Márciusi maltok

Újabb hónap, újabb összefoglaló, újabb malt whisky palackozások. A mai bejegyzésben is bejárjuk az összes skót whiskyrégiót, és átnézzük milyen új maltok jelentek meg és jönnek majd hamarosan.

Kezdjük Isle of Islay újdonságaival. Még alig érte el a polcokat a Bruichladdich Distillery super heavily peated single maltjának, az Octomore-nak a kilencedik adagja a polcokat, máris tudni, hogy a sorozat hamarosan jubilál és érkezik a 10-es széria. Marad a név -Octomore Dialogos (pontosabban διάλογος) – és a standard öt éves érlelés, a ppm viszont változik. Az Octomore 10.1 Dialogos 107 ppm-mel, 59.8 % abv-vel érkezik, a hordókról még nincs infó. A whisky értelemszerűen 2013-as desztillálás. A másik Octomore amiről kiszivárgott hír, az Octomore 10.3 Dialogos Islay Barley, nevéből adódóan ez a terroir változat. Itt az adatok amit tudunk 114 ppm-ről és 61.3 % abv-ről szólnak. Az Octomore 10.4 Dialogos Virgin Oak annyit viszont elárul a nevével, hogy mi volt a hordóvariációja. Továbbá úgy néz ki, ez lesz minden idők legszelídebb Octomore palackozása, a szériához mérten szinte alacsonynak számító 88 ppm-jével, ellenben igen magas az alkoholtérfogat, 63.5 % abv. Ráadásul a whisky három éves, 2016-os desztillálás, így ismét egy tipikus Laddie grimbusszal állunk már szemben. Mindig érdemes megállapítani, hogy a fél évtizede multi kezébe került progresszív viktoriánus lepárló őrzi a régi (értsd Reynier-éra) mentalitást. A kiszivárgott hírekből hiányzik a 10.2-es számú változat, de nyilván nem kétséges, hogy érkezik majd az is.

https://i2.wp.com/whiskyexperts.net/wp-content/uploads/2019/02/octo10_1.jpg?w=440&ssl=1
https://i1.wp.com/whiskyexperts.net/wp-content/uploads/2019/02/octo10_2.jpg?w=436&ssl=1
https://i2.wp.com/whiskyexperts.net/wp-content/uploads/2019/02/octo-10_4.jpg?w=452&ssl=1

Nem csak a szupertőzeges Laddie kap új kiadásokat, hanem a “csak” heavily peated jelzővel illetett Port Charlotte brand is. A tavaly új külsőt és ezzel együtt kvázi önállóságot is kapó Port Charlotte ezúttal a Barley Provenance névvel is illetett sorozatban halad tovább egy 2012-es desztillálású, 6 éves, 50 % abv-vel kiadott változattal, a Port Charlotte Islay Barley 2012 néven. A lepárló nevét viselő maltok esetében pedig a legendás Bruichladdich Black Art sorozat új tagja érkezik majd, a Black Art 7.1. Szintén egy whisky, ami idézi a legendás McEwan palackozásokat, ezúttal 48.4 % abv-vel jelentkezik a széria, 1994-es desztillálású, 25 éves malttal.

https://i2.wp.com/whiskyexperts.net/wp-content/uploads/2019/03/pcib2012-1.jpg?resize=696%2C689&ssl=1
https://i0.wp.com/whiskyexperts.net/wp-content/uploads/2019/03/bruchba7-1.jpg?resize=696%2C649&ssl=1

A Laphroaig Distillery a megszokott menetrend szerint hamarosan hozza az új verzióját a hordóerősségű, korjelölt maltjának. A Laphroaig 10 Year Old Cask Strength Batch 11 valószínüleg heteken belül elérhető.

