesen. Azt rebesgetik, az Ian Macleod, a Glengoyne és a Tamdhu birtokosa a Rosebank újraélesztésével kacérkodik, míg a nyugdíjba vonult Billy Walker sem akar otthon teázgatni, és egy Speyside környékén sem túl magas reputációjú lepárló felé kacsintgat. Ami nevet én hallotam, számomra meglepő lenne, de sosem lehet tudni. A sok, új lepárló projekt is szállítja a híreket, a jelek szerint megfelelő anyagi háttér állhat a legtöbbjük rendelkezésére a bankok és befektetők révén. Ilyen tartalmú jó hírek érkeznek a már említett Ardnahoe felől, de az edinburghi Holyrood Distillery, vagy épp a Lindores Distillery is hasonló hírekről számol be.

Nincsenek illúzióim. Ha továbbra is ez a tempó marad a whisky világában, nekem továbbra is csak ilyen összefoglalókra futja majd.

De lehet az írás helyett inkább iszok egy-két dramot. Többségük többet mond minden szónál.

Ja, és nem elfeledni! Októberben Budapest Whisky Show ismét!!

 

 

 

 

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s