whisky

Új single malt megjelenések a nyár elején

 

Fesztivál fesztivál hátán, a Speysidetól Islay szigetéig, kóstolók, promóciók, hírek, és főleg naponta új malt whisky kiadások. Nyáron sincs szünet. Sőt. A skót whisky megállíthatatlan sebességgel és mennyiségben dobálja a piacra a nóvumokat. Legyen szó dizájn frissítésen átesett márka bemutatásáról, komplett stílusváltásról a párlat karaktereit illetően, régi sorozatok folytatásáról, újak felállításáról, és egyedi palackozásokról. Cunami.

 

Pár napja jelent meg a BenRiach Single Cask Batch 15 adag, a testvér lepárló GlenDronach Distillery pedig kijött a korábban már beharangozott GlenDronach Cask Strength Batch 7 palackozással. Oloroso és PX kombináció, 57.9 % abv, egy újabb színnel gyarapodott a Dronach szivárvány és kicsit változott a megjelenés is. Nagy hírként kezelhető, hogy a régóta várt GlenDronach 15 Year Old visszatérő kiadásáról már nem csak belsős pletykákból tudunk, hanem a TTB bázisában megjelent a regisztrált címke is, így ez az első bizonyíték arra, hogy a Revival még idén valóban megjelenik. Még egy Dronachról csiripelnek a madarak, a legendás Grandeur széria új tagjáról. A GlenDronach Grandeur Batch 10 idősebb és magasabb abv-vel is jelenik meg, mint az év elején kiadott 24 éves Batch 9. A tizedik Grandeur a hírek szerint 27 éves lesz, 50.1 % abv-vel.

 

cs7

15rev

 

A Macallan Distillery végre megnyitotta Hobbitfalvára emlékeztető teletubby lepárlóját, amiről a legtalálóbb megjegyzés amit hallottam, az kb ez volt ” inkább éreztem magam egy mauzóleumban, mint whisky lepárlóban”. Ok, hát ekkora méreteknél ezzel a fura architektúrával ez elképzelhető, azonban kalap lengetés a Macallannek a zöldmezős beruházásért. A napokban megjelent az Edition széria új palackozása, a Macallan Edition No 4. A whisky szép zöld dizájnt kapott, alább látható a képen a hordófelhasználása az új cuccnak.

no4

 

Szintén új palackozás a Macallan M 2017, ami az M-széria legújabb dekantere. 45 % abv, 725 dekanter, több ezer fontos ár. Innen nézve az Edition sorozat a maga árazásával és minőségével több, mint jó üzlet a vásárlóknak.

 

https://i1.wp.com/whiskyexperts.net/wp-content/uploads/2018/06/mac-2018-m-black-no-reflection.jpg?w=651&ssl=1

 

A Macallan 72 Year Old Lalique alkotás, bár nagyon szép munka és a világ egyik legidősebb palackozott maláta whiskyje, ezért kritikát nem illik megfogalmazni, de a 600 darabos megjelenés a közel 50 000 fontnyi árazással azt sugallja, mennyire gyorsan megtérülnek a whisky ipar beruházásokra elköltött összegei. Szorozzuk ki, még akkor is komoly összeg, ha nem fogják elkapkodni, majd írjuk ezt a számot az új lepárlóra elköltött kiadások mellé. Okos srácok ezek.

 

Nem csak a Macallan mutatott be nagyidős whiskyt, hanem a Talisker Distillery is megjelentette eddigi történetének legidősebb palackozását. Ok, még igy is szinte fele idős mint a 72 éves Macallan, de elég izgalmasnak hangzik, hogy ezzel a palackozással a Talisker egyben egy sorozatot is indít. A széria neve Talisker Bodega Serie. Azt nem tudom, mindegyik whisky ilyen komoly korral jelenik majd meg, de ez az első kiadás egy Talisker 40 Year Old Delgado Zuleta Sherry Cask névvel impozáns. 2000 palack jelenik meg, az évjárat értelemszerűen 1978-as.

https://i0.wp.com/whiskyexperts.net/wp-content/uploads/2018/06/Bodega-Serie_.jpg?resize=696%2C983&ssl=1

A Laphroaig Distillery kijött éves Laphroaig Cairdeas nevű limitációjával. Idén a Barátság palack egy first fill american oak- Fino Sherry kombó, kellemes 51.8 % abv-vel.

https://www.laphroaig.com/wp-content/uploads/2018/05/LAPH_WEB_SQUARE-1.jpg

 

Idén úgy látszik a sláger sherry hordók nem a megszokott Oloroso vagy PX irány, a lepárlók közül többen is újra próbálkoznak például a Fino sherry hordóval, mint a fentebb látható Laphroaig. De több Palo Cortado cask finiselésről is hallani, mint például a Bunnahabhain Distillery házából érkező Bunnahabhain 1997 20 Year Old Palo Cortado Cask Finish 54.9 % abv-vel. A cégcsoport másik lepárlója, a Deanston Distillery már meg is jelentetett egy Deanston 12 Years Old Palo Cortado Finish 55.8 % abv-vel, igaz, distillery exclusive palackozásként. Gyanítom, valami ilyesmi lesz a Bunna limitáció is.

 

 

 

 

 

175. szülinapját ünnepli idén a Glenmorangie Distillery. Ezt az eseményt celebrálandó, a lepárló kiadot egy 2001 szeptemberi desztillálásból származó, 2018 márciusi palackozású, egy 16 éves single cask ünnepi whiskyt, 53.2 % abv-vel. A whisky összesen 191 üveggel jelenik meg, elég húzós 650 fontos árral.

 

https://media.scotchwhisky.com/images/media/6e58f9922c5b9a8e90b1b7377d9a5de3.jpg

 

Arra már végképp nincs kapacitásom, hogy a rengeteg indie palackozásról írjak, pedig például egy 45 éves Ben Nevis sherry hordós változata, 228 palackkal egy kis független cégtől pontosan annyiba kerül, mint a fenti Glenmorangie 16 évese, így lenne bőven téma, amit kivesézhetnénk. Ahogy azt is csak futtában említem meg, hogy a palackozásoknál gyorsabban csak a lepárlók “jelennek meg” egyre-másra. A Gordon & MacPhail a Benromach után tervbe vette egy új lepárló építését a Speyide területén, a John Crabbie cég Leithben tervez egy lepárlót, a The Borders már hivatalosan fogad látogatókat is, és sorolhatnám.

 

Lehet, hogy roppant izgalmas időszak ez a skót whisky világnak, és öröm benne dolgozni, de azért nagyon elrohant velük a ló. Az üzletben jelenleg úgy látszik mindenkinek jut egy kis rész a hatalmas haszonból, de számomra roppant kérdéses, mi lesz ezzel a sok új generációs befektetéssel?

Jelen állás szerint jópár évig nem kell azért ezen aggódnom.

Jó nyaralást mindenkinek, ne igyatok sokat magas alkoholtartalmú whiskyt a hőségben, ellenben figyeljetek a folyadék fogyasztására. Másrészt meg itt az idő, nyáron fel lehet fedezni a whisky egy újabb oldalát, és bátran visszanyúlhatunk olyan italok felé, mint például egy jó kis whisky highball. Caol Ila és gyömbér például? Remek ital! Lagavulin és szóda? Szintén.

És ezúttal cinizmus nélkül.

Slainte!

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s