A Kilchoman Distillery napokon belül jelentkezik az éves full sherry érlelésével. A Kilchoman Loch Gorm 2019 Edition ezúttal húsz oloroso sherry hordóból lett összerakva, 46 % abv-vel jön, 15 000 palacknyi mennyiségben. A válogatás évjáratai 2006, 2007, 2008, 2009 és 2011. A 2018-as kiadás nagyon jó lett, szerintem az eddigi legjobb Loch Gorm volt, kiváncsian várom a 2019-es változatot! A másik újdonság a Kilchoman STR Cask Matured nevű, májusban megjelenő, 2012-es desztillálású, 14500 palacknyi mennyiségben kiadott ital lesz. Az STR Cask portugál boroshordó, ami “Shaved-Toasted-Recharred”. Ezt a hordótípust a legendás szakember, Dr. Jim Swan vezette be, és azok a lepárlók akik dolgoztak Jimmel és kipróbálták ezt a típusú hordót, mind nagyon jó cuccokat kreáltak belőle. Legutóbb a Kingsbarns Distillery első piaci megjelenésű maltja, a Dreams to Dram mutatta meg, mekkora potenciál rejlik ebben a hordóban ha magas minőségű és jó hozzá a párlat is. A Kingsbarnsnál működött, a Kilchomannak pedig jó a párlata. Ergo várjuk kiváncsian mire megy ez a fa a heavily peated Islay malttal!

https://i1.wp.com/whiskyexperts.net/wp-content/uploads/2019/03/kilcho-scm.jpg?w=500&ssl=1

Pár hete már a blog Facebook oldalán írtam róla, de emlékezzünk meg ebben az összefoglalóban is a Lagavulin Distillery hamarosan érkező érdekességéről. A Lagavulin 11 Year Old Offerman Edition nevet viselő whisky Nick Offerman nevű amerikai színész-komikus karakterére van kihegyezve. Az úriember évek óta boldogít minket vicces, a Lagavulin iránt érzett szeretetéről szóló videókkal, most ez a rajongás testet ölt ebben a palackozásban. Vissza gondolva az elmúlt időszakra, úgy tűnik egy ideje zajló, tudatos és szépen felépített marketingampány csúcsosodik ki ebben a 46 % abv-vel megjelenő, a hírek szerint valószínüleg amerikai piacokra szánt limitációban. Pár apró érdekeségre érdemes figyelni itt. Az egy dolog, hogy a kortárs, a whiskynek “nevet adó” úr portréja kicsit öregítve van grafikai szempontból, ez legyen annak a bizonyos tudatosan irányított imázs-marketingnek a része. Az viszont sokkal inkább érdekes, hogy az elmúlt években a Lagavulin kiadott egy 8 éves palackozást a lepárló évfordulójára, ami később állandó helyet kapott az amúgy szinte csak a 16 éves verzió képviselte “alapsorban”. Ezt követte a Game of Thrones sorban a Lannister házat képviselő 9 éves verzió, most meg itt van ez a 11 éves Offerman cucc. Nem gondolom, hogy aggódnunk kellene a legendás 16 éves kivonása végett, de bizonyosan kell, hogy a lepárló picit belenyúljon a piacok hatalmas igényébe, ami kihat a készletekre. Vagyis, ahogy véleményem szerint az Ardbegnél is történt az An Oa megjelenésekor, hogy kicsit tehermentesítsék az alapsor egyetlen korjelölt kiadását, a 10 évest, most úgy gondolom ezekkel a kvázi fiatal Lagavulinokkal ugyanaz a helyzet. A 16 éves annyira jól árazott és olyan magas a minősége, hogy világszinten is az egyik legkeresettebb whisky. De ehhez komoly 16 éveket kell várni, hogy palackba kerüljön és akármennyire is profi a Diageo, biztosan érzik a készleteken, hogy picit lassítani kell. Így jönnek a fiatalabb Lagavulinok. Ami valljuk be, jó, hiszen megismerhetjük a lepárló karakterét más korral is. És a whiskyk bizony jók. Pletykáltak már évekkel ezelőtt egy 10 éves Lagavulinról, alapsorba kerülve, és ha azt nézzük, hogy jött már 8, 9 éves Laga, jön ez a 11, a 12 éves pedig évente egyszer kap szerepet, marad a sormintából vissza a 10. Aztán lehet játszani tovább a gondolattal, 13, 14, 15, majd 18, stb. A lényeg számomra, hogy a 16 maradjon!

https://i0.wp.com/whiskyexperts.net/wp-content/uploads/2019/03/laga11-1.jpg?resize=696%2C381&ssl=1
https://i2.wp.com/whiskyexperts.net/wp-content/uploads/2019/03/laga-11-3.jpg?w=385&ssl=1

