Szerelmi szál a hivatalos versus független kérdéskörben az új Rosebank The Roses kollekció tükrében

A jól ismert rózsával kapcsolatos szólások többsége remekül passzolna a mai cikk témájához, de az áthallásokat szerintem a többség magától is érti, így az ezekről szóló asszociációkat most kihagynám. Igaz, kezdésnek az is érdekes és filozófikus pillanatokat okozna egy dram felett, ha elgondolkoznánk azon, hogy a Rosebank Distillery neve, a hozzá kapcsolt marketing és a közvélemény adta arculat, a rózsából levezetett femininebb jelleg ellenére mégis csak egy olyan főzde, amit a maszkulinabb Lowland Királya címmel illettek aktív éveiben. De hagyjuk az értelmezési kérdéseket is.

Pár nappal ezelőtt a szeszfőzde jelenlegi gazdája, az Ian Macleod Distillers bejelentette, hogy 2020 Bálint-napi meglepetése részükről két új Rosebank single cask palackozás lett. Azzal a lendülettel meg is keserítették a hírt, a palackonkénti 2500 font minden, csak nem elegáns. Ugyanakkor – szószerint – érkezik egy másik Rosebank palackozás is, ami nem csak alkalmat ad arra, hogy pár mondat erejéig felvillantsam, mennyire nem helytálló a befektetési és gyűjtési kérdésekben az “OB vs IB” irány mentén haladni. Hogy melyik a jobb döntés, adott lepárlótól hivatalos vagy független palackozást beszerezni, komplexebb kérdés egy fekete-fehér jellegű döntésnél. Ma a Speciality Drinks jön a segítségünkre, ami a világ vezető whisky kereskedőházának, a The Whisky Exchange-nek egy alvállalkozása a sok közül.

A cég négy évvel ezelőtt kezdett egy sorozatba, amelyben csak Rosebank single malt szerepel, a tematika pedig a szerelem és a köré fonódó érzelmek, erre épít a vizuális megjelenésében. Mindez Valentin-napra időzített megjelenéssel, ez tehát egy abszolút tematizált whisky. A koncepció egy hét darabos szériáról szól, minden palackozás egy -egy érzelmekből fakadó, szerelemhez kapcsolódó jelzőt kapja nevéül. A whiskyk mindig 21 évesek, lévén már 2016-ban palackba kerültek 15, különböző hordókból válogatott összes mennyiségként. A whisky a kereskedőház oldalán vásárolható meg, nem a ballot formában, inkább a “first come-first serve” szellemében.

Az első verzió 2017-ben került a nyilvánosság elé, Rosebank – The Roses – True Love 21 Years Old néven. Az Igaz Szerelem a TWE Rosebank készleteinek bourbon hordós válogatása, 498 palacknyi mennyiségben jelent meg, 55.1 % abv-vel. Emlékeim szerint 400 font körül volt a nyitóára, jelenleg már 4000 font körül is mozgott a másodlagos piacokon, jól bemutatva, hogy a legtöbb nagy figyelmet generáló whisky sorozat első tagja az, amelyik igazán jelentős eredményeket hoz rövid időn belül is.

Képtalálatok a következőre: rosebank roses true love

A Roses széria második tagja 2018-ban érkezett, a Rosebank – The Roses – Innocence 21 Years Old nevet kapott Ártatlanság 661 palacknyi mennyiségben, 51.6 % abv-vel érkezett. Hasonló áron mozgott megjelenésekor, emlékeim szerint 400-600 font közt volt a nyitóár. Az Innocence már a 2000 font körüli összeget is megütötte a másodlagos piacokon.

https://www.thewhiskybarrel.co.uk/media/catalog/product/cache/1/image/794x/040ec09b1e35df139433887a97daa66f/r/o/rosebank-21-year-old-innocence.jpg

A harmadik tag, értelemszerűen 2019 bálint-napjára, a Rosebank -The Roses – Jealousy 21 Years Old volt. A Féltékenység már magasabb szinten nyitott, 600 font körül, a másodlagos piacokon 1000-1200 font közt mozog. A whisky 695 palacknyi mennyiségben, 52.5 % abv-vel érkezett. Az első három közül ezt találtam a legkevésbé izgalmasnak, a True Love és az Innocence sokkal inkább hozta a Rosebanktől várt és valóban a széria sugallta báj karaktereit.

