whisky

Új év, régi lendület – Malt whisky megjelenések az év elején

 

A hagyományoknak megfelelően, idén is átrohantak az ünnepek és az ezzel járó formális jókivánságok a blogon. Ezzel együtt járt, hogy ismét csak megszokássá lett időzavar okán elmaradtak új bejegyzések is. Nem úgy megy már, mint régen, nekem sem. De szerencsére a skót whisky business töretlen lendülettel halad, időnként ők sem vesznek figyelembe ünnepeket, évfordulókat, de ennek ellenére folyamatosan ellátnak minket újdonságokkal, hírekkel.

 

Az évnyitó bejegyzésben pár rövid hírrel kezdjük mi is a 2018-as whisky évet.

 

A legfrissebb idén a BenRiach Distillery volt. A 2016 végén beharangozott változásokból már kaptunk újdonságokat tavaly, idén pedig, a lecserélt húsz éves palackozásuk új verziója, az egy évvel idősebb BenRiach 21 Year Old kezdi az évet a Brown-Forman istálló skót tagjai közül. Az új malt négy különböző hordóból lett vattingolva, ezek a szokásos recept szerint ismert bourbon barrel, virgin oak, PX és red wine hordók. A whisky 46% abv-vel érkezett, a külső megjelenésében pedig viszi tovább azt az elképesztően zavaró, rossz színárnyalatú dizájnt, amit remélem 2018-ban lecserél a lepárló.

 

benriach-21

 

Általában a Springbank Distillery szokott az első lepárló lenni, amelyik minden év elején elsőként mutat be új palackozásokat. Az öregiskolás campbeltowni szeszfőzde konzisztens módon január-február magasságában friss verziókat jelent be és jelentet meg. A Cask Strength 12 Year Old visszatér a jól ismert 70% bourbon-30% sherry hordós vatting recepthez, 56.3% abv-vel érkezik február elején. Az új Sprinbank 25 Year Old idén teljes egészében refill sherry hordós érlelés lesz. Tőzeges vonalon folytatódik a Longrow RED széria, 2018-ban dél-afrikai Cabernet Franc barrique hordós érleléssel. Nyilván lesz még jópár érdekes single cask kiadás is, reményeim szerint a tavalyi év második felében megjelent 14 Year Old Bourbon vonalán maradva minőség tekintetében. Nem tudom terveznek e idénre bármilyen évfordulós tevékenységet, de 2018-ban lesz a lepárló alapításának 190. évfordulója. Tavaly a független palackozó diviziójuk, a legendás Cadenhead’s a 175. születésnapját ünneplendő fantasztikus whiskykkel lepte meg a rajongókat, teljes éven át! A 190 nem egy klasszikus szám, nem is hallok sok hírt ilyesmiről, de én azért várok valamit tőlük. A kistestvér, a Glengyle Distillery, és annak maltja a Kilkerran az elmúlt évben második alkalommal adta ki a 8 éves Cask Strength verzióját, a piacon van a 12 Year Old, igaz, mindkét whisky esetében a klasszikus springbankes problémákkal találkozhatunk. Nevezetesen, hogy a kis számú batch megjelenések és a nagy igények a piacokon sokszor ellátási nehézségeket okoznak. De ez még mindig jobb, mint egy-egy 12-18-25 000 darabos “limitációt” kínáló, túlárazott whisky uralná a híreket. Mint sok versenytárs esetében. Szerencsére a Kilkerran nem ezen az úton halad, cserébe szó nélkül illik elviselnünk, ha nehezebben jutunk hozzá a kisebbik campbeltowni kedvencünkhöz. A Kilkerran újdonságairól keveset hallani, szerintem időszerű lenne egy hivatalos single cask kiadás, de nem tartom kizártnak, hogy belekezdenek valamilyen, a RED-hez hasonló szériába.

