whisky

A hét törpe – Eden Mill Hip Flask Series

 

Első alkalommal szerepel önálló posztban az Eden Mill Distilery a Barman’s Choice blogon. Üdv a hasábokon, millers!

Még úgy sem lett volna nagy ambícióm írni olyan lepárlók hivatalosan épp csak whiskynek nevezhető termékeiről, ha whisky blogként illene követni a 21. században kikerülhetetlen méretek öltött lepárlónyitásokat. Tucatnyi új főzde épült, kezdett termelni, megjelentetni párlatokat, majd lassan elkezdtek jönni az első, immár hivatalosan is whiskynek nevezhető cuccok. 2000 óta, és talán nevezhetjük őket ennek a mostani korszaknak a vezető erejének, olyan lepárlók nőtték ki magukat, mint a Kilkerran (oké, ők a Springbank szárnyai alatt kicsit előnyösebb helyzetben voltak), vagy a saját jogán a legnehezebb terepen helyet követelve magának, a Kilchoman. De már a Wolfburn is szilárdan áll a lábán. Lassan belelendül az Annandale és már van piacon terméke a Lindoresnek is. A Kingsbarns, a Dornoch, a Glasgow Distillery, és még lehetne sorolni, egy-két éven belül whiskyvle tud jelentkezni. Indulnak olyan erős projektek is mint a Raasay, vagy Islay szigetén az Ardnahoe. Apropó Islay. Ma jelentették be a tizedik lepárló enedélyezését, ami mögött a TWE egyik alcége áll. Újabb elhivatott hátterű lepárló, ez jó hír, de azt hiszem, most már elég lesz…

A modern whisky boom egyik legígéretesebb projektjeként indult  2014-es alapítása után a St.Andrews és környéki desztillálás újraélesztőjeként aposztrofált Eden Mill Distillery. A Lowland regionális besorolás alá eső Eden Mill egy sajátos utat követ. Az alapító elképzelése szerint az amerikai craft modell lehet az új kitörési pont az alkohol előállítással foglalkozó kis vidéki cégek számára. Az Eden Mill is sörfőzdeként kezdte ezzel a névvel, majd pár évvel később, pár méterrel arréb felépült a whisky lepárló is. Addigra a sör már adott annyi alapot üzleti szempontból, hogy a megfelelő financiális háttér könnyebben legyen biztosítva az új projekt számára. Mint minden új whisky lepárló, természetesen ők is először gint készítettek, kitötve az időt a whisky érlelés fehér foltjaként számontartott első három évben. Az Eden Mill gin viszont olyan sikeres lett, köszönhetően a szép, csatos kerámia dekantereknek és a jól megválasztott termékneveknek (például a rózsaszínű elemekre épülő Love Gin, vagy a St.Andrews környéki világhíres golfturizmust megcélzó Golf Gin), hogy a tavalyi év végére elérték vele az amerikai és a kínai piacokat is! Az első három évben kiadtak pár párlatot is, előre vetítve az Eden Mill single malt érkezését, de a kétségtelenül praktikus kiszerelés és szép dizájn ellenére maguk a párlatok nem voltak túl számottevő minőségüek. Ezeken kívül jelen vannak a piacokon koktélkeverékekkel, és egyéb blended whiskykkel, amikhez az alapanyagokat nyilván más helyekről szerezték be. Tudatos, taktikus, és profi építkezés az Eden Mill története, ahol a lokáció is már sarkalatos pontja volt a tervnek. Nem véletlen a profizmus, az alapító a megacég Molson Coors vezetőségéből érkezett, skót whiskyipari tapasztalatait pedig a Diageonál és a Glenmorangienál szerezte.

A lepárló futtat egy Private Cask Owner programot, ahol a kvázi befektetők mindenféle hordót megvásárolhatnak, amiben az Eden Mill new make spiritjüket kívánják whiskyvé érleltetni. Ez egy amolyan bevett gyakorlat az új, kicsi főzdék túlélésének biztosítására.A cask club tagjai számára a lepárló egy 300 darabos limitációt jelentet meg a napokban, az Eden Mill First Bottling Limited Edition név alatt. Ez csak és kizárólag a hordótulajdonosoknak és a klubtagoknak érhető el, nyilván az egyre terebélyesebb gyűjtői és befektetői piacokon egy érdekes és izgalmas lehetőség lehet a sok túlárazott, sokad-kezes palack után. Ez a whisky American és French Virgin Oak quarter casks és ex Pedro Ximinex sherry hogshead érlelt, három éves malt whisky. Az első tíz számozott palack nyilvános aukcióra kerül, nincsenek kétségeim, hogy komoly összeget fognak érni.

 

https://www.edenmill.com/img/shp/FB1_T.jpg

 

De nem ez a palack ami miatt ez a cikk született.

Hiába a háromszáz dekanteres limitáció, az első hivatalos “alapsornak” is tekinthető Eden Mill single malt palackok az Eden Mill Hip Flask Series név alatt mutatkoznak be, és vezetik be a skót single malt világába a szentandrási főzdét.

