whisky

Nagyidősök és kortalanok – Új maltok októberben

 

Az újabb összefoglaló ismét csak egy hónap termése, benne a legutóbbi napokban megjelent tucatnyi újdonsággal.

Kezdjük a nagyidős maltokkal! A Glengoyne Distillery bemutatta új 30 éves palackozását, ami viszi tovább a lepárló sherry hordókra és unpeated and slow-fermented imázsát. A Glengoyne 30 Year Old egy harmad részben first fill sherry butt, kétharmad részben refill sherry butt hordós érlelés, 6000 palackban limitált kiadás, megjelent 46.8 % abv-vel.

 

30yo

 

 

Maradjunk még a vadludak völgyében, mert a lepárló egy négytagú sort is bejelentet, amik meglepő módon a sherry hordók előtt fognak tisztelegni. Megjelenés jövő év elején, a piacuk pedig a travel retail szegmens lesz. Az új adag a Glengoyne Spirit of Oak nevet kapta de a whiskyk nevei egyesével is igen dallamosak, ízlelgessük csak, addig is, amíg nem tudjuk a szó igazi értelmében megízlelni az új Glengoyne maltokat.

Glengoyne Cuartillo – NAS, 40 % abv-s, first-fill American oak oloroso Sherry casks

Glengoyne Balbainá – NAS, 43 % abv, first-fill European oak oloroso casks

Glengoyne 28 Year Old, 46.8 % abv, first-fill American and European oak oloroso Sherry casks

Glengoyne PX – NAS, 46 % abv, american-european oak, pedro ximenez finish

A két spanyol nevű malt egy literes kiszerelésben érkezik, a másik kettő a hagyományos méretben. Áraik egyelőre nem publikusak.

Nem csak a Glengoyne gondolta úgy, hogy most aztán valami nagyot alkot azzal, ha egy sherry hordós sort állít ki a travel retailbe, hanem a Jura Distillery is ebben látja az exkluzivitást. Szegény kis Jura, amióta csak létezik, nehezen találja a helyét, hiszen pár száz méternyire a hatalmas Islay maltok árnyékában nem egyszerű profilt találni, ráadásul az istállóban, ahova tartozik, a Dalmore a luxusmárka, így a Jura bármivel is próbálkozik, mindig csak egy kisöcsi marad. Egy dolgot azért nem vitathatunk a Jura maltoktól. Azt, hogy a szupermarketekben pazarul teljesít, jó árazással, és a márka kellően ismert a turisták körében is. Az ilyen whiskyk mint Jura, Edradour, Glenkinchie azok, amiket többnyire a fantáziamentes ajándékvásárlók vesznek, saját választásukat igazolandó felmagasztalva ezeket a maltokat, hogy mennyire jók. Állásfoglalás helyett inkább nézük a Jura “kreatív” megoldását a vámmentes boltok számára. Jura Sherry Cask Collection. Pazar. A koncepció lényege, hogy négy Jura maltot jelentetnek meg, mindegyik ex-bourbon hordós érlelés, természetesen korjelölés nélküliek, és mind a négy pedro ximenez finiselést kapott. És most jön a csavar, mielőtt még elmerülnél abban, hogy most mi van, mi ebben az értelem, mi szükség van erre? Nos, a Jura fantasztikus marketingesei úgy gondoták, most majd ők hatalmasat alkotnak. A PX hordók, amelyeket a finiseléshez használtak, különböző ideig tároltak korábban px sherryt. Hoppá. Vigyázzál. Tehát az utóérleléshez használt sherry hordók különböző ideig tároltak korábban sherryt. Mindjárt jövök, elszívok egy cigit, ezt le kell vezetnem.

Ok, itt vagyok. Na nézzük ezt az igencsak félrevezető koncepciót egyesével. Külön felhívom a figyelmet a Jura whiskyk neveire, ha esetleg azt hittétek volna a Sherry Cask Collection a kreativitás verbális csúcsa ebben a sztoriban.

Jura The Sound. Ez nem egy zenei fesztivál a kis szigeten, ahol alapvetően pár száz ember él, több ezer szarvassal együtt. Képzeld már el azt, ha ott fesztivál lenne. Nekem valahogy a Queens of Stone Age zenekar No One Knows című számának klipje ugrik be, ami a címével is remekül rávilágít erre az egész Jura travel retail ideára. Szóval a Jura Sound a nevét a caol ila-ról, vagyis Islay Soundról kapta, aminek semmi köze a hanghoz, csupán azt a vízszakaszt jelenti ami az Islay és Jura szigetét elválasztja egymástól. Ez a whisky 42.5 % abv-s, és most figyelj, olyan hordóban finiselték amiben korábban 15 évig volt PX.