A Laphroaig Distillery, amelyik az igazán nagykorú, hivatalos palackozásaival mindig kiváló munkát tesz le az asztalra, 2018-ra egy 28 éves Laphroaiggal fog jelentkezni. Már tudjuk azt is, hogy a Cairdeas palackozás, a nyári Friends of Laphroaig “klubkiadás” idén egy Fino Cask Finish verzió lesz.

 

A Lagavulin Distillery már  decemberben jelezte, a 8 Year Old, anno a főzde 200. évfordulójára kiadott whiskyjüket beemelik az alapsorba. Jó whisky, szépen mutatja meg a nagynevű 16 Year Old kapcsán világszerte ismert housestyle egy fiatalabb, dinamikusabb példáját. És csak egy egészen kicsit túlárazott, ahogy az a Diageo cuccainál lenni szokott.

A Kilchoman Distillery idén főleg a beruházásaira fog figyelni, bővítik a termelési kapacitásukat. Nem kell félni, a farm arculata és a stílusa marad, szó sincs millió literes termelésről. Whiskyjeik kapcsán már időszerű lenne egy alapsoros korjelölés, mondjuk a régóta várt 10 éves formában. Szerintem pár ezernyi palack per batch méretben ehhez már van elég készletük.

Idén már teljes jogú Islay főzdeként kell kezelnünk a Hunter Laing palackozó vadonatúj, Ardnahoe Distillery nevű lepárlóját. A termelés 2018-ban várhatóan indul.

A Bowmore Distillery a jelek szerint a highlandparki útra lépett, hiszen tavaly a dizájnváltásukat követően lecserélték a travel retail sorukat, szerencsére korjelölt whiskykre. Az alapsorhoz hasonló korjelölésű maltok azonban a duty free polcokon egy teljesen más érlelési metódust kapott whiskyk, kellően összezavarva a vásárlókat. Belekezdtek a Vintners Trilogy nevű, háromtagú miniszériába, ennek a harmadik, 27 éves, portóis változata hamarosan érkezik, követve a már megjelent 18 éves manzanilla, és a 26 éves french wine barrique palackozást. A nagy kérdőjel a Vault’s Ed1tion nevű széria, amelyik a lepárló stílusának alapvetéseit volt hivatott bemutatni. Az első megjelenés, az Atlantic Sea Salt nevű malt után teljes a csend a sorozat folytatását illetően. A nagy megújulás lendületében ez a széria háttérbe szorult, de véleményem szerint folytatódni fog. A csúszás nem új dolog a Morrison-Bowmore háza táján, hiszen a highlandi Glen Garioch Distillery Renaissance evolúciós sort is sikerült csúszva, szinte teljes érdektelenség szintjére redukálniuk. Pedig ott egy teljes housestyle váltás bizonyosságát kellett bemutatniuk, 15, 16 és a tavaly nagy titokban megjelent 17 éves Garioch maltokkal. Ráadásul a Glen Garioch 2017-ben ünnepelte a 220.évfordulóját az alapításának, a tulajoknak mégsem volt fontos, gyakorlatilag totális érdektelenség övezte ennek az egyik legjobb felföldi főzdének a szülinapját. Valami hasonlót érzékelek a Vault’s Ed1tion sor kapcsán. A Morrison-Bowmore, mióta a Beam Suntory csoporttal társult, és a Bowmore-Glen Garioch-Auchentoshan mellé megkapta a Laphroaig-Ardmore (és a Teacher’s blend) kettőst, keresi a főzdéinek a pozícióit. A jelek szerint a Bowmore lesz a vezető brand, ennek láthatjuk az erőltetését és a kapkodást, a sok új Bowmore hír kapcsán. A Laphroaig marad a maga legendája megalapozta úton, viszi önmagát a márka, sajnos továbbra is a minőség látja azonban ennek kárát. Gyógyír lehet a Cask Strength batch kiadás, a Cairdeas ha épp jól sikerül, és a nagykorú limitáció éves megjelenése, bár utóbbit árnyalja a nyilvánvalóan magas ára. A 10 éves alapmalt továbbra is jó, bár már jóideje nem olyan mint volt, ahogy a Quarter Cask is okés lenne, mint NAS, ha mellé nem kapnánk folyton ilyen Triple meg Four Oak, meg egyéb vizezett cuccokat. A Lore és az 1815 kiadás sajnos sokat nem segített, pedig mindkettő amúgy nagyon jó kis whisky.

