whisky

Tucatnyi új hivatalos single cask kiadás

 

Az év végére prémium vonalon erősítenek a lepárlók, Islay szigetétől az észak-keleti partvidékig új single cask kiadások érkeznek, utolsó pillanatban a karácsonyi roham előtt.

 

A Macallan Distillery, amelyik nemrég befejezte a lényegi beruházás utolsó fázisait is az új, a teletubby birodalomhoz hasonlító, föld alá rejtett főzdéjén, Exceptional Single Cask név alatt hoz új whiskyket. Az összesen 14 palacknyi verzióból első körben hét, az amerikai és ázsiai piacra szánt hordók neúje jelenik meg, de év vége előtt követi a második adagnyi hét palack, amik majd az európai és a közel-keleti piacokra készülnek. Az első hetes csapat maltjai:

 

 

A Bruichladdich Distillery az 1980-as évek közepéről válgatott a hordókészleteiből. A Bruichladdich Rare Cask Series triója jócskán a Laddie reneszánsz előtti időkben lett letéve, mostani kipalackozásuk 30-32 éves Bruichladdichat hoz a karácsonyfa alá. A legegyszerűbb, ha a hivatalos kinyilatkozás alapján futjuk át, mi is ez a három whisky. Íme:

“Bruichladdich 1984/32 Years Old (3,000 bottles, 43.7% abv): Taken from 12 casks of ‘classic’ Bourbon-aged Bruichladdich, filled on 31 December 1984 and transferred by former master distiller Jim McEwan into fresh Bourbon casks in 2008.

Bruichladdich 1985/32 Years Old (4,200 bottles, 48.7% abv): Taken from the final 22 casks of legacy stock filled into third-fill Bourbon casks, then re-casked into fresh Bourbon casks in 2012, before a final stint in French oak from ‘one of the greatest French châteaux’ in 2017.

Bruichladdich 1986/30 Years Old (4,200 bottles, 44.6%): Taken from seven oloroso Sherry butts filled in 1986, then transferred by McEwan into Pedro Ximénez Sherry butts from Bodegas Rey Fernando de Castilla in 2012. ”

 

rarecask

Mint látjuk, a maltok még Jim McEwan keze által lettek végső fázisukba transzformálva, így találkozik tehát három korszaknyi Bruichladdich história. Nekem ezt jelentik ezek a palackok, és ha tudom, kifogom őket próbálni. A lágy, gyümölcsös Laddie karakterek egy csipetnyi sóval, pontosan ezekben a 80-as évekbeli, retró Laddiekban kerekednek ki igazán. Legyen akár bourbon, akár oloroso vagy egyéb sherry hordó az otthonuk.

 

A bejegyzés hőse azonban a Glenglassaugh Distillery, amely szintén a rare cask jelzőt használja a friss palackozásai kapcsán, és amelyikről napokkal ezelőtt született már egy poszt újdonságok kapcsán. Akkor a testvérlepárlóival egyidőben mutatott be nóvumokat a portsoy-i főzde, méghozzá egy Wood Finish szelekciót, fiatal whiskykkel. A mostani bejelentésük a Glenglassaugh Rare Cask Batch 3 nevet kapott adag a folytatása a Billy Walker ideje alatt megkezdett prémium single cask válogatásnak. Már majdnem azt hittem, ez a sorozat is elveszett a tulajdonosváltás alatt, de a jelek szerint van még tartalék az alapvetően szegényes Glenglassaugh készletekben. Nem is akármilyen! Nagyon súlyos korú single cask malt whiskyket kapunk tőlük, ezúttal már Rachel Barrie válogatásában. Ez a harmadik adagjuk:

  • 1965 Cask #3510 / Hogshead / 50 Years Old – 40.1% abv
  • 1967 Cask #1114-1 / Hogshead / 49 Years Old – 42.7% abv
  • 1968 Cask #2230 / Pedro Ximenez Sherry Puncheon / 47 Years Old – 46.1% abv
  • 1972 Cask #1721 / Massandra Sherry / 44 Years Old – 42.4% abv
  • 1973 Cask #5638 / Bourbon Barrel / 42 Years Old – 40.6% abv
  • 1975 Cask #1277-1 / Sauternes Hogshead / 41 Years Old – 50.5% abv
  • 1978 Cask #2343 / Pedro Ximenez Sherry Puncheon / 38 Years Old – 42.5% abv
  • 1986 Cask #1393 / Pedro Ximenez Sherry Puncheon / 30 Years Old – 42.6% abv

 

glenglassaugh-rare-casks-batch-3

 

Meg is kérik az árát a whiskyknek. A legidősebb ‘glassaugh 4500 brit font körül, a legfiatalabb 300 font felett lesz. A köztes maltok ára 1000-4000 font közt változik. Amíg a Wood Finish kapcsán (és a legutóbbi BenRiach Single Cask Batch fiatal maltjai okán) többek közt arra panaszkodtunk, hogy a kezdeti csendesség sokkal inkább vezetett a BenRiach-GlenDronach-Glenglassaugh kapcsán az amerikanizálódó business modell felé, addig most jár a pont a “tradíciók” folytatásáért. A Billy Walker kezdte Glenglassaugh premizálás úgy látszik tetszik a profitorientált vállalatvezetésnek.

 

Nem mondom, hogy a fenti whiskyket kettesével szerezze be mindenki a fa alá, hiszen akár márkán belül is találni alternatívákat, büdzsé-barát megoldásokat, ha az ember exceptional vagy koros maltokat akar inni. Az eszement árazástól függetlenül azonban el kell ismerni, hogy a Bruichladdich és a Glenglassaugh is olyan italokat tesz most le az asztalra, ami a régi készleteik mennyiségét tekintve valószínüleg tényleg a legjobbak közül való. És nem csak a saját közegükben. Egy 40-50 éves Glenglassugh, vagy egy 32 éves bourbon érlelt Laddie a skót single malt whisky legendásan jó profiljai közé tartozik. Saját jogán. Az meg egy pici plusz, hogy egy relatív kicsi lepárló, mint az emlegetett kettő közül bármelyik, single cask kiadások kapcsán egy cikkben szerepelnek egy Macallan válogatással. Esetünkben ez csak rajtam múlott, de gond nélkül kiállnék akármelyik Glenglassaugh vagy Laddie malttal a most megjelentek közül egy Macallan Exceptional Cask palackozás “ellen”.

Csak az a fránya árcédula…

Ebben azért már nyilvánvalóan egy lapon emlegethetők a teletubby branddel…

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s