A szomszédban, Isle of Mull szigetén befejeződött a Tobermory Distillery két évig tartó felújítása és a visszatérést a lepárló egy új Tobermory 12 Year Old palackozással ünnepli. Április elején jön a whisky, remélem lesz időm rá, hogy saját posztot írjak neki, hiszen megérdemlik és amúgy is érdekes az a stratégia, ahogy a Distell (Burn Stewart) áthidalta ezt a két évet. Úgyhogy a Tobyra hamarosan visszatérünk! A cégcsoport másik két lepárlója közül a Deanston Distillery jelentkezik hamarosan új cuccokkal. A Deanston 1997 Palo Cortado Cask Finish érkezése logikus volt, elnézve a Distell taktikáját, vagyis, hogy egy-egy hordótípus végigfut a cég három lepárlóján. Korábban a Bunnahabhain Distillery adott ki egy szuperül sikerült Palo Cortado finisht, és az is, ahogy most a Deanston is, 21 éves malt volt. De láttuk már ezt a módszert brandy caskkal, és egyéb boros, sherry hordókkal is. A másik újdonság a Deanston Stout Cask Finish, egy 50.5 % abv-s, az amerikai New Holland Brewery Dragon’s Milk bourbon barrel aged stout sörének hordójában finiselt malt whisky. A finish hat hónap volt, a whisky koráról viszont nincs infó.

https://i0.wp.com/whiskyexperts.net/wp-content/uploads/2019/03/dragons-milk.jpg?resize=696%2C622&ssl=1

Szintén a dél-nyugati végeken maradva, a Springbank Distillery a szokásos menetrend szerint hozta az új Springbank 21 Year Old 2019 Edition kiadást. Ismét egy tipikus campbeltowni szokatlanság, a whisky idén 45 % port -55 % rum hordós érlelés. A korábban megjelent Springbank 25 Year Old is kapott idén rumot, ott 60 % sherry-40 % rum volt a cask ratio. Nagyon úgy néz ki, idén a rum cask lesz a sláger, hiszen Campbeltown másik lepárlója, a Glen Scotia Distillery ebben az évben egy Glen Scotia 15 Year Old Peated Rum Cask finissel (51.3 % abv) ünnepli a helyi whisky fesztivált. A Springbank tulajdonosának második számú campbeltowni főzdéje, a Glengyle Distillery pedig napokon belül jelentkezik egy új cuccal, a Kilkerran Heavily Peated malttal, amiről szintén írok majd önálló posztban, mégis csak egy újabb jelentős fejezetéhez érkezett ez a lepárló és a whiskyje!

A térképen a következő állomás Lowland, de ezúttal nem Fife mikrolepárlói hoznak új cuccokat, hanem a Glasgow környéki főzdék. Egészen pontosan a roppant kreatív nevet viselő Glasgow Distillery. Ez a lepárló egyike volt azoknak az új cégeknek, akik tovább erősítették azt a negatív sztereotípiát ami ezekhez a modern desztilláló projektekhez kapcsolódik. Nevezetesen, hogy többségüket a pénz hajtja, nem a szenvedély, akármit is kommunikálnak. És ebből adódóan a sok hitellel megtámogatott projektjük vagy gin-cunamit hoz, vagy agyament erőltetésekkel fiatal whiskyket. Pontosan ez történt a Glasgow Distillery esetében, akik tavaly kiadták első, logikusan három éves maltjukat, egy félrevezető névvel, nem túl szép dizájnnal, fél literes kiszerelésben a megszokott 0.7 literessel szemben, 100 fontos áron, 1770 fantázianévvel a címkén. Gyakorlatilag kimaxoltak mindent ami ma a skót whiskyre rakódott és használható. Újak vagyunk, első kiadásunk van, limitált, vegyed befektetésnek vagy kezdj el minket gyűjteni! Aha. Finoman fogalmazva nem tudok velük szimpatizálni, még akkor sem, ha nem elegáns csak rajtuk elverni a port és szakmai indokok és a whisky rajongójaként minden támogatást illene megadnom nekik. Biztos jó emberek, sokat dolgoznak, szeretik a whiskyt, meg minden, de ami látható ebből palackozott formában, nos, az nekem a whisky rosszabik irányát jeleníti meg a 21.században. Ettől függetlenül Glasgow környéke tagadhatatlanul visszajött a térképre whisky fronton, ez pedig az Auchentoshan egyeduralma mellett teljesen jó hír. Várjuk a többieket is! naah…