A korjelölés nélküli Islay maltok legjelesebb képviselője, az Ardbeg Distillery felől sem hallani sok újat. Az már tavaly nyáron kiderült, hogy egy boroshordós verziójú érlelés lesz az idei Ardbeg annual release, a Groovy nevű valami. Korjelölést minden évben várunk tőlük, a pénztárcagyilkos Twenty-One és Twenty Something (wtf???) nem segít rajtunk, az An Oa pedig még akkor is egy hatalmas tévedés, ha a palackozás nyilvánvaló szerepe, hogy levegye a terhet a TEN korjelöt palackozásról a piacokon.

A többiek, a Bunnahabhain ( év végén több finiselésük is megjelent), a Bruichladdich (a napoban vesztették el a kommunikációs igazgatójukat (RIP Carl Reavey), a Caol Ila, és a lesz-nem lesz projekt, a Garthbrek kapcsán jelenleg nem hallani sok újat.

 

Északon a Glenmorangie Distillery bővítette január első napjaiban a Legends Collection, travel retail exclusive nevű szériáját.  A Glenmorangie Cadboll egy korjelölés nélküli, french barrique finish (semillion és muscat szőlőkből készült borok korábbi otthona). A whisky 46 % abv-s, csatlakozik a Tayne, Duthac, Tarlogan és Dornoch nevű társaihoz. Feltételezem idén is minden szériájukban lesz új palackozás majd.

A szomszédban, a Clynelish Distillery hamarosan kezdi teljes kapacitással a munkát a felújítás után, és a Brora Distillery renoválása is elkezdődik. A tavaly évfordulós Teaninich Distillery helyet kapott a Special Release sorban, és ezzel a jelek szerint a Diageo le is tudta velük a kötelezőt. A  Glen Ord Distillery továbbra is iparosa marad a Singleton brandnek, és szállítja a malátát a cég többi lepárlója számára. A többi helyi lepárló, a Balblair Distilery (esélyes váltás a vintage-ekben), a Dalmore Distillery (sokkal visszafogottabbak mint a Mallya-féle időkben) és a mikro Dornoch Distillery egyelőre csendben teszi a dolgát. Még északabbra, a Wolfburn Distillery a napokban megjelentette a Kylver Series harmadik tagját, és továbbra is gőzerővel “építi” a készleteit, a Pulteney Distillery pedig szintén nem hallatott még magáról idén.

Ha már Pulteney. Az anyacég egyéb lepárlói felől is csendesen fújnak a szelek, az anCnoc valószínüleg idén is hozza majd a peated verziók újdonságait (és ezzel lassan tiszteletbeli Islay főzde lesz) és az aktuális vintage kiadást, a Speyburn élvezi a friss dizájn adta pozitív érdeklődést, a Balmenach ezerrel gyárja a Caoran gint, míg a Balblairnél, ahogy említettem, szerintem lesz váltás az évjáratok tekintetében. És mintha új dizájnról is hallottam volna, de ez nem tuti egyelőre.

A poszt úgy indult, hogy új palackozásokról lesz szó, mostanra viszont egyfajta áttekintés lett belőle. Ehhez viszont már nem csak az ismert közel száz lepárlót kellene átfutnunk, hanem az újonnan munkába állt, vagy álló nóvumokat is. Ehhez pedig most nincs idő. Előttünk az egész év.

És még a Highland Park Distillery szóba sem került, pedig idén 220 évesek! Eltudjátok képzelni, mit fognak alakítani??:)

Lesz itt téma…

Most viszont kezdésnek elég ennyi.

Legyen szép évetek, olvassatok Barman’s Choice blogot, igyatok jó whiskyket, és továbbra is szívesen válaszolok a kérdésekre, itt vagy privátban.

Slainte!

 

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s