whisky

Friss szelek a Bunnahabhain öblében

 

A dél-afrikai Distell skót whisky divíziójához tartozó Tobermory Distillery két éves felújítási programjának megkezdése után, a cégcsoport egy másik lepárlója, az Isle of Islay “északi” részén lévő Bunnahabhain Distillery is frissíti állagát.

A Bunnahabhain egyike a legkevésbé vonzó megjelenésű szeszfőzdéknek, pedig azt hihetnénk, ez a jellegzetes, atipikus Islay malt, a jól felismerhető logójával ideális turistamágnes. Az is lenne, ha a telephely legalább annyira könnyen megközelíthető lenne, mint déli versenytársai, és a lepárló épületei kevésbé mutatnák egy lelakott gyártelep kinézetét. Ezen kiván változtatni a Distell, mint tulajdonos, egy egészen impozáns, 11 millió font sterling értékű felújítással. Ebből az összegből megújulnak az épületek, tágasabb szociális tereket hoznak létre a turisták élvezeti faktorának növelésére – mint például egy panoráma üveges lounge az egyik raktárépületben, ami a Sounds of Islay öblön át a Jura sziget hegyeire néz – és egyéb, látogatóbarát megoldások kialakítása is megtörténik majd a pár évre tervezett beruházással. A lepárlóhoz tartozó öböl is rejteget annyi lehetőséget, amire a Distell alapozhat, így kialakítanak egy modernebb részt a móló körül, ahol kisebb hajók köthetnek ki, a partszakaszon pedig kis tengerparti pihenőkabinokat állítanak fel. Hátha valaki napozna…A vendéglátásról egy új, modern, nyolcszobás luxus házikó gondoskodik majd, a maradni vágyók számára. A felújítás során a régi épületekből pár bontásra kerül. A megújulás érinti a termelőegységeket is, de az ígéretek szerint a Bunnahabhain profilja változatlan marad.

 

Ennek örömére, a Tobermory-Ledaig felújítás kapcsán megismert metódus szerint, a tulajok a Bunna esetében is egyszerre több új malttal igyekeznek nyugtatni a közvéleményt. Három új Bunnahabhain is érkezik a következő hónapokban. Egy negyedik verzió azonban már a polcokon is van, kezdjük ezzel. A Bunnahabhain Stiúireadair nevű, korjelölés nélküli, 46.3 % abv-vel kiadott malt egy édes-sós, lágy Bunna, a világot nem fogja megváltani, de tökéletesen alkalmas arra, hogy megkedveltesse az Islay szigetétől kissé távol álló, könnyed, tőzegmentes stílust. Főleg, ha hozzátesszük, hogy az új dizájn is ezzel a malttal köszönt be. A színösszeállítás, a fekete-zöld ugyan maradt, de a színek már sokkal modernebb árnyalatúak. Tovább erősödött a tengeri kötődés erősítése vizuális elemekkel, a dobozon körbetekeredő hajókötél által. Ami viszont a legérdekesebb, hogy a Bunna logója, a nagyszakállú, öreg kormányos tengerész figurája is frissült. Az új Helmsman egy gondozottabb külsejű, fiatalabb alak, aki többet is mutat meg magából, mint a korábbi, a kormánykerék mögé húzódó idősebb alak. Ennek a figurának a váltására hívja fel a figyelmet a whisky neve is. A nehezen kiejthető gael szó jelentése kormányos.

bunnahabhain-stiureadair

 

 

Augusztus-szeptember magasságában várható a Bunnahabhain 2003 Pedro Ximénez Finish, egy 15 éves malt, 54.8 % abv-vel kiadott, tizenegy év refill sherry, majd négy év pedro ximenez utóérlelt palackozás. Limitált megjelenés, az érlelése pedig egy igen édes variációt ígér, lévén a sherry hordós Bunnahabhain maltok mindig kissé nehézkesek, sziruposak.

 

2003px15yo

 

A második limitáció, a Bunnahabhain 1980 Canasta Finish. A 36 éves, refill oloroso butt után három hónapot “extrém aktív”,  ex-Canasta sherry hordóban pihenő, öreg Bunna szintén mély élményt ígér, minden értelemben. Ha van valakinek kedve érte 1800 fontot leszurkolni. Innen nézve a 15 éves PX finis 85 fontos ára baráti. Pedig szerintem az sem vásárlóbarát. Az 1980-as Canasta finish már a csomagolásán is mutatja, hogy másik ligában játszik, lévén, hogy egy nagyon szép, a modern trendiséget és a klasszikusságot egyszerre sugárzó fadobozban érkezik. Az alkoholerősség passzol a whisky kora sugallta elvárásokhoz, 49.5 % nem olyan rossz egy közel négy évtizedes whiskyhez.

 

1980canasta

 

A harmadik újdonság a Bunnahabhain 2004 Moine Brandy Finish, egy 13 éves whisky, 80 fontért kínálva. Tíz év hagyományos érlelés után három év brandy hordós utóérleléssel, számora ez a legnagyobb kérdőjel. Kóstoltam már brandy hordós Bunnahabhaint évekkel ezelőtt, és nagyon nem jött be, de az esélyt megadom neki, hiszen mindig is szimpátiával viseltettem a Bunnahabhain maltjai iránt. A megjelenés a hagyományos kartontubus, sötétkék felső harmaddal, és hordó fotóval az alsó részen.

 

brandyfinish

 

Bár a Bunnahabhainról általában ritkán hallani, most felgyorsultak körülötte az események. A Distell 2013-as érkezési évéhez mérten, azt kell mondjam, hogy korrekt időkereten belül áll neki a cég a skót whisky lepárlóinak megújításába. Lassan, de biztosan, minden döntésükből ez érződik. Felkészül a Deanston?

Addig is, jó szelet Kormányos!

Slainte Mhath!

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s