whisky

Új (t)rend – Auchentoshan Bartender’s Malt

 

A Beam-Suntory (Morrison-Bowmore) új (t)rendet hirdetett a skót single malt whisky világában. Nem nevezném őket elsőnek, vagy újítóknak, de tény, hogy ők vették eddig a legkomolyabban azt a kihívást, amit  whisky fogyasztók egy új generációja kínált. A fiatalok az elmúlt években szerencsére egyre bátrabban és nyitottabban álltak, állnak a maláta whiskyhez, de továbbra is egy másfajta fogyasztási kultúrában költenek több pénzt és töltenek több időt. Ez pedig az a közege a nemzetközi italkultúrának, amelyik még akkor is előrébb jár a modern időkben, mint a “nagyapáink itala” státuszát szerencsésen levetköző skót whisky általában. Az új fogyasztók generációja értelemszerűen egy lazább, szabályoktól mentesebb, szabadabb formában élvezi igazán a whiskyzést. Ez pedig annyit tesz, hogy a globális promóciók a nagy blended whisky márkáktól, az előre bekevert, dobozos long drinkektől kezdve az éjszakai bárok színes forgatagához igazított dizájnváltásoktól, vagy épp a nagy zenei fesztiválok szponzorációján át véglegesen eljutott a koktélbárok kínálatáig. Persze a whisky alapú koktélok nem újkeletű innovációk. A legnagyobb koktélok közt szép számmal találunk skót whiskyre is alapozott italokat, de mint fentebb említettem, eddig ez főleg a blendek terepe volt. A nemzetközi koktélbártenderek persze nem véletlenül a legkreatívabb figurái az italkultúrának, sokan közülük próbálkoztak skót single maltokra alapozott koktélok készitésével is. A lepárlók, de főleg a mögöttük álló cégcsoportok persze örültek minden ilyen kreálmánynak, de pár esettől eltekintve csupán mint egy újabb “na ugye” módon kezelték a kérdést.

Az Auchentoshan Distillery, és a tulajdonosai viszont úgy döntöttek, hogy nagyobb teret adnak ennek a szektornak. Nem egy újabb sima koktélversenyt hirdettek, hanem ötvözték a kreatív kihívásokat és újdonságokat kereső mixológusok és közönségük igényét azzal, hogy az általuk New Malt Order névre keresztelt projekten keresztül, a sikeres bártendereket bevonják a skót whisky egyik legjellegzetesebb, a korszellemhez igazodó tevékenységébe. Abba, hogy a skót lepárlók számolatlanul jelentetik meg új palackozásaikat. Főleg korjelölés nélkül, többször limitációnak, különlegességnek kikiáltva azokat.

Egy Barman’ Choice név alatt futó skót single malt whisky blogként hatalmas örömmel kellene kezelnem a következő hírt, ami arról szól, hogy az Auchentoshan 12 bártender közreműködésével megjelentetett egy Auchentoshan Bartender’s Malt nevű palackozást. A kiválasztott tucatnyi mixológus “szabad bejárást” kapott Rachel Barrie felügyelete alatt a lepárló raktáraiba, ahol személyisüknek megfelelő maltokat választhattak a készletből, majd a master blender asszony elkészítette ezekből a Bartender’s Malt nevű új whiskyt. Örömmel kellene kezelnem, írtam, és igazából értékelem is, hiszen nagy elismerés a pult mögött állóknak. De engedtessék meg annyi személyes megjegyzés, hogy én továbbra a purista, tisztább vonalat, mondhatnám a régi iskolát képviselve, azt vallom, single malt whiskyt igyunk tisztán. Talán egy nap lesz olyan maltja valamelyik lepárlónak, amelyik a magamfajták válogatása lesz. Látatlanban is mondom, bármelyik trendi kreáció mellé oda mernén tenni nagy eséllyel:)

 

ABM

 

De véletlenül sem akarok fanyalogni. Itt van tehát az Auchentoshan Bartender’s Malt, amiben a glasgowi környék neves főzdéjének 1970-es évekbeli whiskyjei is kerültek, de még a legfiatalabb malt is hat éves benne. Az alkoholfok 47 %-os, a profil a barack, cseresznyevirág, tejcsokoládé, friss péksütemény leírással jellemezhető. A hordóválaszték is elég színesre sikeredett, hiszem német tölgy, amerikai tölgy, ex-rum cask, sőt, ex-Laphroaig(!) hordóban érlelt ‘toshan is került a mixbe.

Az így elkészült új maláta whisky sorsa pedig, hogy a mixológusok keze alatt ilyen-olyan koktélokba kerüljenek. Tovább erősítve ezzel is a megújulást már lassan két évtizede képviselő skót single malt whiskyket. Az Auchentoshan jól érzett rá egy szubkultúrára, és annak igényeire. Az pedig, hogy nem egy egyszeri fellángolásról van szó, abból derül ki, hogy már be is jelentették, hogy a Bartender’s Malt, úgyis mint az új (világt)rend itala, a New Malt Order vezénylése alatt, 2018-ban a második maltját is megjelenteti majd ebben a projektben, és aztán évente egy-egy újabbat.

Az Auchentoshan Bartender’s Malt volt egyébként Rachel Barrie utolsó munkája a Morrison-Bowmore kötelékében, a master blender azóta átigazolt a Brown-Forman birtokolta BenRiach-GlenDronach-Glenglassaugh csapathoz. Helyére Ron Welsh lépett, cégen belülről. Ron Welsh korábban a Laphroaig vonalán dolgozott, többek közt a Laphroaig PX, a 18 és 25 éves palackozások, majd az Ardmore Triple Wood és Legacy fejlesztésén. De benne volt a Laphroaig Quarter Cask gondozásában is. Az új beosztásában a skót brandek mellett – amik önmagukban nagy kihivások, hiszen a Bowmore, Auchentoshan, Glen Garioch, Laphroaig, Ardmore ötösfogatról van szó malt vonalon és a Teacher’s blendről a másik oldlon- a teljes ír szekcióért is felel majd. Utóbbiak sem kispályás márkák, hiszen a Tyrconnel, Kilbeggan, Connemara, Greenore cuccokról beszélünk.

Én a magam részéről gratulálok a bártendereknek, főleg mert ezzel a megjelenéssel, a szakma nevével a csomagoláson, végre valamilyen formában elismerést nyert, hogy márkanagykövetek ide vagy oda, marketing bullshitek itt és ott, promóciók világszerte és egyéb erőltetések ellenére is, a frontvonalat a pult mögött állók tartják. Ha valamit kritizálni akarnék, az annyi, hogy maga a single malt azzal a lendülettel, ahogy belekerül egy-egy koktélba, az én szemszögemből csak egy összetevőeje lesz egy italnak, nem önmaga jogán hódít. Ami persze nem jelenti azt, hogy ne születhetnének kiváló, új italok amik ki tudja milyen magasra jutnak, magukkal repítve egy-egy skót malátawhisky hírnevét is.

Talán egy nap majd kapok én is hasonló “fanyalgásokat”, amikor egy Barman’s Choice feliratú, hivatalos kiadású skót single malt whiskyről azt mondja majd egy koktél bárender, hogy jó-jó, de ez egy kevert italban kellene, hogy jól szerepeljen.

És akkor majd jól összeveszünk, hogy ugyan miért is keverjünk össze egy 1960-70-es évekbeli single maltot bármilyen rózsavízzel:)

Addig meg, Auchentoshan Bartender’s Malt. Az Új Malt Rend.

(ehh, lófaszt! Régi iskola, tisztán, az kell!!:)

 

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s