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1915/6943/products/Rosebank_21_Year_Old_Jealousy_front_labe_1024x1024.jpg?v=1568816979

Elérkeztünk 2020 Valentin-napjához, itt az idő tehát az új Roses megjelenésnek. Jön is! A Rosebank – The Roses – Grace 21 Years Old nevű verziót a kereskedőház ma, a szerelmesek napján mutatja be, ami ex-Madeira cask és American oak kombó, 1990 és 1991-es desztillálásból. 613 palackkal érkezik, 52.6 % abv-vel, és az ár követi a korszellemet, 800 font felett kínálja a kereskedőház. A grace szó jelentését több formában is értelmezhetjük, az angolban ez a szó a kellem, báj, a kitüntető figyelem, diccsel teli formában bukkan fel, de én mégis azt javaslom, a szó megbocsátás értelmében használjuk. Mindezt arra alapozva, ahogyan követjük a The Roses jelzőit, Igaz Szerelem – Ártatlanság – Féltékenység – Megbocsátás, szerintem passzol. Talán az igazi választ erre majd a jövőre esedékes változat neve teheti igazán helyre.

A cikket azzal kezdtem, hogy kiviláglik majd belőle, mennyire nem lehet csak az OB vs IB vonalon gondolkozni, még befektetés kapcsán sem. Ha belegondolunk abba, hogy a Rosebank Distillery története során nem érte el a fél tucatot sem a hivatalos palackozások száma, szemben a sok független palackozással, akkor bár igaz, hogy a kevesebb több vagyis a kevesebb hivatalos palackozás értéke magasabb, de semmivel nem használhatatlanabb egyetlen független palackozás sem. Ha valaki Rosebanket iszik, gyűjt, abba fektet, akkor a pár nappal ezelőtt kijött hír a 2500 font árcédulás hivatalos single cask kiadással szemben, amelyik magas ára miatt sokkal lassabban fog profitot realizálni, itt van a The Roses sorozat, amelyik pár száz fontos árát nagyon rövid idő alatt megduplázza, sőt pár éven belül megtízszerezte! És most vagyunk a sorozat felénél, még három év mire összeáll a sor, akkor majd megjelenik a másodlagos piacokon egyben is. Addigra a hivatalos kiadású Rosebank palackok a jelek szerint már ismét benne lesznek a köztudatban, jelen állás szerint főleg az őrült árazásuk miatt. Innen nézve ez játszhat a The Roses sorozatba befektetők kezére. Megjelenésében sokkal szebb, tematikájában erős, érzelmi húrok mellett a pénztárcánkra is kellemesebb benyomást kelt, és sokkal gyorsabb potenciál van benne.

Nem gondolom, hogy a Rosebank Distillery egy független kereskedőházhoz igazítja majd az árazási politikáját. De, hogy figyelmen kívül nem hagyhatja, az biztos. Ha most fogadnom kellene, hogy melyik weboldalon lesz nagyobb tömeg, a hivataloson ahol 2500 font a ballot ára, vagy a függetlenen, ahol 800 font és ha gyors vagy, még csak a szerencse faktorra sem kell várnod, akkor a dolog egyértelmű. Főleg, hogy a legtöbb Grace palackozás azonnal megjelenik majd a másodlagos csatornákon, és az alapstratégiának tekintett vásárolj-adj el gyorsan- realizálj bármilyen profitot szentháromságban a legrosszabb esetben is 3-400 fontot kereshet az ember pár nap alatt.

Idővel a The Roses befeketetés pedig egyesével is és kollekcióként is majd emelkedik. Ne feledjük, a Rosebanket a nulláról kell jelenleg is visszaépíteni, ezek az italok pedig még az eredeti, aktív korszak termékei. A csavar az, hogy annak a szakasznak is a végéről származnak. Vagyis akik igazán jól járnak a Rosebank jelenlegi hivatalos versus független Valentin-napi versengésével, azok a sokkal korábbi desztillálású, palackozású Rosebank tulajdonosok.

Ez a cikk most a Gyűjtés és befektetés rovatban jelent meg (a Facebookon a Whiskygyűjtés és befektetés alatt találsz több tartalmat, a Barman’s Choice oldalon pedig aktualitásokat) hiszen abszolút legitim dolog manapság a whiskyről ilyen irányból is beszélni. De azért mégis csak egy olyan termékről van szó, amelyik élvezhető, érzékszerveinkre ható, tűnő dolog. Magyarul, ha valaki Rosebank fogyasztó, annak jó szívvel ajánlom a The Roses sorozatot, mert eddig mindegyik nagyon finom volt. De az első, na az nagyon jó volt….

Rosebank. Ez egy ártatlan, igaz szerelem, amiben még a féltékenység is megbocsátható.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s