A Jura The Road a sziget kvázi egyetlen útjának állít emléket a nevével. Ez a verzió olyan hordót kapott a végén, amelyik korábban 20 évig tárolt PX sherryt. Az alkoholerősség 43.6 % abv.

Jura The Loch egy 44.5 % abv-s verzió, kapaszkodj, meg fogsz lepődni, egy 30 évig px sherryt tárolt hordóban finiselve.

Jura The Paps, ami nevét a sziget hegycsúcsairól kapta, természetesen a legmagasabb életet hivatott képviselni azzal, hogy korábban 40 évig px sherryt tárolt hordóban utóérlelték. Az alkoholerősség 45.6 % abv. Ez az egyetlen a négyesből, amiről tudjuk mennyi idős. 19 éves a whisky. 85 fontot kérnek érte, így ezzel nagy gond nincs.

Most egy kicsit erőt kell vennem magamon, hogy ezután a Jura hír után folytassam…

Na, menjünk. Ugorjunk most fel a Speyside-ra, ahol a tölgyfa ugyan olyan fontos, mint bárhol, és a Balvenie főzdéjének raktáraiból nem is félnek megmutatni a legjobb formáját ennek. A fentebb említett Glengoyne 30 Year Old ára 600 font, ami nem kevés, de nevetségesen hangzik a Balvenie Distillery új palackozásaihoz képest. A legendás lepárló a harmadik adagját mutatta be a még legendásabb malt master, David Stewart munkásságára épülő, DCS Compendium nevű sorozatának. Az öt adagosra tervezett széria eddigi megjelenései közül az első ötösfogat a housestyle, a második a tölgyfa hatására lett kihegyezve. A mostani csapat pedig a “Secrets of the Stock Model” név alatt a lepárló készletgazdálkodását hivatott bemtatni. A stock management egy igen összetett és komplikált része a whisky iparágnak, hiszen nem elég figyelni a fa és a párlat kialakuló kapcsolatára, törődni az állandó javitást igénylő hordókkal, de olyan dolgok is lényegesek benne, mint az angyalok jussának kiszámolása, a hordók helyzetének cserélgetése, az évjáratok és a készletek egyensúlyának megtartása, a kiválóság és a hibák követése. David Stewart fejében ott van fél évszázad minden adatai a Balvenie hordóiról. A mostani öt whisky egy-egy évtizedet képviselve emeli tovább ennek a nagyon különleges szériának a nivóját. A készlet 57 000 fontba kerül, de a whiskyket egyesével is meg lehet vásárolni. Az egész Compendium sorozat egyben 125 000 font. Máris máshogy nézünk egy hatszáz fontos Glengoyne-ra, nem? Íme a Balvenie DCS Compendium Chapter 3 részletei:

  • 1961: 55 years old, Cask 4193, European oak oloroso Sherry hogshead, filled 14 June 1961, 41.7% abv, £35,000Chapter-3-1961
  • 1973: 43 years old, Cask 8556, European oak oloroso Sherry butt, filled 7 June 1973, 46.6% abv, £15,000 Chapter-3-1973
  • 1981: 35 years old, Cask 7824, refill American oak hogshead, filled 29 October 1981, 43.8% abv, £3,500  Chapter-3-1981
  • 1993: 23 years old, Cask 11621, refill American oak hogshead, filled 6 December 1993, 51.9% abv, £900  Chapter-3-1993
  • 2004: 13 years old, Cask 741, European oak oloroso Sherry butt, filled 19 January 2004, 58.2% abv, £600  Chapter-3-2004

 

Azért ez az adag több, mint tiszteletreméltó. Megjegyzem, a Dalmore 12 darabos Paterson kollekcióját épp most adták el négy év próbálkozás után, egy millió fontért, egy fiatal kínai gyűjtőnek. Te jó ég, képzeld el mi lenne, ha ezek a kinaiak tudnának is valamit a skót whiskyről…

Maradjunk a nagykorú whiskyknél még, annál is inkább, mert a Loch Lomond Distillery egy ötven éves maltot kínál hamarosan az arra rászorulóknak. Az egyik legmegosztóbb főzde, a maga hatalmas méreteivel és egyidőben több verziójú whiskyt előállítani képes berendezéseivel egyszerre ijesztő, ipari, de egyben innovatív is. A Loch Lomond 50 Year Old dekanterbe zárt, félévszázados malátawhisky a lepárló pot still-jében született, 1967 novemberében. Ezeket az üstöket jelenleg a Loch Lomond csapat Inchmurrin nevű maltjának előállítására használják. Az 50 éves whisky 31 évet töltött refill american oak hordóban, majd 1998-tól idén november 19.-ig, amikor is az ötvenedik szülinapjára ébred a whisky, egy european oak hogshead hordóban alszik. Összesen hatvan dekanter jelenik meg, a whisky ára 12 000 font lesz. Az alkoholerősség ötven év után igen szép, 46.2 % abv.