De addig is, Glasgow Distillery. A főzde felállította az 1770 Signature Range nevet kapott alapsorát, melyben jelenleg három malt szerepel. Az egyik a tavaly megismert 1770 nevű, first fill bourbon- virgon oak finish verzió 2019-es kiadása (nyilván ez majd évről évre idősödik, de jelenleg ismét 3 éves mint a tavalyi), a másik egy tőzegelt verzió 1770 Peated néven ami majd az év második felében érkezik. A harmadik meg majd 2020-ban, és 1770 Triple Distilled nevével elárulja mi lesz benne a különleges. Oké, értem a tervet, hajrá. Részemről ennyi.

Haladjunk felfelé a nyugati partokon. A Ben Nevis Distillery felől először is érkezett egy szomorú hír, hogy a standard 10 Year Old verzió hamarosan eltűnik a polcokról. Pletykálták, hogy az egész lepárló eladó, amit egyelőre kétkedve fogadok, lévén a japán tulajdonos a japán whisky készlethiányos időszakában nem feltétlenül választana jó megoldást, ha eladná a BN-t. Jött új whiskyként a Ben Nevis 10 Year Old Cask Strength Batch 1. A többi egyelőre a jövő zenéje.

A Tomatin Distillery újdonsága egy nagy reményekkel indult, koros luxuskollekció harmadik tagja. A Tomatin 1975 Warehouse 6 Collection Third Edition nevű ital egy 300 palackban kiadott single cask (Cask #35834) verzió, 46.5 % abv-vel. A Warehouse 6 Collection születésekor egy komoly szériának indult -és komoly is- de az időközben szupersebességre kapcsolt whiskyvilág új megjelenései közt ez a 43 éves új kiadású Tomatin már csak egy sornyi hír. Mindenki sírjon vagy nevessen vérmérséklete és whisky iránti rajongásának mértékétől függően…

Fent északon a Wolfburn Distillery bővítette palackozásainak számát a small batch szériában. Az új malt a Wolfburn Small Batch No 375 nevet kapott whisky 46 % abv-vel érkezik, egy kisméretű first fill bourbon érlelés és rövid Oloroso sherry cask finiselés után. Ey a harmadik kiadás a Small Batch szériában, a két korábbi a No 128 és No 270 nevet viselte.

Leugrunk Speyside területére északról, mert ott is történnek érdekes dolgok. Kezdjük a Benromach Distillery újdonságaival. Megjelent a Benromach Peat Smoke Sherry Cask Matured palackozás, ami 2010-es desztillálás, 2018-as palackozás, 59.9 % abv-s, 6500 palacknyi mennyiségben kiadott ital. Kóstoltam, a whisky jó, tőzeges, erős, first fill sherried malt, mi más is lenne ilyen névvel? Viszont kicsit szanaszét vannak bennek a karakterek, nekem kicsit inkoherens ital. Korábban a lepárló bővítette a vintage sorozatát is, megjelent a Benromach Heritage 1972 és Benromach Heritage 1977. Jön még egy újdonság, a Benromach Cask Strength Batch 1. Ez a whisky 11 éves, a jelöléséből kikalkulálható, hogy batch kiadás révén időről-időre majd felbukkan. Az első adag 58.2 % abv-vel érkezik. A megjelenése pedig csak erősíti azt a szakmában egy ideje szállongó pletykát, hogy hamarosan elbúcsúzunk a világ egyik legjobb malt whiskyjétől, a Benromach 100 Proof-tól. Khm…

https://i0.wp.com/whiskyexperts.net/wp-content/uploads/2019/03/publicViewAttachment-1.jpg?resize=696%2C498&ssl=1

Maradva a Speyside lepárlói körül, a Glen Keith Distillery a hírek szerint egy OB nagykorúval örvendeztet meg minket, ami a legutóbbi hivatalos kiadás után, a szörnyű minőségű és extrém fiatal Glen Keith Distillery Edition után abszolút jó hír. A Glen Keith 21 Year Old 43 % abv-re van tervezve, és személy szerint sokat várok tőle, mert a koros Glen Keith maltok igen szépek szoktak lenni. Igaz, eddig csak a független palackozók szálították ezeket, többnyire hordóerősséggel.

