whisky

Novemberi seregszemle – Új malt whisky palackozások

 

Lassan már az összefoglalókba se fér bele minden, ami új kiadás, új palackozás. A legutóbbi, kissé szkeptikus felhangokkal tűzdelt (bocs Jura, de kiakadtam) bejegyzésbe sem fért bele minden, ezt pótolom most, és ezzel a lényeges dolgokat tekintve ismét utolértem magam, naprakész a blog. Az olyan nagy témákra mnt a Rosebank-Brora-Port Ellen újra nyitások, továbbra sincs időm, de van rá még alaphangon is három évünk, hogy kivesézzük. Közben egy hetet csúszott a magyar online whisky kóstoló, a Dramtagozat második körének második adagjának kóstolója, így kihasználva egy józan vasárnap hajnalt, íme, a nagyok újdonságai a tél előttre!

 

Az Arran Distillery online közösségének évente kiadott, limitált palackozásáról, a White Stag Community palackozás kiválasztásáról már magyar vonatkozása kapcsán olvashattatok. Idén már a harmadik alkalommal választottak a malt rajongói maguknak whiskyt a lepárló készletéből. Az Arran White Stag Third Release nevet kapott, az ismert dizájnt viselő palackozás 2017-ben, a húsz fős panel választása után, egy 21 éves, két sherry hordóból házasított (Sherry Hogshead 96/622 (filled 25.06.96) – Sherry Hogshead 96/652 (filled 01.07.96), 695 palackban limitált, 52.5 % abv-vel kiadott verzió lett. Ami apró érdekesség, hogy a stag ezen a harmadik palackozáson ismét egy új pozíciót vett fel. Ezúttal egy büszke, nyugodt kiállású a szarvas az eddigi szökkenő, ágaskodó pozíció helyett. Lehet is büszke a stag, mert ezzel a palackozással ez az Arran, a maga 21 évével a jelenlegi legidősebb hivatalos palackozás! (Az Arrannal kapcsolatban megjegyezném, hogy hamarosan érkezik egy Royal Mile Whiskies exkluzív single cask, egy peated Arran, amit kóstolva szép potenciát várok a sziget második, egyelőre Lagg munkacímre hallgató főzdéjétől, ugyanis állítólag ez lesz az a stílus, amit ott készíteni fognak)

Arran_White_Stag.3

 

A Laphroaig Distillery idei palackozása a márka online közösségének, a jól ismert Cairdeas sorozatban egy 15 éves verzió lett. A Laphroaig Cairdeas 15 Year Old egy 2002-es desztillálású, first fill american oak érlelt, 43 % abv-vel megjelent limitáció. Jól hangzik!

cair2017.15yo

 

A szomszédos Lagavulin Distillery jó hírrel örvendezteti meg a rajongóit év vége előtt! A lepárló 200. évfordulóját celebrálandó, 2016-ban kiadott, akkor egyszeri, nagy limitációnak induló Lagavulin 8 Year Old visszatér, és betagozódik a Lagavulin amúgy sem széles alapkínálatába. Így a legendás 16 éves, az évente megjelenő Distiller’s Edition, a special release kategóriás 12 éves cask strength változat, és pár nagyidős Laga mellett új családtagot köszönthetünk. Hello, Laga 8 !

Újabb tőzegelt malátawhiskyvel folytassuk, ezúttal azonban elhagyjuk Islay szigetét a hír miatt. A Knockdhu Distillery, az anCnoc Peatheart nevű új whiskyjével bővíti a tőzeges szériáját. Az új whisky 40 ppm-el rendelkezik, esetében is az árpamalátában mérve. Ez így elég magasnak hangzik, főleg egy anCnoc-hoz, de kóstoltam, azt kell mondjam, inkább egy citrusos, dohányos vonal dominál. Az egész tőzegelt Knockdhu kalandot elnézve, ez egy jó whisky a sorozatban. A legjobban a palack dizájn tetszik, az üveg matt fekete, kicsit a Glenlivet Alpha palackra hajaz. Hangsúlyos szerepet kapott egy aranykontúros sas is a csomagoláson. A whisky 46 % abv-vel érkezik, Batch 1 jelöléssel, tehát várható folytatás a jövőben belőle.

ancnocpeatheart

 

A Highland Park Distillery marketingesei egy újabb “zseniális” ötlettel igyekeznek felvezetni a Highland Park Keystones névre hallgató karakter-legendárium szériájukat. Kiküldtek egy e-mailt mindenkinek, amiben megköszönik az új whisky iránti érdeklődést és a vásárlási regisztrációt, majd pár órával később egy újabbat, amiben emberi hibázásból adódó esetnek írják le az előző e-mailt. Persze. Aztán másnap már jött is a “hivatalos” regisztrációra felhívó levél. A Hobbister és a Shiel után itt a csapat harmadik “alapvetése”, a Highland Park Quercus névre hallgató palackozás. Az 1200 palackban limitált kiadás 48.3 % abv-vel jön, a nevéből kitalálható, hogy ezúttal a tölgy, azaz a hordó előtt tisztelegnek az orcadian főzde munkatársai. Az american és european oak két évet töltött Jerezben, ahol oloroso sherry volt a hordókban, majd felkerültek Orkney szigetére és a Highland Park szolgálatában dolgoznak tovább. A lassan követhetetlen mennyiségben érkező HP maltok közül a Dark Legends hódít a Tesco polcain, új dizájnban pompázik az egész alapsor, a Magnus még meg sem melegedett az amerikai polcokon, a Valkyrie csendben elvan valahol, a Voyage of the Raven elkezdi az új travel retail szériát, kijött pár napja a Full Volume nevű variáció, már tudjuk, hogy mi lesz az új limitált duo miniszéria (Dark és Light). Mindez ebben az évben történt, és erre idén már a második alkalommal megjelentetnek egy, amúgy öt darabosra, pár évre tervezett Keystone Series palackozást a Quercus személyében. A hivatalos single cask kiadásokat már nem is számolom…Jövőre évfordulós a lepárló, előre félek mi, de főleg mennyi új whisky jön Kirkwallból majd.

 

quercus

 

A Springbank Distillery is folytat egy sorozatot, a nagynevű de kortárs igényekhez igazított Local Barley szériát. Ők is a harmadik variánsnál tartanak a sorozatban, idén a nyitó palack 16 éves és a folytatás 11 éves Springbankje után jön a Springbank Local Barley 10 Year Old nevű palackozás. A helyi árpa ezúttal a Belgravia típus lesz, a West Backs farm szállítja. A whisky a szokásos 9000 palackkal érkezik, 57.3 % abv-vel, az ismert dizájnnal.

Ezek a fent részletezett új whiskyk egy erős adagnak néznek ki az utóbbi időkben egyre inkább állandósuló új megjelenések közt. Szépen lassan visszaszivárognak a korjelölt whiskyk, a NAS már nem feltétlenül jelent negatívumot, a tőzegelés továbbra is tartja magát mint trend, folytatódnak sorozatok, és maradnak a hülye árazások.

Skót single malt whisky. Én így (is) szeretlek.

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s