whisky

Inverhouse évnyitó – cserék a Balblairnél, új GTR palackozások az Old Pulteneytól

 

Lassan ébred a mély, felpezsdül újra a whisky világ, ha ugyan akár csak egy percre is téli álomba merült volna. Már az év első napjaiban voltak bejelentések, pletykák, kiszivárogtatások új palackozásokról, tervekről. Nagyon sok új lepárló épül, nyit, kezdi a termelést, egyre újabbak várnak az engedélyeztetésekre, a régiek pedig egyre nagyobb mennyiségi termelésre állnak át.

De a számunkra lényeges része a skót single malt világnak, a palackozásuk maguk, jönnek, lassan de biztosan.

A leggyorsabban az északi piacok ébredtek. Tizedik évfordulóját ünnepelte a skandináv Viking Line nevű hajózási vállalat Cinderella nevű kompján múködő whisky fesztivál. A dolog azért lényeges, mert maga a komp, a kontinentális Európa és a skandináv partok közt szállítja az utasokat, és vámmentes területnek számít. Ennek köszönhető a hatalmas népszerűsége a Cinderellanak, főleg, mivel a svéd és norvég piacok erősen védettek az állami monopóliummal, így viking barátaink roppant örülnek, hogy válogatot whiskykekt vehetnek és ihatnak, olyanokat, amiket a hazai üzleteikben nem érhetnek el. Erre a fesztiválra időzítette az Old Pulteney Distillery három új travel retail exclusive  palackozását. Egy single cask és két vintage cask jelölést kapott Pulteney, jó indul az év!

A három új verzió első tagja az Old Pulteney Single Cask 2002 Cask #717 egy ex-bourbon barrel, 58.2 % abv-vel lepalackozott Pulteney malt. Megjelenik 242 palacknyi mennyiségben. Ez a palack a fesztiválnak lett dedikálva, svéd exkluzív kiadásként kezelendő, mondom a gyűjtőknek. Non-chill, colour free.

Az Old Pulteney 1990 Vintage Cask egy 46 % abv-vel kiadott, american ex-bourbon cask, majd spanish oak hordós érlelést kapott whisky. Szintén non-chill és colour free.

A harmadik whisky, az Old Pulteney 2006 Vintage Cask egy 11 éves, ex-american oak érlelés, 46 % abv-vel palackozva.

 

op18

 

Ha már szóba került a Pulteney, említsük itt meg a tulajdonoscég, az Inverhouse többi főzdéjéinek újdonságait is. A Balblair Distillery, az egyik pionírja a vintage kiadásoknak (vagyis amikor nem a whisky kora vagy egy fantázianév szerepel a címkén, hanem a desztillálás éve) két új taggal bővíti a repertoárt. Pontosabban régi-új taggal, hiszen mindkét évjárat szerepelt már a Balblair kínálatában. Korábban, és ebből adódóan fiatalabb formában. A Balblair 2000 Vintage 2nd Release, ahogy a neve is sugallja, második alkalommal kap szerepet a lepárló kínálatában. Míg első megjelenése idején még csak tíz éves maltként funkcionált, ez az új kiadás egy tizenhárom év ex-bourbon, majd öt év spanish oak butt érlelés után kerül újra palackba. A 46 % abv-vel érkező whisky az aktuális alapsorban lecseréli az 1999 Vintage 3rd Release-t, amitől érzékeny búcsút veszünk.

A másik csere malt, a Balblair 1991 Vintage 3rd Release, ami huszonnégy év american oak érlelés után még három év spanish oak butt érlelést is kapott. Ez a whisky is 46 % abv-s, és nagyon ígéretesnek, igazi housestyle karakter whiskynek hangzik. Akinek a helyére érkezik, az pedig az a jelenlegi sor egyik legnépszerűbb palackozása, az 1990 Vintage 2nd release. Azt hiszem mindkét új verzió izgalmas lesz.

 

2018release

 

Az Inverhouse cégcsoport Knockdhu Distillery nevű főzdéjének anCnoc nevű maltja amelyik szintén újdonsággal jelentkezik, de ez még most nem aktuális, szerintem pár hónapot még várni kell. Viszont bizonyos, hogy az anCnoc is folytatja a vintage szériázását, és idén egy anCnoc 2003 érkezik. A Balblair vintage kiadásaival ellentétben az anCnoc-nál nem az egész kínálat van az évjáratokra kihegyezve, hanem évente egy alkalommal, mindig az előző évhez mérten egy évfolyamot váltva szerepeltet maltokat a portfóliójában ebben a szériájában. Általában ezek nagyon jól sikerült, finom kis sherried anCnoc maltok. Érdemes figyelni és kóstolni. A csatolt képen látható címke TTB-s, a 750 ml-es kiszerelés és a proof megjelölés ne tévesszen meg senkit, egyszerűen csak arról van szó, hogy ez az amerikai szabályok szerinti megjelenés címkéje. A whisky ahogy látható is, a mi nyelvünkön marad a megszokott 46 % abv-s palackozás.

 

ancnoc2003

 

 

Az Inverhouse másik két főzdéje, a Balmenach Distillery, amelyik a Caoran gin termelésére van beállítva, és a Speyburn Distillery, amelyiknek az alapkínálata egy dizájnváltáson esett át, teszi a dolgát, felőlük nincs új hír.

Ami esetleg érdekes lehet a fenti posztban bemutatott újdonságok kapcsán, az az, hogy ha valaki kedvelte a Balblair 1990 vagy 1999 vintage kiadásokat, akkor nyilván a csere előtt még érdemes beszereznie, hiszen általában az árak egy lecserélésre szánt malt esetében idővel értelemszerűen magasabbak lesznek. Nem mondom, hogy a két évjárat a Balblair legendás cuccai közé emelkedett volna, de mindkettő nagyon jól teljesített, talán az 1990 picit népszerűbb volt. Az új tagok viszont adataik alapján szép kárpótlást ígérnek. Az Old Pulteney újdonságai közül pedig a 2002 Single Cask egyértelműen levadászandó ha valaki OP-t gyűjt. Az új anCnoc 2003 pedig logikusan a 2002-es verzió eltűnésével jár majd, ami szerintem sokkal kevesebb figyelmet kapott, mint amit a minősége miatt megérdemelt volna. Elvitte előle a figyelmet a tőzeges vonala a főzdének.

A tapasztalataim szerint az Inverhouse cuccai mindig megérnek egy próbát, aki teheti viszonylag nyugodtan beleugorhat a fentiek bármelyikének megvásárlásába, nem hiszem, hogy csalódást fognak okozni.

 

 

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s