https://i0.wp.com/whiskyexperts.net/wp-content/uploads/2019/03/glen-keith-21-1.jpg?resize=696%2C822&ssl=1

A Tamdhu Distillery a beharangozottaknak megfelelően kihozta a limitált Tamdhu 15 Year Old (oloroso érlelés, 46 % abv) és a Tamdhu Batch Strength Batch 4 (oloroso, 57.4 % abv) palackozásokat, és hamarosan leváltja a 10 Year Old kiadást egy eddig csak egy konkrét brit áruházláncnak palackozott, most azonban a hivatalos alapsorba kerülő 12 Year Old.

https://i1.wp.com/whiskyexperts.net/wp-content/uploads/2019/03/Tamdhu_Batch_4Box.jpg?resize=696%2C458&ssl=1

A Glenrothes Distillery mióta visszakerült az Edrington birtokába kezdi felvenni a cégcsoport stílusát, amit a Macallan és a Highland Park kapcsán az elmúlt években megismerhettünk. Nevezetesen a sok újdonság egy kis marketing bullshittel stílust. Mentségükre szóljon, hogy a Glenrothes megújult alapsorát az aktuális trendekhez igazítva korjelöléssel jelentették meg, igaz, ezzel pont a jellegzetes és majdnem egyedinek is nevezhető vintage stílust adták fel (maradt ebben a stílusban egyeduralkodó ezáltal a Balblair). Jön majd egy nagyon idős malt tőlük (40 Year Old) és most kiadtak egy számomra értelmezhetetlen új sort, Glenrothes Aqua Collection név alatt. A marketing szerint ey a széria a lepárló vízforrásait hivatott celebrálni. A Glenrothes Whisky Maker’s Dram egy first fill sherry érlelés, 40 % abv-vel (az alapsor Soleo Collection csapatában first fill sherry és 48.8 % abv-s a Whisky Maker’s Cut nevű ital), míg a Glenrothes Aqua 12 Year Old egy sherry seasoned érlelés, 43 % abv-vel, ennek a megfelelője az alapsorban a Glenrothes 12 Year Old, 40 % abv-vel). Hogy ennek mi értelme van, azt talán csak az Edrington érti…

Ahogy fentebb a Tomatin Warehouse 6 Collection kapcsán már említettem, hogy hogyan lesz egy szuper idős, prémium sorozat új megjelenése mára csupán egy sornyi hír, úgy elmondható ez a Glenlivet Distillery hasonló sorozatának, a The Glenlivet Winchester Collection szériának új, szintén harmadik tagjáról is. A The Glenlivet Winchester Collection Vintage 1967 egy 50 éves whisky, mégis, épp csak átsiklunk rajta ma már. És nem csak azért, mert 25 000 dollárba kerül. Mivé lett a világ…

A végére maradt egy másik nagyágyú, a nemrég megújult alapsort bemutató Mortlach Distillery extrém idős palackozása. Az új tag a Mortlach 47 Year Old. A whisky 1971 áprilisában került hordóba, 91 palack jelenik meg belőle, 46.8 % abv-vel, potom 10 000 fontos árért. A 8-as számú palackot a Diageo a nemzetközi nőnapon (március 8., gondolom ezért a 8-as számú palackot) egy jótékonysági alapítvány számára elárverezte. A többi még elérhető ha valaki idős Mortlachot inna…(Azért itt megjegyezném, hogy ha nincs 10 rugód fontban erre a cuccra, akkor az Adelphi lepalackozta a harmadik hordóját egy korábbi privát tulajdonostól vásárolt hordói közül, ami egy 25 éves sherry érlelés, a hordószáma 4467, és a Royal Mile Whiskies kapta meg az exkluzív kereskedelmi jogát a nem tengerentúli allokációnak, ami kb a kiadott mennyiség harmadát jelenti. A három hordós privát deal korábbi kiadásai közül a sister cask 4466-os számú 95 pontot kapott Dave Broomtól. Ez a 4467-es szerintem jobb. Majdnem a tökéletes Mortlach. Ha siettek 240 fontért még van nálunk pár…Top class.)

Na, ennyi lett volna mára.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s