whisky

Új palackozások

 

Áprilisban sem volt szünet, szinte egy percre sem. Jöttek, és azóta is jönnek az új malt whiskyk. Egy kisebb adag bemutatásával zárjuk áprilist.

 

Talán az április végi nevek közül a legnagyobb a Talisker Distillery. A Skye sziget (jelenleg még) egyetlen aktív lepárlója egy igazi matuzsálemet jelentettt meg a napokban. A Talisker 1978 40 Year Old Delgado Zuleta nevet kapott whisky nem csak a legidősebb, kereskedelmi forgalomba kerülő Talisker, hanem egyben az első tagja egy Talisker Bodega Series nevű sorozatnak. Ahogy a széria neve is mutatja, ez egy olyan sorozat lesz, amelyben évente megmutatnak különbőző sherry érlelt (finiselt) Taliskert. Az új palackozás 2000 adagban jelent meg, 50 % abv-vel palackozva. A nevében szereplő Delgado Zuleta egyike azoknak a bodegaknak, ahonnan a történelmi időkben a Talisker  sherry hordókat szerzett be. Robusztus dizájn, 2700 fontos ár, legidősebb Talisker, mi kell még, ha egy brandet magasabb szintre akarsz emelni? A minőség azt gondolom, itt nem is lehet kérdéses.

 

https://scotchwhisky.com/images/media/e5aa0e4da9a3d11b400467fdfd000327.jpg

 

120. évfordulóját ünnepli a Tamdhu Distillery. Ennek örömére a gazda, az Ian Macleod, egy a lepárló munkatársai által szelektált first fill shery hordós ünnepi palackozást jelentet meg. Összesen 603 palack, 59.3 % abv, talán a legsötétebb Tamdhu amit valaha láttam. A hordó a 7389-es számot viseli, és a desztillálás 2002 decemberi. Tamdhu Single Cask Distillery Team Edition, egy 250 fontba kerülő, 15 éves european oak first fill sherry, cask strength Tamdhu. Korábban a lepárló egy 50 éves dekanter megjelentetésével is már megünnepelte az évfordulót. A napokban már elérhető a Batch Strength 003 , harmadik adagnyi hordóerősségű kiadás. Szépen lassan a Tamdhu halad a pozició felé, ahol a GlenDronachnak eddig nem akadt deklarált kihívója. Idő, de nem lepődnék meg, ha az új heavily sherried szegmensben élesednek a harc a következő évtizedben.

 

https://i1.wp.com/whiskyexperts.net/wp-content/uploads/2018/04/bottle-tamjub.jpg?w=427&ssl=1

 

A jelek szerint szériává fejlódik az Ardbeg Distillery kvázi-korjelöléses, huszas éveiben járó maltokat bemutató Twenty Something nevű sorozata. 216-ban, hosszas várakozás után jelent meg amolyan Mátyás király és a szolgálólány stílusban egy régóta várt, korjelölt Ardbeg. Megmondom őszintén, nekem egy picit felemásra sikeredett a dolog, mert, bár örültem egy 21 éves Ardbegnek, a Twenty Something név kissé azt üzente, mintha lenéznék a vásárlókat. Annyira és olyan hangosan kritizálta már jóideje a whisky közeg a sok, NAS Ardbeget, hogy muszáj volt már valamit mutatniuk. Mutattak is, de a név választás kissé úgy hat, mintha egy lefitymáló, “nesztek itt van, de nehogy nektek legyen igazatok, ez se úgy korjelölt ahogy vártátok” lett volna. Megfejelve egy több száz fontos nyitóárral. Aztán tavaly érkezett egy 23 éves Ardbeg, szintén a Twenty Something címke alatt, de valahogy igen csendesre sikeredett a dolog. Mintha a közeg és a lepárló továbbra is egy látens harcban lenne a korjelölés mentén. Most a frontok épp ott tartanak, hogy el van hallgatva a kritikus tömeg felől a huszas éveiben járó Ardbeg. Legalábbis ilyen piaci érzés lengi körül ezeket a whiskyket. Az új hír, hogy idén jön egy újabb Twenty Something. A 2018-as verzió a hírek szerint egy 22 éves, 1996-os desztillálás, ex-bourbon cask, 46.4 % abv-vel tervezve. Ez azért elég jól hangzik! Őszre várható. Úgy tűnik, az Ardbeg most alkalmazkodva a csendes reakciókhoz, egy konstans megjelenést választott “harci technikául”. Van egy olyan érzésem, hogy idővel az Ardbeg név fog győzni, és a most a várakozások ellenére elhallgatott formátum szárnyalni fog a gyűjtói-befektetői piacokon. Azért legyünk észnél emberek, három éven belül csendben kiépült egy twenty something korú OB Ardbeg széria, halló!

 

 

2018-ban oda jutottunk, hogy nem is egy negyven éves Talisker, vagy egy huszonéves Ardbeg mozgatja meg a whisky rajongók figyelmét, hanem egy szinte észrevétlen méretű farm lepárló, a Daftmill Distillery palackozása. Ne aggódj, ha nem hallottál róluk, most fog először megjelenni malt whisky tőlük. Ez a családi gazdaság tulajdonképpen melléktevékenységént kezdett whisky lepárlásba, amikor épp az agrármunkák megengedték az az időt, ami a whisky desztilláláshoz szükséges. Sokáig a Daftmill élt is, meg nem is. Termeltek mikromennyiségben, de nem volt megjelenés, nem tudtuk, hogy végülis aktivak e vagy csak van egy adagnyi hordó eltéve a jövőnek. Ezen változtat most a Berry Bros., a jól ismert független palackozó és borkereskedő londoni cég. A Berry Bros miután “visszaadta” a Glenrothes lepárlót és brandet az Edringtonnak, malt whisky nélkül maradt. Legalábbis olyan név nélkül, amihez köthető a neve a piacokon. Ezen változtattak egy merész húzással, és valahogy rávették a Daftmillt, hogy jelentessen meg “hivatalos” palackozást, amit persze a Berry Bros fog menedzselni. Az új, és valószínüleg az elmúlt évtized legjobban várt, elfeledett, meglepetése lesz a Daftmill farm első maltja. A Fife területén lévő főzde tehát tovább erősíti a Lowland egyre aktivabb jelenlétét a modern whisky üzletben. Letisztult dizájn, 12 éves whisky, három refill american oak hordó, 55.8 % abv hordóerősség. Pazar! Első körben 250 palack jelenik meg, aztán később majd jön egy újabb adag summer batch. Apró érdekesség, hogy a palackzáró kapszula zöld színe ugyanolyan, mint a farm raktárának ajtajáé.

 

 

Tavasszal nem pihentek a független palackozók sem, de mivel napi szinten tucatnyi új malt érkezik tőlük, szinte lehetetlen követni az új megjelenéseket. Továbbra sem csillapodik a lepárló nyitási és beruházási kedv, egyre újabb főzdék kapnak engedélyt, pénzügyi hátteret, és egyre többen kerülnek egyre közelebb az igazi termeléshez. A whisky business zakatol.

Egyre nagyobb terheket rakva egy időhiányos bloggerre…

Október 27-én majd pihenek. Budapest Whisky Show. Addig olvassatok, igyatok.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s