A hét palack, na egy pillanat, álljunk is meg rögtön. Tehát nehéz lenne palacknak nevezni őket, lévén, hogy 200 ml-es kiszerelésűek. Innen a név is, Hip Flask széria. Érdemes megfigyelni a dizájnt, ebben a letisztult de mégis modern formában van jelen minden piacon, minden termékével az Eden Mill. Oké, mondjuk ez a hét törpe inkább egy arcszeszes üvegnek tűnik, meg egy kicsit sok a szín, de alapvetően az, hogy egy apró kommunikációs trükkel bevontak egy új hullámot a 200ml-es piaci szegmensbe, mindenképp jó húzás. Ötvözték a tradicionalitást – ez a laposüveg, a hip flask kultúrája, a farzsebbe rejthető alkohol – és a modern piaci viszonyokat. Utóbbi a turisták körében igen népszerű két decis kiszerelés, amit alapvetően elhanyagolnak a lepárlók, és főleg csak a nagy nevek uralják ezeket a polcokat. Persze, mert ők nem félnek attól, hogy a standard kiszerelés értékesítésének rovására megy ha kis adagokat vesznek az emberek. A kisebb lepárlók vagy a független palackozók részben a technikai és anyagi igényeket követelő kihívások miatt nem nagyon erőltetik a 200 ml-is kiszerelést, részben pedig jobban járnak ők, ha a standard kiszerelésben adják el a termékeiket, mint sem elaprózzák a bevételeiket. Bár egyáltalán nem olcsóbb sokszor arányosan egy két decis palackocska. Az Eden Mill meg előnyt kovácsolva abból a hátrányból, hogy alapvetően a mennyiségi termelés egyáltalán nem az, amire képesek, a kis mennyiségű -és idővel nyilván értékesebbé váló – első maltjaik egy részét “elaprózva”, magukat megmutatva a piacnak, beléptek a két decis szegmensbe. Amiben viszont nem kevésbé “nagyok” mint a versenytársak, az az árazás. Azért egy 25 fontos ár egy két decis, három éves maltért egyáltalán nem olcsó.

De nézük, miért is kérnek ennyi pénzt.

 

Eden Mill Hip Flask Series No. 1

 

Hip Flask Series No 1 | Eden Mill Distillery St Andrews

Egy 47 % abv-vel kimért, French Virgin Oak Octave érlelés. 220 flaska került piacra belőle.

 

Eden Mill Hip Flask Series No. 2

Hip Flask Series No 2 | Eden Mill Distillery St Andrews

Chocolate malátából készült, American Virgin Oak Octave érlelés, szintén 47 5 abv-vel kiadva. Érdekesnek hangzik! A chocolate malt általában jó whiskyket hozott eddig, bárki próbálkozott vele.

 

Eden Mill Hip Flask Series No. 3

 

Hip Flask Series No 3 | Eden Mill Distillery St Andrews

American Virgin Oak Octave, 47 % abv, 220 flaska.

 

Eden Mill Hip Flask Series No. 4

 

Hip Flask Series No 4 | Eden Mill Distillery St Andrews

French Virgin Oak Octave, 47 % abv, 220 flaska.

 

Eden Mill Hip Flask Series No.5

 

Hip Flask Series No 5 | Eden Mill Distillery St Andrews

Szintén 47 % abv-vel kiadott American Virgin Oak Octave, de a barley variációk az 5-ös flaskánál chocolate, brown és crystal típusok voltak. Szintén izgalmas verziónak hangzik!

 

Eden Mill Hip Flask Series No. 6

 

Hip Flask Series No 6 | Eden Mill Distillery St Andrews

Ez egy Oloroso Sherry hogshead érlelt verzió, a szériának megfelelő 47 % abv-vel.

 

Eden Mill Hip Flask Series No. 7

 

Hip Flask Series No 7 | Eden Mill Distillery St Andrews

1350 flaska jelent meg ebből a PX Sherry hogshead érlelt 47 5 abv-s Eden Mill maltból.

 

Ők voltak a fiúk, heten mint a gonoszok, vagy épp mint a mesterlövészek. Nagyon szép alkholfokolás, okos pozicionálás, érdekes érlelések. Mind a gyűjtők, mind a kiváncsi fogyasztók figyelmét megragadja. Mindenképpen történelmi pillanat, hiszen gyakorlatilag hét új whiskyvel megjelenni először, az azért a méretektől függetlenül is elismerésre méltó. Másrészt remek indikáció lehet a jövőre nézve, ha valaki begyűjti a flaskákat mind, hogy az évek során hova fejlődik az Eden Mill. Mert minden elismerő szó ellenére, ezek még nagyon kis fiatal, három éves, az octave hordókkal erősen megkozmetikázott malt whiskyk.

De megjegyezhettük a posztban írt utalásokból, hogy ha valamiben már most profi az Eden Mill, az az, hogy hogyan fordítsa előnyére minden hátrányát. Legyen az minőség vagy mennyiség.

A kulcs a tudatosság és a szenvedély.

Slainte, Eden Mill! Üdv a whiskyk közt!!!

 

(pics by Eden Mill)

 

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s