Bioladdich

A skót mezőgazdászok szakmagazinja a Bruichladdich Distillery-nek itélte az év környezettudatos termelője díjat az első organikus Islay single malt whiskiért.

2000-ben egy elhivatott társaság egy londoni borkereskedő és egy született islay szigeteki whisky szakember vezetésével elhatározta,hogy életet lehet a sziget Bruichladdich nevű lepárlójába.Gondoltuk volna,hogy idén még csak 10 éve,hogy elindult az a “Laddie” stilus amit ma már a világ minden részén ismernek?A siker a hihetetlen mennyiségű whisky variáció és a dizájn közös eredménye egy hihetetlen szaktudású ember irányitása alatt.Jim McEwan fogalom a whisky világában.Ő már megmutatta a világnak a Bruichladdich-ot pirosban,kékben,feketében,rumos hordóban,boros hordóban,négyszeresen lepárolva és a legtőzegeltebb maltként.Innováció és marketing kézenfogva a hagyományokkal.Persze felmerül a kérdés vajon a hagyományok csak odáig terjednek,hogy a törvény által előirt szabványoknak megfelel a whisky amit készítenek vagy van ennél mélyebb motiváció is?Cél az üzlet vagy van mögötte valami más is?A felületes szemlélő kiegyezik azzal,hogy a Bruichladdich furcsa nevű megjelenései,ősi ileach és gaelic nevekkel képviseli a tradiciót.Az informáltabbak hozzá teszik,hogy a hagyományok gyakorlati alkalmazását segiti a nemrég beszerelt,töb száz éves üst is a lepárlóban.De talán kevesebben tudják,hogy mi is az igazi elhivatottság a hagyományokat tekintve Mark Reynier és Jim McEwan csapatának.

Mr.McEwan már a lepárló újra nyitása után szinte azonnal kifejtette,hogy szeretne viszatérni azokhoz a gyökerekhez a whisky készités alapanyagának számító árpa tekintetében ahol igazán megjelenik a helyi adottság.Skót örökség,helyi emberek helyi alapanyagból helyi értékeket állitanak elő.Furcsa ezt olvasni a mai Bruichladdich sort ismerve,nem?McEwan a legnagyobb gondot a cél elérése érdekében azt látta,hogy elveszett a terroir a whisky ízéből.Ez a szó a borászatból sőt manapség akár a gasztronomiából is ismerős lehet.A terroir jelenti a harmóniát a talaj,altalaj,mikroklima,a kőzet,a növény és nyilván a helyi felhalmozott szaktudás alkalmazása.A hatvanas évek óta a nagy vegyipari vállalatoknak “köszönhetően” a föld meghalt.Olyan lett mint egy gépekkel életben tartott kómás beteg.Akit paradox módon pont az életben tartására hivatott tudósok löktek kómába.A föld nem lélegzett csak várta a következő vegyi injekciót az elmúlt évtizedekben.Arról nem is beszélve,hogy a whisky lepárlók az árpa nagy részét is többnyire külföldről szerezték,szerzik be.Mire a világ felismerte az organikus termelésnek nevezett valójában az igazi,eredeti,hagyományos,vegyszermentes termelés fontosságát már csak egy szélmalomharcra futotta erejéből.Szerencsére a földön rengeteg helyen komoly munkával komoly emberek igyekeznek életet lehelni az éltető talajba.Islay szigetén ennek a törekvésnek az élére állt a Bruichladdich szakgárdája.2003 nyarán aratták le azt az árpát amiből még ugyanabban az évben lepárolták az első organikus Bruichladdichot.Az árpa még nem Islay szigetén termett hanem egy Inverness közeli farmon.Ennek az is oka volt,hogy az árpát a mai napig is jelentős részben egy Inverness városában lévő cég malátázza a Bruichladdichnak.Az árpa a Chalis nevű árpafajtából készült és a whisky lett az első organikus Islay malt,a Bruichladdich Organic 2003 Anns An T-Seann Doigh.Bourbon hordóban érlelt 46% abv és 15 000 palacknyi megjelenéssel.

A siker nem maradt el.Bár nem lett világszínvonalú whisky de hatalmas erőt és lendületet adott a Bruichladdichnak a folytatáshoz.2004-ben már Islay szigetén is organikus körülmények közt termeltek árpát a lepárlóval szerződött farmerek.Alig öt év alatt a szigeten már 14 olyan farm van akik a Bruichladdich beszállítói.Az organikus árpa mennyisége évről évre növekszik ma már a termelt mennyiség harmada ilyen.A helyi farmereken kívül a Laddie vásárol árpát még Orkney szigetéről, Pertshire-ból,Black Isle-ról és Dumfries körzetéből.A több mint 1700 tonna árpa mind skót farmról származott a tavalyi betakaritás során amit a lepárló felhasznált.Ez a mennyiség nyolc árpa fajta közt oszlik meg.Ezek a Chalis,a Golden Promise ami az utóbbi évek legnépszerübb fajtája,a Bere amit egy ősi viking fajtának tartanak,az Optic ami valah a fő típus volt,az Appaloosa ami az Optic egyik variációja,az Oxbridge ami egy koraitermő fajta,a Westminster ami egy nagyon ellenálló fajta és a Publican ami egy magas hozamú fajta.A felhasznált mennyiség 50%-a Islay szigetén termelt.Idén palackozták le azt a whiskyt aminek az árpáját 2004-ben alig egy mérfüldre a lepárlótól termelte egy helyi farmer.2004 decemberében történt a lepárlás és azóta refill sherry hordóban pihent az ital.Jim McEwan döntése értelmében idén került a nyilvánosság elé mint az első organikus islay árpából készitett single malt.Tehát a tavalyi volt az első organikus Bruichladdich,az idei ami a termelő farm után a Foreland-Kentraw nevet is viseli magán,pedig az első igazi organikus islay whisky.Ez a whisky nyerte most el a farmerek szakmai díját a környezettudatos termelő kategóriában.Mivel a növekvő termelési kedv és a megfelelő logisztika okán a Bruichladdich egy megfelelő beruházással megoldja ma már azt is,hogy a termelt árpa fajtánként és termelőnként elkülönitve legyen tárolva és feldolgozva a jövő még sok egyedi és “igazi” islay maltot ígér.Ez pedig jó hír a lepárlót kedvelőknek,a whiskyt szerető közönségnek és az organikus termelést támogatóknak egyaránt.Hogy lesz e irányváltás a Bruichladdich jelenleg megszokott “őrült” stilusában és következik az “ősi” évtized azt nem tudhatjuk.Mi még nem.Reynier és McEwan már igen.Nekünk marad az élmény végigkövetni a Laddie következő dekádját is.A képen látható díjazott whisky 57% és a Bruichladdich Valinch sorozatban jelent meg.(A valinch a neve annak a lopónak amivel a whisky mintát veszik a hordóból és ezen a fantázianéven fut a Laddie sorozata az éves Feis Isla fesztiválokon.A látogatók régebben maguknak tölthették meg a hordóból a palackokat).Slainté Math!

2 comments

Vélemény, hozzászólás?