 

ll50

 

Sosem gondoltam volna, hogy egy Loch Lomond whisky egy posztban fog szerepelni a Macallan maltokkal, de lám, egy ötven éves dekanter, meg a blogger időhiánya  elég hozzá. Na, Macallan. Megjelent a harmadik tagja az Edition kiadásnak, amihez egy parfüm készítőt hívtak segítségül, és ami jelenleg érdekesebb hírnek tűnik, hogy a Macallan Distillery lecseréli a travel retail kínálatát. A korábban Macallan 1824 Collection név alatt futó, a Select Oak, Whisky Maker’s Edition és Estate Reserve maltokat tartalmazó készlet után jön a The Macallan Quest Collection. A Glengoyne és a Jura kreativitását épp csak picivel jobban kimaxoló Macallan négyes a tölgyfa előtt tiszteleg. Komolyan, már nem sokáig bírom írni tovább ezt a posztot, bocs…

Macallan Quest – a széria névadó whiskyje NAS, 40 % abv, négy különböző tölgyhordóban érlelve, amik european, american Sherry-seasoned oak, American ex-Bourbon, és hogshead casks voltak.

Macallan Lumina – NAS, 41.3 % abv, European és American Sherry-seasoned oak és hogshead casks

Macallan Terra – NAS, 43.8 % abv, first-fill Sherry-seasoned casks

Macallan Enigma – NAS, 44.9 % abv, first-fill Sherry-seasoned butts

Ha megnézzük a whiskyk neveit, a koncepciót és a dizájnt, akkor én valami nagyon kaotikus, disszonáns dolgot látok, de lehet ez még a Jura Sound hatása…De az is lehet, hogy Panamában higitottak kicsit a kolumbiai cuccon mire megérkezett a Macalan marketingeseihez..

questcollection

Van ennél sokkal érdekesebb hír is a Macallantől, külön posztban beszámolok róla, ha kipihentem ezt a mostanit.

A végére is maradt még két elképesztően hülye hír, amelyik közül az egyik egy olyan nagyágyút érint, mint az Ardbeg Distillery, amelyik megjelentette az Ardbeg Twenty Something nevű (!!) 23 éves (wtf?) korjelölt maltját. Hát, most erre mit lehet mondani? Én annak idején örömmel fogadtam a Twenty-One nevű korjelölt Ardbeget, d ez a 23 éves, mégha a kora tiszteletet is parancsol és örömteli ismét korjelölt Ardbeget látni, ezzel a viccesnek tartott névvel kellően elbizonytalanítja a vásárlókat, és összezavarja az érdeklődőket. Sebaj, ha kifizetik a palack árát, azt gondolnak amit akarnak.

 

ardbegtwentysomething

 

Most mondjam azt, hogy a Glen Keith Distillery korjelölés nélküli Distillery Edition nevű, 40 % abv-s, traditional american oak érlelés jelzést kapott, 29 fontos whiskyje maga a tiszta őszinteség a modern skót whisky businessben? Ő legalább saját stílust kapott, míg istállótársai, a Glenburgie, Miltonduff, Glentauchers 15 éves verziói a Ballantine”s nevet viselik maltként is a legutóbbi hivatalos palackok címkéjének kiemelt helyén.

 

gk

 

Valahogy rá kell vennem magam, hogy visszatérjek a napi posztoláshoz, mert az én koromban már megvisel, ha egyszerre kapok ennyi tömény hülyeséget, mint amit a skót lepárlók az elmúlt egy hónapban szállítottak nekünk. Ahelyett, hogy arról írnék, hogy mi is van a Port Ellen, a Brora és a Rosebank újra indításával, ilyenekkel bohóckodom, mint Jura Sherry Cask Collection, meg Glen Keith NAS…

Na, de szerencsére nem csak ezekből áll a whisky világa, és a látszattal ellentétben, szeretem még azt is, hogy Ardbeg twentysomething..

Nem is értem, Szepsy bácsi miért nem másolja a sikeres whiskyk marketingjét, és miért nincs még Szepsy Tokaji Aszúvagymiafasz nevű több százezer forintos bora.

Befejezem, azt hiszem eddig bírtam szombat hajnalban. Inkább csomagolom a Dramtagozat 2.2 mintáit az érintetteknek. Nekem is kell valami szórakozás, na.

 

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s